Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 5.0 съраунд звук към "виртуален съраунд" на стерео слушалки? Как? Теория?
Автор: CyberGene   
Дата:   14-07-11 17:51

Питах в един друг форум, дето уж трябва някой да разбира от аудио, ама да питам и тук. Пействам си цялото мнение, че ме мързи да пиша и тук отделно:

Правих търсене във форума за въпросите, които ме интересуват, излизат някакви резултати, но някак си понеже ми липсва теорията на съраунда, канали, процесори, колони, чудеса и затова ще задам един конкретен въпрос, но ще се радвам и някой да ми сподели като цяло общотеоретични постановки на съраунд звука.

Значи конкретно си свалих един запис "Steve Reich - Music for 18 Musicians (5.0/2.0 digital SACD rip 88.2/24)". Доколкото разбирам, вътре има два варианта на записа - 5-канален "5.0" и стерео "2.0". Записът е на ISO, доколкото чета в описанието DVD-Audio. Значи въпросите ми всъщност са много [smilie18]

1. С какво мога да просвиря такова ISO? (Прочетете и следващите въпроси, защото искам да го просвиря на обикновени слушалки, нямам многоканална уредба, колони и т.н.)
2. Как е направено да има два варианта на записа и с какво евентуално бих могълд да избера някой от двата, вероятно е нещо като стандартните DVD-менюта?
3. В нета има разни примери на "виртуален съраунд", при които на обикновени стерео-слушалки се генерира психоакустичен ефект, който кара да си представяме, че звука идва от най-различни посоки в 3Д-пространството, примерно Това. Та въпросът ми е, такива виртуални съраунди могат ли да се генерират от оригинален 5-канален запис?
4. Ако отговорът на 3 е "Да", то с какъв софтуер мога да генерирам такъв стерео запис от 5-каналния, за да го чуя на стерео-слушалки, но все пак да има ефект на съраунд? Или пък плъгин за плейър, който да го прави в реално време, ако е възможно?
5. Има ли начин да се разбере дали вариантът "2.0" в горния диск всъщност е "виртуален съраунд" или е просто смесени левите канали в един ляв канал, десните - в десен, и останалото във всички?
------------------------
Напълно възможно е да говоря някакви глупости, защото не съм наясно с материята, така че ако решите да споделите някаква информация, която ще ми помогне да разбера това, ще съм благодарен [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: 5.0 съраунд звук към "виртуален съраунд" на стерео слушалки? Как? Теория?
Дата:   14-07-11 17:52

Примерното Това е Това

Автор: atin   
Дата:   14-07-11 18:05

Този модел е с 5.1 DTS декодери и с няколко говорителя в слушалките. Мисля че възпроизвежда реален, а не виртуален пространствен звук. Отдавна не се произвеждат, навремето бяха първите на пазара 5.1 слушалки. Но пък имат един куп други недостатъци, мога да споделя на ЛС.
https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/sdkg9628.JPG
http://i304.photobucket.com/albums/nn181/polysprincess/DSC04058.jpg

Автор: navy   
Дата:   14-07-11 18:18

Само стереото го уважавам за музика.
Ако може да извадиш стерео трак-а ще е най-добре [beer]

Re: 5.0 съраунд звук към
Дата:   14-07-11 18:30

Ами предполагам ще е лесно да се извади тоя стерео трак. Всъщност аз не съм чак толкова фен на съраунда като технология, не ме влече много, но въпросното произведение е много специално любимо мое такова, то е минимализъм (класическа музика), който звучи по особен начин, става преплитане на отделните партии, един дълъг поток от звуци, нещо като пулсиране и ще ми е интересно да го чуя в съраунд. Аз вече имам три различни и много добри изпълнения (стерео записи), но този е направен наскоро, а самият Steve Reich казал, че това е може би най-добрият запис. Като се има предвид естеството на музиката, ми се искаше да го чуя на съраунд, за да видя дали ще допринесе още повече за въздействието. Иначе на стерео имам оригиналния запис, в който свири и Steve Reich [ECM], така че не ми е нещо спешно за слушане на стерео.

