Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Духовният елит на България
Автор: J0R0   
Дата:   20-06-12 09:17

Кои са днешните духовни водачи на българите?
Съвсем сериозно.

Към тия размисли ме потикна едно послание на младежи по повод протестите на Орлов мост, в което се казваше "Ние сме новото, по-прогресивното поколение, ние сме поетите, ние сме философите..." и т.н.
И изведнъж ми светна, че аз не се сещам за името на нито един съвременен поет, философ или някакъв друг, известна личност, който да е модел за подражание.
(Изключвам Йоло Денев, който е и поет, и философ, и активист на всички протести, май единственото разпознаваемо лице, а може да бъде забелязан и на панаира на книгата, като книгоиздател :))

Та въпросът ми е кои са днешните модели за подражание, хората на които децата ни да искат да приличат. Носителите на моралните ценности. Опорните точки на всяко гражданско общество.

Тук съм си мислил дали има изобщо нужда от такива, но колкото и да се опитвам теоретично да ги премахна не ми се получава. Най-малкото, държавното управление и политиката са е свързани с личности и някакви личностни характеристики. Не може да натовариш с доверие някой изваден от нищото, без значние на личностните и духовните му качества.

Отговори на това съобщение
 Re: Духовният елит на България
Автор: Todd   
Дата:   20-06-12 09:25

20 и повече години политиката и манталитета на народа са - къф е тоя даскал бе ????

Айдуци и изедници дават акъл по медиите кое как трябвало да бъде в държавата .

Композитори ...... дали някой любител на чагарията знае кой е композитора на любимите им песните ???? Надали .

Калта заля повсеместно всичко за тия години ....

И по-страшно ще става .[smilie7]

Автор: valen_tin   
Дата:   20-06-12 09:43

"Не може да натовариш с доверие някой изваден от нищото, без значние на личностните и духовните му качества."

е и аз така си мислех, ама ей на избраха го първо за кмет, после за премиер, че и цяла партия и президент по свирката му играят ...

Автор: deltalink   
Дата:   20-06-12 09:49

>> Кои са днешните духовни водачи на българите?

Е как коЙ? Азис разбира се. Няма друг.

Допреди няколко години имаше - Р.Ралин & Н. Хайтов, но сега освен Азис друг няма.

Автор: ejko   
Дата:   20-06-12 09:52

е то на Радой родата не е като да не е в политиката[smilie18]

Автор: kaiser.soze   
Дата:   20-06-12 09:54

А дали когато е имало духовен елит (според нас) тогавашните грАЖдани и селяни са осъзнавали, че са имали такъв??

Автор: мара   
Дата:   20-06-12 10:00

http://www.youtube.com/watch?v=6tvyfh_dzTM

Автор: Todd   
Дата:   20-06-12 10:09

Кал .... смрадлива .

[smilie7]

Дата:   20-06-12 10:10

kaiser.soze, осъзнавали са, иначе защо са бастисали точно елита 44'...?!?!? На дали е случаен подбора...

Автор: мара   
Дата:   20-06-12 10:21

духовен идва от "духам" напоследък

Автор: Щурче   
Дата:   20-06-12 10:23

Ами, от моите наблюдения относно вълненията на младите хора, излиза, че духовният елит вълнуващ масите са Николета Лозанова и Валери Божинов, Азис, Андреа, Мартин Карбовски [smilie8]

Автор: deadlirics   
Дата:   20-06-12 10:25

http://www.youtube.com/watch?v=3j8mr-gcgoI

Автор: kaiser.soze   
Дата:   20-06-12 10:31

смятам Петър Волгин за един от народните будители. Ако това се включва в понятието духовен елит, ето ви един.

ejko, 44' са осъзнавали както ние сега исъзнаваме азис. Имах пред вид друго, например Христо Ботев. Колко негови съвременници са го знаели и са му чели произведенията?

Автор: asahi   
Дата:   20-06-12 10:32

Днешното поколение е презадоволено материално и няма нужда от духовност. Поради това духовността няма нито почва, нито елит. Ако искаш да събереш дадена група хора само трябва да им проучиш нагласите (социология) и да им кажеш/покажеш това, което очакват да чуят/видят (ПР). Нещата са доста предвидими.

Дата:   20-06-12 10:35

Много по-презадоволени материално нации има, пък имат и поети, и писатели, и философи...!

Автор: Wania   
Дата:   20-06-12 10:38

Нямаме нито духовност, нито елит. Има отделни единични светли личности без цялостни качества за народни водачи. И без амбицията за това.

Автор: Wania   
Дата:   20-06-12 10:47

Някои тук според мен погрешно считат Азис за олицетворение за упадъка на нацията. Съвсем не е той, той дори има духовни качества. ББ е олицетворението на тоталния крах на обществото и ценностите в него. И още Станишката, Доган, мутрите, олигарсите, банкерите. Платената журналистика, продажната съдебна система, цялата корумпирана партийно-бюрократична държавна администрация.

Автор: sirkhann   
Дата:   20-06-12 10:48

Дейвид Духовни [smilie21]

Автор: asahi   
Дата:   20-06-12 11:43

[smilie9] сички са маскарииииии [smilie9]

Автор: atin   
Дата:   20-06-12 11:54

Щурче, Карбовски не е точно в тази класация. Прочети новата му книга Нещата. /Божият батальон, ЖурналАстика/. "Елит" според речника означава и подбран екземпляр, т.е каквито са подбиращите, хак да им е и елита.

Автор: sipey   
Дата:   20-06-12 11:57

И изведнъж ми светна, че аз не се сещам за името на нито един съвременен поет, философ или някакъв друг, известна личност, който да е модел за подражание.

Алек Попов, Георги Господинов, Явор Гърдев - писатели, сценаристи, режисьор.
Григор Димитров ме радва много с успехите си в тениса - преди няколко дни постигна нещо, което никой друг български тенисист не беше правил.
Имена като Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Александрина Пендачанска са певци от световна класа, известни в целия свят и пеят в най-реномираните оперни театри. За съжаление са по-известни извън България и по понятни причини не живеят тук.

Просто изборявам имена без претенции за изчерпателност.
Дали да им подражаваме или да ни бъдат "модели" е редно сами да си решим.
Друг въпрос е, колко от хората, писали в темата, са чели книга от горните или са гледали нещо от (или със) тях.
Това, че медиите се занимават основно със скандалджии и панаирджии не значи, че ние трябва да им подражаваме или да ги припознаваме като "известни".
Проблемът ни е по-скоро в собствените глави, дейно подпомогнат от слугинските ни медии.
Но медиите са друга тема.

Дата:   20-06-12 11:58

Карбовски си е баш за там..., субкултурата го включва, няма къде да избяга... Той сам някак се нареди на опашката... А и кой от Кирилов Богданов и Буковски, може да роди Карбовски... Луда работа...
Казвам го без хейт...

Автор: atin   
Дата:   20-06-12 12:01

Прав си, ама да го слагаш в един кюп с Николета Лозанова и Андреа...

Автор: feliz   
Дата:   20-06-12 12:08

е, как? Иво Сиромахов и Любен Дилов син [smilie5]

иначе се сещам за Нешка Робева, Недялко Йорданов като начало...

Автор: valen_tin   
Дата:   20-06-12 12:11

Asahi, този път ще те пратя ти да четеш ... не си прав, за справка Пирамида на Маслоу. Ако искаш и на курс отиди.

За да няма (то има, ама не са много, а и не знам кога ли са били много и разбрани) поети, писатели и т.н. "духовен елит" трябва ниските нива на пирамидата да са задоволени. Т.е. точно обратното на това, което ти казваш.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.