Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Кьорав карти не играе
Автор: J0R0   
Дата:   21-06-11 23:53

От доста време на пазара се налага един модел, който много дразни.
За себе си съм го нарекъл, моделът "кьорав карти не играе".

Мобилните оператори ти предлагат някакъв супер изгоден пакет (ама с малки букви някъде най-долу пише, че това е за първите два месеца от двугодишния договор)
Лан-доставчиците и те да не останат по-назад - и те същата формула.
Банките рекламират някакъв невероятен лихвен процент, ама впоследствие се разбира, че става дума само за последното тримесечие от едногодишен депозит.
На пазара гледаш чудни цени на плодове и зеленчуци, ама със ситни буквички добавено отдолу, че е за 400 грама.
Такситата с техните тарикатлъци за минута престой, въобще пък да не ги коментираме... и т.н. и т.н.

Ясно е, че всички тези цени и реклами са ЗАБЛУЖДАВАЩИ.
Ясно е, че тая формула работи в общества, където хората са много и в по-голяма степен анонимни.
Все ще се хване някой кьорав, дето не е прочел дребните букви.

Ама не бяха ли забранени този тип подвеждащи реклами?
Защо забраниха на чейндж бюрата да ги ползват (сигурно помните курс купува 1.19, курс продава 1.91, или пък дребните надписи за % комисионна)
Защо за чейнджовете да са забранени, а за банките, примерно да са разрешени едни и същи тарикатлъци?
Много е тъпо.
В крайна сметка хората така или иначе научават за какво става дума, нещата не могат да останат скрити.
Формулата не може да работи вечно.
Обаче заради някакви краткосрочни и дребни печалби са срива доверието между хората, от което разбира се губим всички.

Интересно ми е как е решен тоя въпрос в другите страни.
Ако форумци живеещи в чужбина имат желание нека да споделят.
Струва ми се, че това е модел, повече присъщ на САЩ, отколкото на малките европейски държави, но нямам преки наблюдения, може и да греша.

Отговори на това съобщение
 Re: Кьорав карти не играе
Автор: ogimag   
Дата:   21-06-11 23:57

Ами аз 90-грамови шоколади не купувам. Казвам си "да го духа българското" и си взимам чуждото. Пък който иска- да му увира главата.

Автор: Lalinda   
Дата:   21-06-11 23:57

Е, няма как вечно нито те да те надхитряват, нито ти - тях.

Миналата седмица си купих някъде около Плиска някакъв сладолед, който ми се стори подозрително евтин (нямаше друг), на добрички производител, а малко по-късно установих, че съм си изгубила якето...
[smilie3] [smilie3] [smilie3]

Автор: Diandimov   
Дата:   22-06-11 00:04

Мисля че Обамата забрани дребните шрифтове по офертите на кредитните карти.

Иначе пак има по- дребен шрифт, но гире, където ти обясняват промоцията или дила, всяко нещо което ще се промени или има допълнителни подробности е отбелязано със звездичка.

Така че слизаш на по- дребния шрифт и прочиташ допълнителните условия.

Но ако аз правя нещо наистина важно и за голяма сума, просто сядам на масата със съответния банкер или какъвто е там, и те ми казват как стоят нещата от-до.
Нямат право да крият или да те лъжат.

Автор: jekopj   
Дата:   22-06-11 00:04

Ще цитирам по памет американски бизнесмен,който казва,че те са пробвали /преди време/ всичко,от дребни шмекерлъци до нагли трикове,но от опит са установили,че от коректните взаимоотношения по-добро няма.
Ние,като догонващи западните демокрации и икономики ще минем по същия път явно.

Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-06-11 00:07

Е аз за какво псувам отдавна и още мнооого дълго ще псувам педерасите от Мтел?

Щото са такива - нагли и долни педераси.

[smilie21]

Дата:   22-06-11 00:08

Точно това си мисля, че основата на едно добро общество е хората в него да не се опитват да се надхитрят.

От кратките ми повърхностни наблюдения от разните развити страни (Скандинавските, примерно) съм останал с впечатление, че там го няма това надцакване. Може би защото са достигнали по-висок етап на развитие на взаимоотношенията и културата.

От повърхностните ми наблюдения от разните по-патриархални страни (Турция, Гърция, Египет), също съм останал с впечатление, че и там го няма. Може би защото религията и патриархалните отношения ги спират.

Само ли ние тук стоим разкрачени между изтока и запада...
[smilie18]

Автор: abc.xyz   
Дата:   22-06-11 00:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: CTEHATA   
Дата:   22-06-11 00:25

Истината е много тъжна.
Съотношението на мислещи индивиди към бройки в стадото е толкова малко число, че "надцакването" е най-изгодното поведение. Чисто икономически...[smilie9] [smilie9] [smilie9]

Дата:   22-06-11 00:28

Тук всичко е просто направено. Няма големи гимнастики.

Никога не съм се оказвал не- наясно или излъган след сключване на сделка. Било за кредитни карти, телефон, кола или къща.

Започнах с една телефонна компания още в началото. Избрах си план. После тая компания бе купена от АТ&Т, договора ми изтичаше няколко пъти, подновявах го и всеки 2 години си взимам нов телефон, но договора ми, плана и цената от преди 9 години не се променя.
Няма подводни камъни.

Автор: n1x0n   
Дата:   22-06-11 00:28

Миналата седмица си купих някъде около Плиска някакъв сладолед, който ми се стори подозрително евтин (нямаше друг), на добрички производител, а малко по-късно установих, че съм си изгубила якето...

... и връзката е?

Дата:   22-06-11 00:30

Че сладоледаджията краде якета.