Мерси за съветите дотук [beer]

Публикацията е редактирана (14-07-11 18:31)

Автор: headcharge   
Дата:   14-07-11 18:50

Някъде бях срещал че такива 5.1 ISO rip-ове да ги наречем, тръгват само през S/PDIF (digital out) ако имаш на картата...

Намерих нещо което мисля ще ти е от полза по темата: http://avaxhome.ws/music/rock/progressive_rock/Pink_Floyd_The_Dark_Side_of_the_Moon_Digital_SACD_Rip.html

Публикацията е редактирана (14-07-11 18:59)

Автор: klez   
Дата:   14-07-11 19:06

Значи за DVD Audio-то ти трябва DVD Audio player...

Ако е DTS/Dolby Digital имаш 2 варианта.

единия вариант е през S/PDIF (оптичен или с коаксиален кабел) да пуснеш да препраща директно DTS/DD файла за декодиране към ресийвър или слушалки с DTS или нещо което има хардуерни DTS декодери.

Другият ти вариант е да го декодира компютъра ти и да изпраща нормален аудио сигнал към слушалките (да ползваш DAC-а на компютъра)

в Твоя случай май ти трябва вторият вариант :)

вече за Виртуалния съраунд това виж от настройките на звуковата карта (според зависи ква е звуковата карта) някои звукови карти имат такава опция дето уж го правят, че е многоканален :) не съм тествал на слушалки...

Дата:   14-07-11 19:21

За мен има нещо много странно в обяснението ти в първият пост [smilie8]
Казваш, че това е рип от САСД диск, а после, че било един вид ДВД-Аудио.
Това са два коренно различни и конкурентни формата, първият от които по мое мнение е невъзможен за рипване. Поне навремето, сега може и да са успели да го свалят в цифров вариант, който от друга страна със сигурност ще е съпроводен от загуба на качество.
САСД-то е на баз сигма-делта модулация, делта модулацията е класическото еднобитово модулиране, но при едно определено семплиране, зависи от честотата на дискретизация. Докато сигма модулацията приближава записа до аналоговият формат.
Тези записи се правят по метода директ дигитал направо на диска и обратна формула няма [smilie8]
Има страшно много класика в САСД формат.
Ако си фен... вземаш си САСД плеар и си набавяш САСД дискове. Скъпи са, но звука е един път [smilie8]

Дата:   14-07-11 19:32

Понеже явно пускането на линкове е безмислено, ще се опитам да копирам част от съдържанието му.

This is the new era of SACD ripping.

In the past we have only been able to rip SACDs by recording the multichannel analog outs of an SACD player and into our analog sound cards. Many people have used horrible Creative Audigy cards, and quality has been disappointing at best. Other rips that we have seen have been nicer, using the best that analog sound cards can offer from the likes of M-audio, Lynx, etc. However, quality has still suffered due to the multitude of problems that arise with analog capturing in general. Unless the SACD player used for the transfer is a very expensive one, the analog transfer quality will leave a lot to be desired.

But we now can celebrate in a new "standard" for SACD ripping. We can now capture a pure 24-bit PCM digital signal which is converted directly from the pure DSD stream from the disc - and this is achieved by using a special "modifed" SACD player. These modified players been around ever since the SACD format has, but they have always been extremely expensive (like, try a $2000 Denon player which you have to order from Switzerland). But things have progressed and a few companies are offering a modified version of the famous Oppo DV-980H player, which is well known for its affordability yet uncompromised quality - especially with regards to digital SACD output!

I have purchased such a player to make this SACD album available to you in the highest quality currently possible. The Oppo offers pure DSD output over HDMI 1.2 but it also gives the option for PCM output. The Oppo internally converts the DSD to PCM at 24-bit/88.2kHz and the "mod" captures this PCM signal and outputs it through three stereo S/PDIF (coaxial) jacks. To capture this glorious digital signal, I am using three M-Audio Delta 1010LT sound cards simultaneously. They each have a single stereo coaxial input, so in order to record all six channels simultanesously, three cards must be used. I'm using Adobe Audition 1.5 in multitrack mode to simultaneously record the 6 channels in real time, then I map the channels with Audition's "multichannel encoder", and export the individual mono wav channels. After that I split the album into the tracks and encode it to MLP with surcode, and author it to DVD-A with Discwelder Chrome. No editing of the audio signal is made in Adobe Audition, this is a straight digital capture of the signal and as close as you can get to copying an SACD disc-to-disc at the present time.

