Автор: J0R0
Дата: 02-11-11 14:06
В доста от темите се говори за "средната класа", но колкото повече се опитвам да си я дефинирам сам за себе си, толкова по ми се изплъзва.
Баща ми, бог да го прости, в края на живота си беше недоволен и все викаше, че навремето бил средна класа, пък сега изпаднал в аутсайдерите. Което според мен беше очевидно невярно.
С майка ми бяха химици, той - шеф на една лаборатория, тя - лаборантка. Живеехме доста бедно, две стаи кухня и килер обитавахме заедно с баба и дядо, под наем (първият етаж на днешната пицария "Червената къща", на Парчевич 33, там отраснах до казармата). Топлехме се с нафта. Храната не беше нещо особено, баба ми мажеше филия с лютеница и търчах на улицата да играя. Баща ми имаше три костюма - два за всеки ден и един официален. Плюс един балтон за зимата - това му беше целият гардероб. Кола си купихме доста по-късно - Запорожец. В годината се ходеше веднъж на почивка - в едни дървени бунгала на морето. Явно обаче такова е било времето, защото класната в дневника срещу моето име беше отбелязала "много добри битови условия", докато на някои от съучениците ми си пишеше - лоши.
Сравнено с тия години, към края на живота си баща ми имаше доста по-висок жизнен стандарт - собствен апартамент, в който си живеят само с майка ми, парно, топла вода, пълен гардероб с дрехи, всякаква битова електроника, пералня, ДВД, стерео, два цветни ТВ, алуминиева дограма и т.н.
Купи си и златен пръстен с камък, щото като млад искал, но не можел да си го позволи, не се е ограничавал от храна, дори бих казал че храната беше повече и по-разнообразна отколкото в детството ми... и въпреки това, смяташе, че стандартът му е паднал, при положение, че очевидно се е вдигнал.
Като го питах, обикновено отговаряше - ама знаеш ли в Германия как живеят пенсионерите. Или пък се сравняваше с работещите си съседи.
ОК, казвах, но пък в Уганда изобщо няма пенсионери... Въпрос на база за сравнение.
Та кое определя "средната класа"?
Ако приема за вярно, че баща ми навремето, като млад инженер е бил средна класа, то днес всеки работещ каквото и да е, има по-висок жизнен стандарт.
Кое е мярката за средна класа - нещата които притежаваш и можеш да си позволиш или нещата които не притежаваш и не можеш да си позволиш? Или нещата, които съседът притежава?
Имаше едно изследване на Галъп, в някаква страна жителите се самоопределяли за най-щастливите, а след 10 години, при същата анкета се оказали най-нещастните. Това станало защото в страната масово навлязла телевизията и хората гледайки рекламите, разбрали колко много неща нямат.
Та ей това се чудя, кое определя средната класа като такава?
------------------
Моля темата да не се политизира. Да не дискутираме кой какъв е и кой какво направил, а да се опитаме да определим какво е средна класа.
|
|