Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15     всички  напред  последна
 Средната класа
Автор: J0R0   
Дата:   02-11-11 14:06

В доста от темите се говори за "средната класа", но колкото повече се опитвам да си я дефинирам сам за себе си, толкова по ми се изплъзва.
Баща ми, бог да го прости, в края на живота си беше недоволен и все викаше, че навремето бил средна класа, пък сега изпаднал в аутсайдерите. Което според мен беше очевидно невярно.
С майка ми бяха химици, той - шеф на една лаборатория, тя - лаборантка. Живеехме доста бедно, две стаи кухня и килер обитавахме заедно с баба и дядо, под наем (първият етаж на днешната пицария "Червената къща", на Парчевич 33, там отраснах до казармата). Топлехме се с нафта. Храната не беше нещо особено, баба ми мажеше филия с лютеница и търчах на улицата да играя. Баща ми имаше три костюма - два за всеки ден и един официален. Плюс един балтон за зимата - това му беше целият гардероб. Кола си купихме доста по-късно - Запорожец. В годината се ходеше веднъж на почивка - в едни дървени бунгала на морето. Явно обаче такова е било времето, защото класната в дневника срещу моето име беше отбелязала "много добри битови условия", докато на някои от съучениците ми си пишеше - лоши.
Сравнено с тия години, към края на живота си баща ми имаше доста по-висок жизнен стандарт - собствен апартамент, в който си живеят само с майка ми, парно, топла вода, пълен гардероб с дрехи, всякаква битова електроника, пералня, ДВД, стерео, два цветни ТВ, алуминиева дограма и т.н.
Купи си и златен пръстен с камък, щото като млад искал, но не можел да си го позволи, не се е ограничавал от храна, дори бих казал че храната беше повече и по-разнообразна отколкото в детството ми... и въпреки това, смяташе, че стандартът му е паднал, при положение, че очевидно се е вдигнал.
Като го питах, обикновено отговаряше - ама знаеш ли в Германия как живеят пенсионерите. Или пък се сравняваше с работещите си съседи.
ОК, казвах, но пък в Уганда изобщо няма пенсионери... Въпрос на база за сравнение.

Та кое определя "средната класа"?
Ако приема за вярно, че баща ми навремето, като млад инженер е бил средна класа, то днес всеки работещ каквото и да е, има по-висок жизнен стандарт.
Кое е мярката за средна класа - нещата които притежаваш и можеш да си позволиш или нещата които не притежаваш и не можеш да си позволиш? Или нещата, които съседът притежава?

Имаше едно изследване на Галъп, в някаква страна жителите се самоопределяли за най-щастливите, а след 10 години, при същата анкета се оказали най-нещастните. Това станало защото в страната масово навлязла телевизията и хората гледайки рекламите, разбрали колко много неща нямат.

Та ей това се чудя, кое определя средната класа като такава?

------------------

Моля темата да не се политизира. Да не дискутираме кой какъв е и кой какво направил, а да се опитаме да определим какво е средна класа.

Отговори на това съобщение
 Re: Средната класа
Автор: arakiss   
Дата:   02-11-11 14:12

Кое е мярката за средна класа

мисля, че е важна мярката.
във всеки смисъл на думата.

Автор: lillia   
Дата:   02-11-11 14:13

За мен средн класа чисто финансово са семейства които имат 2 автомобила, две къщи, две деца, две почивки, две хиляди остатък за спетовна книжка всеки месец.

Бедна класа 1 автомобил, 1 къща под наем, 1 дете, 1 лев в кредитната карта.

Богата класа- от 3 нагоре[smilie5]

Автор: NShte   
Дата:   02-11-11 14:18

ДВД, стерео, два цветни ТВ

едно е научно-техническият прогрес, друго промяната в условията на живот, породена от флуктуациите в общественото устройство. Рамзес II едва ли е имал хладилник, пък е бил над средната класа.

