Автор: lillia
Дата: 30-09-11 10:36
Автор: Нели
Дата: 30-09-11 09:02
Мислех си нещо и просто исках да го споделя с вас да го обсъдим, да разбера какво мислите и вие. Защото може и да греша.
Винаги като сме събирали пари за децата, големият проблем е бил за какво точно да ги дадем. Едни казват "за храна", други - за лакомства, други - за дрехи и обувки, други - да им ги дадем да имат джобни и т.н. Но винаги всички са били единодушни по въпроса за какво да не се харчат - най-лошият вариант за нас е бил да попаднат в лелките (възпитатели, учители и т.н.)
В началото и аз мислех така. Сега обаче си мисля, че е точно обратното. Това, което им липсва на децата не е храна, нито лакомства, нито дрехи. Хранят ги добре и като цяло има какво да носят. Това което им липсва е грижа на ниво. А тя може да се осигури само със средства. В момента всички знаем положението какво е, колко мизерно е заплащането и какви са лелките.
Така че ако успея да намеря пари от някъде за децата, бих ги дала за хора, които да се грижат по-добре за тях.
Евала, ти позна точно.
Работила съм две години в дом за деца.
Храна и дрехи децата си имат. Няма квалифицирана грижа. Заплатите са едни от най-ниските възможни. Представте си дали има квалифицирани кадри, които взимат заплати по малки от 500 лева.
Държавата обаче си храни изоставените деца. И то добре. Там където съм била аз не е имало гладни и голи. Повечето са циганчета. Не влагам расова дискриминация. Детето си е дете.
Проблем е че децата са изолирани. Освен учебния процес, нямат нищо друго. Рядко посещават културни мероприятия. Веднъж в годината имат летен лагер и толкова. Почват да се изнервят от еднообразието, а и най-важното нямат родители които да ги целуват вечер преди да заспят. Единственото нещо което искат децата е не шоколад и маратонки, а родители. Колко разочаровани деца имаше, когатото ги взимаха за коледа разни смейства. По някаква инициатива беше от рода на българската коледа. Разбити надежди и мечти. Все се надяваха , че ще се върнат за тях, но уви. Всичко беше само за коледа. Само за пред пресата.
Много ми беше чудно обаче, когато хората си хвърляха боклука от вкъщи в домовете. Дарения от типа, на мръсни надупчени килими, преносени, мръсни и изпокъсани дрехи, дори храна с изтекъл срок на годност. Дарения като за прасета и тези хора си живеят с мисълта, че са направили нещо добро. Моля, след подобни теми ако решите да бъдете благотворителни, не си изхвърляйте боклука от вкъщи по домовете.Веднъж една изкукуригала лелка беше решила да си изхвърли някакъв диван и някакви юргани. След като културно и обясних, че не можем да приемем стари юргани от хигиенична гледна точка, тъй като няма как да се перат защото не са олекотени, пък и са стари, а ние не сме кочина. Жената започва да ме заплашва с телевизия. Болни мозъци!!! Сърдиха ми се, че не приемам яйца по великден за децата. Ами не знаем кой и от къде ги носи, въпреки добрите намерения на хората.
Веднъж едно частно училище с деца на барвоци, бяха решили че ще правят благотворителност. Бяха напълнили един бус, с такива невероятни вехтории, но си доведоха преса и искаха благодарствено писмо. Дадохме им. После всичко отиде в боклука. Не са само те. Повечето са така. Естествено има и добри хора. За жалост рядко са българи. Бог да го прости бившия испански посланик, направи зала за физически упражнения и рехабилитицаия. Всеки ще го запомни с добро. Малко са като него за съжаление.
След 2 години разправии с ненормалници , реших да напусна, колкото и благотворително да ми беше присъствието там.
|
|