Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвременно българско изкуство
Автор: YVR   
Дата:   24-03-11 21:14

Привет:)!

Напоследък, в рамките на месец попаднах на два конкурса за Съвременно българско изкуство, които се организират от чуждестранни фондации в България от няколко години насам, естествено съвместно с разни български културни институции
Става въпрос за:

http://www.ruf-award.integra.bg/0.ruf

и за

http://www.mc.government.bg/contestsc.php?c=699

Това е прекрасно, наистина, но нещо малко ме смущава!
Като цяло и двата конкурса са в областта на модернизма, някакъв авангард, инсталации, парформанси и подобни, но гледайки нещата, до колкото съм запознат наживо, някак не мога да различа отделния автор! Прекалено еднакво ми действат, спокойно една такава изложба мога да я припиша на някой от участниците!
Аз по принцип не разбирам много от изкуство, но някак... Имам чувството, че младия творец до толкоз е повлиян от западните модели на творческо поведение, че се е изгубил като личност в опитите си за подръжание на разните му авангардисти от средата на миналия век!
Та чудя се, това Съвременно ли е или е Временно изкуство, щото очевидно не е Българско!
Освен това някаква програма за оеднаквяване на населението ли се прилага в бившия соц лагер, че толкова чуждестранни фондации с културна насоченост започнаха да дават награди за "Съвременно Българско Изкуство" на неща от които на тях лично им се повръща?

Знам ли! Може да съм старомоден и неразбиращ!

Споделете мнение, ако имате отношение, моля!

Благодаря и простете за "правописа" ми!

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвременно българско изкуство
Автор: steeens   
Дата:   24-03-11 21:19

http://www.ruf-award.integra.bg/0.ruf

Дата:   24-03-11 21:20

http://www.mc.government.bg/contestsc.php?c=699

Дата:   24-03-11 21:27

Не е грешката в теб, хич не се коси.[smilie5]

Публикацията е редактирана (24-03-11 21:37)

Автор: ejko   
Дата:   24-03-11 21:47

на първия линк само видях нещата, защото само на него намерих галерия и как да ти кажа..., не виждам какво общо има между фотографии, скулптори и инсталации, всичките с различни обекти на тях. Покажи нагледно кое ти еднаквее, за да се хванем за нещо..., защото може да не гледаме на едно и също място...

Автор: totomoto77   
Дата:   24-03-11 22:56

Просто ви е бедна фантазията за каква шуро-бадженащина става дума. Нещата са толкова пошли,че ми се повръща. Имам нещастието да знам някои неща, които не се споменават в гръмките анонси.

P.S. Само да ви припомня откриването на изложбата на Анди Уорхол!!!! Колко оригинално да бъде направено от фолк певици. Истинското изкуство е вкарано на кучето в гъ.а. За това положение почти изцяло са виновни родните медии. Няма телевизия ( от модерните) която в сутрешния си блок да има културен афиш. Но коя манекенка на кой мазен чичко е "пристанала" сме длъжни да знаем първи. Спирам, че темата ми е много болна!!!

Автор: vikitovikito   
Дата:   24-03-11 23:15

[smilie5] Кое съвременно ,,, ?

Дата:   24-03-11 23:54

ejko,надявам се не разчиташ на информация само от линкове в интернет, иначе по снимки няма за какво да се хванем! A който и съфорумец да вземеш, в снимките му обектите са все различни, като изключим Roland909 [smilie18] ! Не става въпрос за обектите в отделните работи, а за бруталната подмяна на ценностната система! Мисля че въпроса е ясен! [beer]

Дата:   25-03-11 00:04

Те ви снимки на работи! Все са с различни обекти [smile] !

http://aadfoundation.blogspot.com/2009/06/blog-post_22.html

Автор: ejko   
Дата:   25-03-11 00:05

Аз не съм толкова навътре сори..., виждал съм туй-онуй, но нямам кой знае какви знания за такъв въпрос, засягащ от оценка на съвременното българско изкуство, през призмата на западното такова, до идентичността на авторите в условията на свръх-глобализъм...
За мен изкуството ни е в колапс, не само "модерното", но и традиционното. И то не от сега, ценностите не са подменени, просто не са се формирали..., но да не забравяме, че в изкуството няма ценности, то само по себе си е висша ценност. Така че винаги има шанс нещо да ни изненада приятно...[beer]

Дата:   25-03-11 00:41

Абсолютно съм съгласен с теб, ejko - изкуството ни е в колапс, не само "модерното", но и традиционното....

А кой колко е навътре не е толкова важно!