Автор: dimi2007   
Дата:   02-11-11 14:22

Любопитно е - верно !

Какъв да е критерия, освен дохода. Едните наемат, другите са наети. Има наети с по-големи доходи от наемащите. И едните и другите са с еднакво ниво на НЕсигурност. Това важи и за държавната администрация.

Явно е едно много субективно и почти безсмислено понятие.

Публикацията е редактирана (02-11-11 14:24)

Автор: tonitka   
Дата:   02-11-11 14:23

Аз се мисля за човек от средната класа: собствено жилище, нищо на кредит, мога да си позволя кратки почивки почти всеки месец, това ръзбира се според ситуацията в България. Ако сравнявам с други държави съм си направо бедна, но нямам такова намерение. Е, родът преди години е бил доста над средното ниво, но предишния строй се е постарал да ни изравни![smile]

Автор: ivodam   
Дата:   02-11-11 14:28

Тука съм склонен да се съглася май с Димиту - тия понятия се изпразниха комай от съдържание.

Жоро обаче пише нещо, на което Бжежински обърна внимание още преди 20 години - информационната революция. Хората от бедните страни са неистово облъчвани не само с кино и телевизия, но сега вече и с Интернет, с представата за начин на живот на западняка, което създава голямо напрежение и фрустрации, защото всяко човешко същество нормално счита, че има право на същите неща, щом се е родило на тая земя...

[smilie7]

Автор: Todd   
Дата:   02-11-11 14:29

Теа с Бентлитата пред некоя олющена кооперация от коя класа са ????

А аз даже и един костюм за ляк немам ...бах се в класата !!!

Всъщност надали костюмът е класа .А филии с лютеница и сега ям .

[cool] [cool] [cool] [cool] [cool] [cool] [cool]

[smilie5]

Автор: tofo   
Дата:   02-11-11 14:30

Човек е така устроен, че се тръшка по това, което няма. А това, което го има си му е като даденост и не го цени. Докато не го изгуби, де... Ако се мерим по средната класа в Уганда?[smilie8]

Автор: мара   

средната класа е човек, на който всичко му стига, но може да похарчи и повече [smilie5]

Автор: boni   

Като бях малък майка ми и баща ми все закъсваха на края на месеца. Имахме Москвич 408И, който беше купен със заем и все се чупеше.
Ходехме с карти на море за 2 седмици, обикновено в бунгала.
В момента имат 2 коли - Опел и Пежо, имат къща, не се сещам да не са ходили на почивка...Не се сещам да са закъсвали в края на месеца. В същото време и те смятат живота си преди за по-добър.
Като си говорим обаче на тая тема стигаме до верния извод - "бяхме млади, имахме много приятели, събирахме се на купони постоянно и т.н."
Това им липсва и е много по-важно от парите, колите и телевизорите.
Бабата на жена ми е друг случай. Като млада е била типична средна класа, че и отгоре. Имали са фурна, работници и доста пари. Показваше ми снимки от 30-те и 40-те години - млади усмихнати хора, добре облечени. Разправяше, че са ходили по два пъти в годината минимум на почивка - на планина и на море.
След това им национализират фурната и тя става работничка във фабриката - тежка и мизерна работа. Обаче незнайно защо жалее за времето след национализацията, когато не е била вече толкова млада и не е била никаква средна класа. Питам я защо и някак си не може да ми даде смислен отговор. Отдавам го на склерозата:)

Дата:   02-11-11 14:31

тофо, човек не е така устроен [smilie21] но най-често е така възпитан [smilie18]

Дата:   02-11-11 14:34

Устроен е и още как. Виж, да се отрече от материалното вече трябва възпитание...[beer]

Дата:   02-11-11 14:34

може па и да си прав ;)))

Автор: iPonche   
Дата:   02-11-11 14:35

Консуматорско общество. Западните ценности са в духовния упадък и царстването на материалното, а реално голи сме се родили и голи ще умрем. Нищо няма да вземем в гробищата. Всичко друго си е мерене на пишки [smilie8]