^ това за navy иначе за плейването на такива рипове се обясняват в коментарите отдолу...

Публикацията е редактирана (14-07-11 19:35)

Дата:   14-07-11 19:51

Дам, нещата напредват...

Ако трябва да се отклоним от темата... сред аудио средите се коментира влошаване на качеството ОЩЕ при цифровата обработка ПРЕДИ конвертиране в аналогов сигнал, при самото пренасяне дори... и това са чуваеми факти.

Разбира се тук в тази тема... а и изобщо няма да издребняваме.
Стана ми просто интересно това, че се говори за САСД сорс и после ДВД-Аудио формат, нищо повече.

Ако може автора да сподели файла или да каже откъде го е дръпнал ще съм му благодарен.

Обожавам много класически изпълнения... имам и музикантки и певици у дома [smilie3]

Автор: klez   
Дата:   14-07-11 20:55

navy, те нали ги знайш че в аудио средите са малко психопати :)
някви дядковци на по 50 години дет не чуват половината спектър тръгнали да ми обясняват как ще си купят оптичен кабел С ПОСОКА за 150лв ... ходи им обясни, че при цифровият сигнал нема скапване на качеството..... или го има или го нема.

Малко като онея дет си купуваха HDMI Кабели за по 150лв и обясняваха, че цветовете били ПО-ХУБАВИ с тоя кабел [smilie21]

Публикацията е редактирана (14-07-11 21:07)

Дата:   14-07-11 21:02

Не съм сигурен дали няма да ми се карат, че пускам линкове към народни сайтове, ето оригиналния ЛИНК.

Нейви, имай предвид, че тов е минимализъм, не е стандартна класическа музика. Специално този албум е да си го пуснеш един час и да релаксираш, мен много ме отпуска, има силно въздействие, но ако не си свикнал на такъв тип музика, може да ти се стори монотонно, дори да те отблъсне. Струва си все пак да опиташ, не е нещо немелодично, просто е много странно. Оригиналната ЕЦМ обложка на албума според мен е удар в десетката, защото характеризира много добре албума:
https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/rspi5030.JPG
http://1.bp.blogspot.com/_2Mw7302Mqg8/TIjOjSn5oPI/AAAAAAAAAZs/GqWRnPhcgcE/s1600/img_441965_20889867_

А иначе ето какво пише този, който е рипвал:

Трансфер аудио:
Modified Oppo-DV980H (3 x stereo coaxial S/PDIF) -> 3 x M-Audio Delta 1010LT -> Adobe Audition -> SurCode MLP Encoder -> DiscWeder Chrome II -> DVD-A iso

Дата:   14-07-11 21:08

Демек гореописания начин [smile] [beer]

navy, това за което пишеш ще се отплесне в дълъг офтопик, но повечето "аудиофили" не могат да минат теста "Това flac ли е или mp3@320kbps"... но иначе чуват какви ли не "чуваеми факти" [smilie18]

[beer]

Автор: atin   
Дата:   14-07-11 21:11

На 20 чуваш 20кНz но нямаш 20 кинта в джоба, на 50 имаш 50 хил. свободни но чуваш 5кHz и на самолета му трябват вече 5 км. засилка[smilie2] .

