Автор: J0R0
Дата: 20-06-12 09:17
Кои са днешните духовни водачи на българите?
Съвсем сериозно.
Към тия размисли ме потикна едно послание на младежи по повод протестите на Орлов мост, в което се казваше "Ние сме новото, по-прогресивното поколение, ние сме поетите, ние сме философите..." и т.н.
И изведнъж ми светна, че аз не се сещам за името на нито един съвременен поет, философ или някакъв друг, известна личност, който да е модел за подражание.
(Изключвам Йоло Денев, който е и поет, и философ, и активист на всички протести, май единственото разпознаваемо лице, а може да бъде забелязан и на панаира на книгата, като книгоиздател :))
Та въпросът ми е кои са днешните модели за подражание, хората на които децата ни да искат да приличат. Носителите на моралните ценности. Опорните точки на всяко гражданско общество.
Тук съм си мислил дали има изобщо нужда от такива, но колкото и да се опитвам теоретично да ги премахна не ми се получава. Най-малкото, държавното управление и политиката са е свързани с личности и някакви личностни характеристики. Не може да натовариш с доверие някой изваден от нищото, без значние на личностните и духовните му качества.
|
|