Автор: tantris   
Дата:   02-11-11 14:35

Както и мизерията, така и класата е състояние на духа.[smilie3]

Автор: ivodam   
Дата:   02-11-11 14:36

Бони, не е склерозата, това е едно странно явление, и ние с тебе сме живели при соца, ама явно има значение и по кое време. На приятелката ми дядо й навремето е ходил и живял в Америка. По тая линия на баща й цял живот му викат Стефан Американеца, не е ясна много логиката де, ама нейсе. И при соца това много му е пречело и го е спъвало отвсякъде да се развива, въпреки, че е много кадърен техник, механик, часовникар и т.н. Въпреки проблемите от соц време, в условията на демокрация и бащата и майката гласуват твърдо за БСП. И това нема нищо общо с никаква склероза при тях.

[smilie7]

Автор: arakiss   
Дата:   02-11-11 14:37

Автор: tofo
Дата: 02-11-11 14:34

Виж, да се отрече от материалното вече трябва възпитание..

само с възпитание не става - трябва и акъл [smilie3]

Автор: atrifonov   
Дата:   02-11-11 14:40

Аз като хирург по дефолт трябва да съм минимум средна класа, а в някои държави дори висша класа, да ама в нашата мила родина клоня май май към нисшата[smilie2]

Дата:   02-11-11 14:43

Да де, ама тук пуйчим какво точно е тая средна класа...[smilie10]

Автор: Todd   
Дата:   02-11-11 14:45

Гъз знае 2 и 200 !!

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Може и с 3 коли а може и без хич. Щастливият живот не зависи от това .

[cool]

Дата:   02-11-11 14:46

аз нали ви казах горе кво е средна класа?
ама не ме отразихте [smilie5]

Автор: dimi2007   
Дата:   02-11-11 14:50

Иводам, въобще не е странно - това е усещането за сигурност в къвто и да е аспект.
Днес дори и в богатите страни, при тези икономически ветрове, както ти казваш, не знаеш живота кво щи поднесе и от дори милионер, се оказваш мнооого беден.
Г.е. имаше условия за добър жизнен минимум - останалото е състояние на духа, както казват. [smilie5]

Дата:   02-11-11 14:52

състояние на духа, както казват[smilie24]

Аз се чудя как се оправят хора с къде - къде по-ниски доходи от моите, докато друг се чуди- абе, тоя Тофо как я кара ...[smilie8]

Публикацията е редактирана (02-11-11 14:55)

Автор: kirilius   
Дата:   02-11-11 15:36

Малко мисли по въпроса:

За да има средна класа, тя трябва да е достатъчно голяма/значима/забележима. Понятието до някъде се самоопределя [smilie8]

"Средна класа" е относоително понятие. За да я има, трябва да има бедна и богата класа. Постиженията на техническия прогрес нямат значение. Днешните бедни имат телевизори и хладилници и компютри и транспорт, които богатите преди два века не са и сънували.

Понятието средна класа е американско. Средна класа е била огромна част от американското общество след края на войната. Тези хора не са били богати (трябвало е да работят здраво всеки ден), но са имали всичко, което тогава се е считало за необходимо. Имали са и сигурност, че:
а) докато има работа, те ще са добре
б) работа винаги ще има
в) когато остареят, ще могат да живеят добре със спестяванията си
Тази сигурност не е била гарантирана от държава и политици, а се е базирала на 2-3 десетилетия на непрекъснат икономически растеж след края на депресията. Няколко поколения са израснали в среда без много лишения и така се е развило определено класово самосъзнание на хора, които са икономически активни и представляват сила при гласуване. Не случайно всички политически кампании в САЩ винаги включват подмазване на "средната класа".

Според мен по-общо определение за средна класа е "обществена прослойка, която в даден момент е достатъчно голяма и икономически силна за да определя облика на една нация"

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.