Автор: lakosta   
Дата:   22-06-11 00:32

Вече си мисля,че сме наказани [smilie7]

Дата:   22-06-11 00:34

Но ако аз правя нещо наистина важно и за голяма сума, просто сядам на масата със съответния банкер или какъвто е там

Това е повече от ясно.
Не става дума за важни неща.
Става дума за това ежедневното, някой да те цака с два-три, пет или десет лева.

Изкарвам достатъчно за да не ме бъркат изобщо подобни суми.
Обаче в един момент почваш да с викаш, абе аз идиот ли съм, че постоянно да ме правят на такъв и аз да си мълча...

Автор: Grandpa   
Дата:   22-06-11 00:34

Обамата не знам да е направил такова нещо за кредитните карти. Това което направи е, че накара компаниите да пишат на месечната ти сметка, ако си плащаш само минималната сума колко време ще го плащаш.

"Дребният шрифт" (disclaimer) е практически навсякъде в Щатско. По радиото и телевизията също. Доколкото "едрият шрифт" не лъже, нямат проблем пред закона.

Не знам за в Скандинавия, но в САЩ скандинавските фирми нямат никакъв проблем да ползват "дребния шрифт".

Дата:   22-06-11 00:38

Той лафа "read the small print" не е от България тръгнал... ние тия трикове само ги копираме.

Автор: jekopj   
Дата:   22-06-11 00:51

Стоим си разкрачени и това е...
Още след турско започваме да се делим на русофили и русофоби.На моменти надделяват едните,на моменти - другите.
Русофилите правят заговора срещу Батемберг и въпреки,че не успяват той е принуден да абдикира под натиска на Русия.
Русофилите са за вечно приятелство с Русия,но играят само от емоционалната страна.Дойде ли време за сметки се вижда,че все ние сме губещи,а уж сме братя.Вземете един бивш мин.пр. като Петко Каравелов,вземете един бивш генерал като Владимир Заимов /чиято майка е рускиня/ и ще видите,че всички те са имали основание да са русофили.Останалите играят на тънката струна на емоциите и не мислят за последствията.Така е до днес.

Автор: chill   
Дата:   22-06-11 00:51

Лафа е "read the fine print".

Дата:   22-06-11 01:24

Fine print, small print, or "mouseprint" is less noticeable print smaller than the more obvious larger print it accompanies that advertises or otherwise describes or partially describes a commercial product or service.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   22-06-11 01:27

Я КАКВО ПОЛУЧИХ ПРЕДИ МАЛКО. каква е тая простотия [smilie10] някой може ли да обясни с две думи [smilie8]

Съгласно Закона за електронната търговия (Чл.5.(1) и чл.6(1) този мейл е непоискано търговско съобщение.
Вашият адрес е взет от публичното интернет пространство.
Вашият е-мейл не е вписан в регистъра на
юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения! Ако не искате да получавате писма от нас, върнете писмото с тема UNSUBSCRIBE.

и най-вече това :

регистъра на
юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения!

[smilie10]

Автор: Kaloyan_Radomirov   
Дата:   22-06-11 03:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Kaloyan_Radomirov   
Дата:   22-06-11 06:02

Автор: kirilius   
Дата:   22-06-11 06:34

Въпросните тарикатлъци са ми безкрайно противни, но не сме ги измислили ние. Българските тарикати вървят по утъпканите пътеки на големите батковци от другата страна на океана.

От 6 години съм в Канада и вече съм посвикнал с подбните простотии, но все още ме дразнят. Жена ми определи бизнес модела на повечето търговци тук като "Кьорав карти не играе" на втория месец още. Без майтап, Жоро, точно този израз употреби. Даже си спомням, че във връзка с това разговаряхме за разказите на О'Хенри. В тях е пълно с разни дребни мошеници и шралатани, които продават всякакви боклуци на лековерните точно на принципа "Кьорав карти не играе". Мислих, че тези неща са били нормални в Дивия Запад, но за наша изненада си процъфтяват и днес.

Мисля, че в БГ е малко по-добре положението. Навремето МТЕЛ бяха почнали да обявяват цени без ДДС, но бързо ги пресякоха. В САЩ и Канада е съвсем нормална практика данъкът (тукашния вариант на ДДС) да не се обявява в цената. Не че ми е трудно да си го сметна, но е адски неприятно да си постоянно нащрек за подобни дреболии. [smilie9]

Случвало ми се е телефонната компания да ми включи някаква "екстра" автоматично без да съм я искал. Това се нарича "opt-out" - ако НЕ искаш екстрата, трябва да се обадиш и да я откажеш лично... ако случайно забележиш лека промяна в месечната си сметка [smilie9]

Примери мога да дам още много, но идеята ми беше, че в БГ нещата има шанс да се пооправят ако се копират правилата от Европа, а не от Америка.

Автор: georgi969   
Дата:   22-06-11 06:45

Сега в Кауфланд продават някаъв зехтин салатен , за супер изгодната цена от 3 лева.Навсякъде по етикети и реклми пише зехтин.Викам си- тука има нещо.И да-малките букви казват че има 80% растително олио и 20% зехтин.Е, това не е ли подвеждаща реклама.

Автор: GuitarString   
Дата:   22-06-11 06:53

Във Франция преди 7-8 години си взех едногодишна застраховка за мобилен телефон - 5 евро на месец... След като годината изтече установих, че тези 5 евро продължават да ми ги удържат... Обадих се... Не можело нищо да се направи, трябвало да се обадя 2 месеца преди изтичане на договора да го прекратя, понеже в противен случай се подновявал автоматично... С малки букви го пишело...Та оттогава си имам едно наум, но тъпо е да си нащрек за всичко...
Иначе и аз се дразня на цените без такси в Канада...

Публикацията е редактирана (22-06-11 06:55)

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.