Автор: Vinsent
Дата: 28-10-11 18:49
Шест месеца не съм бил в София. И като прибавим още шест предишни, когато не съм направил и един тегел пеша из града ще ви стане ясно защо тези дни, след няколко многокилометрови разходки на различни места, Столицата ми заприлича на непознат град!
Улиците ми се сториха по-просторни, подредени, чисти. Бързо установих: да, няма я последната брънка от китайското карго по тротоарите. Колко много са загрозявали града ни безбройте сергии с китайски стоки! Навярно има много недоволни по веригата, като започнеш от митничари, менте външни търговци, данъчни служители затваряли си дълго очите, общински служители дето са давали разрешение за сергиите, цялата кохорта тротоарни продавачи...
Е, най-накрая някой прояви воля да върне тротоарите на столичани.
А новите големи булеварди?
Тодор Александров не мога да го позная!
Ами Ломското шосе, дали има по-красиво и функционално от него в София – широко, перфектно изпълнено, обозначено отлично, с вело алея, паркинги наоколо, зелени площи и тротоари отговарящи на съвременните изисквания... Метрото, прекарано под него, вдигна цените на имотите наоколо с 50%.!
Няма да забравя как едни иницираха протести против това строителство! От позицията на времето лесно може да се установи кой мисли доброто на Столицата.
Най-накрая и София има функциониращо и разширяващо се метро! Какво огромно удобство е! Всички пътували повече извън България знаехме това, но трябваше някой да поеме инициативата да го развива непрекъснато и интензивно.
В противовес на това някои кметове като Софиянски например, с безумното и безмислено свръх застрояване унищожиха уникални архитектурни комплекси. Ярък пример за това е Централна гара. Всички знем на какво прилича предгаровия площад сега!
Ето как изглеждаше той в годината на откриването му. Дали ще се намерят сили и възможности да се възстанови първоначалния замисъл на архитектите на гарата.?
Моя снимка на Гарата от годината на откриването и.
https://photo-forum.net/static/forum/2011-10/uzhx1449.JPG
Добре би било и други да споделят своите впечатления!
|
|