Автор: CyberGene
Дата: 14-07-11 17:51
Питах в един друг форум, дето уж трябва някой да разбира от аудио, ама да питам и тук. Пействам си цялото мнение, че ме мързи да пиша и тук отделно:
Правих търсене във форума за въпросите, които ме интересуват, излизат някакви резултати, но някак си понеже ми липсва теорията на съраунда, канали, процесори, колони, чудеса и затова ще задам един конкретен въпрос, но ще се радвам и някой да ми сподели като цяло общотеоретични постановки на съраунд звука.
Значи конкретно си свалих един запис "Steve Reich - Music for 18 Musicians (5.0/2.0 digital SACD rip 88.2/24)". Доколкото разбирам, вътре има два варианта на записа - 5-канален "5.0" и стерео "2.0". Записът е на ISO, доколкото чета в описанието DVD-Audio. Значи въпросите ми всъщност са много
1. С какво мога да просвиря такова ISO? (Прочетете и следващите въпроси, защото искам да го просвиря на обикновени слушалки, нямам многоканална уредба, колони и т.н.)
2. Как е направено да има два варианта на записа и с какво евентуално бих могълд да избера някой от двата, вероятно е нещо като стандартните DVD-менюта?
3. В нета има разни примери на "виртуален съраунд", при които на обикновени стерео-слушалки се генерира психоакустичен ефект, който кара да си представяме, че звука идва от най-различни посоки в 3Д-пространството, примерно Това. Та въпросът ми е, такива виртуални съраунди могат ли да се генерират от оригинален 5-канален запис?
4. Ако отговорът на 3 е "Да", то с какъв софтуер мога да генерирам такъв стерео запис от 5-каналния, за да го чуя на стерео-слушалки, но все пак да има ефект на съраунд? Или пък плъгин за плейър, който да го прави в реално време, ако е възможно?
5. Има ли начин да се разбере дали вариантът "2.0" в горния диск всъщност е "виртуален съраунд" или е просто смесени левите канали в един ляв канал, десните - в десен, и останалото във всички?
------------------------
Напълно възможно е да говоря някакви глупости, защото не съм наясно с материята, така че ако решите да споделите някаква информация, която ще ми помогне да разбера това, ще съм благодарен
|
|