Вкъщи имам едни американски издания за изкуство, още от седемдесетте, където гледам много подобни неща като тези, които виждам сега по изложби за модерно изкуство тук! Е, обектите са различни, разбира се, темите също, но...

Прав си, изкуството е висша ценност, но не мога да разбера какво точно пропагандират тук при нас! Нито ми изглежда изкуство, а още по-малко ценност някаква!
А това, че като малка задръстена нация лапваме всяка стръв, която ни подметнат, пък още повече ме дразни!...
Сега ми е интересно да видя, новото насадено ни социално-модерно изкуство дали ще удържи, колкото издържа насадения ни соц-реализмогигантизъм!

Автор: BlueHello   
Дата:   25-03-11 01:01

Мен не ме възмущава и не ме притеснява, това, което описваш. Винаги е имало моди, тенденции или пропаганди. Топлата вода отдавна я има. Рекламите са едни и същи, филмите си приличат, модерното, старомодното изкуство също, е, музиката е малко по-разнообразна, но и там има тенденции. По-скоро ме тревожи фактът, че пиполите губят идентичността си, уникалността си не само като творци, а и като начин на мислене. Притеснява ме, че доста хора не могат да се идентифицират пред себе си и чакат жокер отвън, получат ли го отвън неизбежно попадат в поточната линия. Това е шашкащо, другото си е от време оно!

[beer]

Автор: matataupa   
Дата:   25-03-11 01:18

Е, тук - таме се показват и свестни работи[smilie7]

Даже доста прилични, да не казвам прекрасни[smilie5]

Ма какво ли разбирам аз, все си го мисля така, кажи ми 'Здрасти' за да ти видя работите[smilie3]

Дата:   25-03-11 02:29

http://www.kultura.bg/bg/article/view/17297

ААААА... До къде я докарахме [smilie10] [smilie5] [thankyou] [smilie5] [thankyou]

Абе недейте така бе, хора! Срамота е [smilie5] !...

А какво ли още ни чака?!

Автор: christal   
Дата:   25-03-11 03:17

Чака ви 2012 година.

Автор: tnt   
Дата:   25-03-11 07:29

ъндърграунд му е майката [cool]

Дата:   25-03-11 08:51

Ми то вече ще взема да се надявам на 2012! Май друго спасение няма!

Автор: мара   
Дата:   25-03-11 09:27

егала съм го у концептуала

Автор: Lalinda   
Дата:   25-03-11 12:40

Аз пък вчера минах покрай едно кафене на г*за на СДС-то и се загледах в червения надпис... Кафето се казва МАРА!

Спомням си нещо, разказвано ми от спътника ми, изкуствовед и любител на кич волонтер, та, Анди Уорхол се опитвал да се надсмее над тия, които правели кич енволонтер, примерно, но пък публиката, която не правела разлика между кич волонтер и енволонтер, взела, че харесала кича му и дори го приела за изкуство...

Тъй че, в известен смисъл, замисълът му да се надсмее над кича и, да речем, ха-ха, чалгата, пропаднал.

Неизтребими са.

Впрочем, скулптор и скулптура се пишат по различен начин. В правописа няма логика - просто трябва да се научи.

Пише се и баджанащина.
[smitten]

Все в тоя дух ми се струва, че попадението с чалга певиците е право в десятката и Уорхол би му се насладил, за разлика от тези от вас, които се опитват да се дистанцират, ха-ха, публично от кича.
[smitten] [smitten] [smitten]

Снощи попаднах на страхотен пич - в един през нощта търсеше контейнер, където да изхвърли отпадъците от бара разделно!
[smitten] [smitten] [smitten]

Този със сигурност може да се идентифицира пред себе си и няма да попадне в мейнстрийма на мърморещите срещу чалгата.
[smitten]

Не всичко е само изкуство.
[smitten]

Автор: мара   
Дата:   25-03-11 14:29

човеко е бил неосведомен просто. в бг боклукът не се събира разделно.
де факто.
затва пък от боклук кво изкуство става[smilie25]
https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/yybm6321.JPG
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/15343_205273158560_757788560_2876119_4065051_n.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2011-03/gunv5054.JPG
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199222_10150137132148561_757788560_6383333_4550183_n.

и още малко изкуство от боклуци [smilie25]

Автор: junkpaper   
Дата:   28-03-11 15:20

да разбираш изкуството е едно, да разбереш даден автор е съвсем друго, а пък да научиш десетина сложни думички и да праснеш една найлонова категоризация на нещата, изразявайки интелигентно личното си разочарование е... твое право :) моят съвет би бил да отвориш по-широко и да мислиш по-малко :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.