Дата:   14-07-11 21:13

И все пак, я кажете някой софтуер, с който мога да възпроизведа дори и само стерео версията, че ми се слуша нещо спокойно тая вечер [smilie3]

Дата:   14-07-11 21:34

Ако имаш foobar2000 му сложи този плъгин http://sourceforge.net/projects/dvdadecoder/, ако ли не, потърси ShaPLAY [smilie24]
Повече линкове няма да пускам - никой не ги чете, доказано [smilie22]

[smilie18]

Дата:   14-07-11 21:38

Така, това ще си го сваля, аз го видях и в оригиналния линк, но дали трябва преди това да монтирам ISO-то в DaemonTools или нещо, което поддържа DVD-Audio? Остават ми още няколко минути да се свали напълно, затова задавам тези идиотски въпроси към хора, които са го правили, иначе аз и сам ще си експериментирам и ще се оправя, но мерси за помощта и така [beer]

Дата:   14-07-11 21:41

headcharge, извинявай, наистина не съм чел онзи линк, който си дал, защото си редактирал мнението си по-късно и не съм го забелязал... Мерси, сега чета вътре, има добра информация! [beer]

Дата:   14-07-11 21:48

Ами точно това не съм го правил и аз де, имам foobar но не съм отварял през него САЦД, но да, мисля че трябва да монтираш ИСО-то и оттам да го отвориш с една от въпросните програмки. За линка няма проблем, не го казах насериозно [beer] Айде подкарай го вече тоя Reich, че ме заинтригува и мен да го преслушам (но в стерео мод засега [smilie5])

Дата:   14-07-11 22:23

Така, инсталирах си фубар2000, инсталирах въпрсния плъгин, оказа се, че може директно от фубара да се отвори исото. Иначе монтирах исото и в демонтулс, появи се структура подобна на ДВД, но не съм си играл повече. Фактически във фубара се появиха 28 парчета, като първите 14 са съраунд, а следващите 14 са стерео. Като пробвам да пусна съраунд парчетата се чува музика, но нещо е накривена, все едно клипва, насича или нещо от сорта, но е много зле. Възможно е да ми е бавен компа, а може и нещо от звуковата карта да е, щото аз съм с Audigy и KX-драйвер, който поддържа доста настройки, та може и нещо от настройките да е. Както и да е, стерео файловете вървят перфектно, но аз всъщност ги експортнах до WAV с фубара (оказа се, че има такава функция, готин е тоя фубар!), които са 24-битови 48000 херца, които след това конвертирах с lame до mp3-ки на Extreme профил и very high quality, така че в момента вече слушам и съм много доволен! [beer]

Публикацията е редактирана (14-07-11 22:29)

Автор: langel   
Дата:   14-07-11 22:29

Няма нужда от маунтери, с необходимите плъгини foobar си чете директно имиджа. А вече като го отвориш, ще може да избираш многоканален звук, или стерео. Трябва да си настроиш и аудиокартата на 24bit-96 KHz (а може и на 192KHz, от любов към найкюиста)

Дата:   14-07-11 22:33

Да, да, и аз това казах - няма нужда да се маунтва, просто за информация и демонтулс също отваря структурата на ДВД-Аудиото и я показва. Сега ще пробвам да променя настройката на аудиокартата, за да видя дали ще мога да плейвам и съраунд каналите, само че в самата карта имам вързан само стерео хи-фи усилвател с две тонколони, така че не знам как да направя да се downmix-не аудиото до два канала. Виждам, че в драйвера на аудиокартата имам три варианта за 2.0, единият се води "2.0 stereo only", другият е "2.0 simple mix" и третият е "2.0 surround mix", така че може би в тези настройки се крие ключът към моя оригинален въпрос, а именно как да преобразувам 5-каналния звук към 2-канален усилвател. Сега ще си поиграя да видя какво ще стане [beer]

П.П. Еми за съжаление картата ми не може повече от 48 килохерца. Според мен би трябвало тя да може да ресемплира 96 килохерцов източник, за да го чувам добре. Но за момента не мога да слушам добре съраунд каналите, нещо се затормозява...

Публикацията е редактирана (14-07-11 22:37)

Дата:   14-07-11 23:08

Вероятно заради поддръжката до 48kHz ти припуква и дропва. Иначе фуубар-а е сила да [smile] Той пък между другото има една друга опцийка която ползвам - стерео миксове ги разхвърля на 4.1 (демек 2 двойки стерео + суб) и то доста приятно. [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.