Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Четете ли Любослава Русева?
Автор: emmmo   
Дата:   22-03-11 23:38

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/03/22/1063711_diagnozata_koiato_jivee_na_pokriva/

Текстовете й са не само смислени, те са и много хубаво написани. Журналистика със стил.

Отговори на това съобщение
 Re: Четете ли Любослава Русева?
Автор: black_swans   
Дата:   22-03-11 23:39

[smilie5]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-03-11 23:42

Ъ?

Автор: Amigo   
Дата:   22-03-11 23:43

това е интересна тема [smilie8]

Дата:   22-03-11 23:44

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/03/22/1063711_diagnozata_koiato_jivee_na_pokriva/

Ето линка.

Дата:   22-03-11 23:45

Емо, на 22-ри май мислам дека да фана гората къмто Загреб, щото, нали...
идиш ли?

Автор: Amigo   
Дата:   22-03-11 23:45

лудите и кретените, които управляват... [smilie8] а защо стигат до там?! [smilie8]

Дата:   22-03-11 23:46

Спрях да си купувам "Гласове" от момента, в който Л.Русева спря да пише там

Автор: chill   
Дата:   22-03-11 23:51

Както винаги, оценката дали текстовете са "смислени", "стилни", "хубаво написани" или напротив, "бесмислени", "чалга" или "тъпо написани", ще се окаже, че зависи предимно от това дали споделяме идеологията на автора. [smilie21]

Автор: icer   
Дата:   23-03-11 00:34

Поръчкова журналистика от висок клас, обслужваща интереси на определени хора, от които е зависим собственика на съответната медия - Захов, който не е кой да е[smilie18]
Интелигентно и хубаво написано,но изключително манипулативно, с извадени от контекста пасажи и напаснати към общата теза. Типично за авторката и за други нейни статии.
Полезно за определени кръгове, както и за душеуспокоение на безработната "интелигенция", за чиито неудачи лошият Борисов е удобна причина.
Всъщност упражненията в изящна словестност няма да помогнат ако на авторката се наложи да управлява държава оплетена здраво през последните 20 години в десетки обръчи и зависимости.
Бих я попитал как точно трябва да постъпи ако компания като Лукойл държи 2 милиарда от бюджета в тестето с картите.
Ако не знае, може да попита Иво Прокопиев издателят на Дневник, той знае много добре точно как и от кой беше продадена Нефтохим за жалките 100 милиона $ на руснаците.[smilie18]
Костов вместо да се пеняви сега, да не беше продавал за 100 милиона Нефтохим, а да беше намерил нужния половин милиард за модернизации.
Щеше да го събере само да беше изтръскал незиплатените данъци от хилядите новоизлюпени милионери-далавераджии по негово време..
Ама се искат топки за тая работа нали? Искаха се топки още тогава да попита инвеститора защо закри половината нефтохим и целия отдел полимери. Щото е най-лесно да се бичат горива, за другото се иска акъл.
Иначе сега е лесно да обясняваме за монополите, айде да дойде той да видим как ще реши въпроса.

Публикацията е редактирана (23-03-11 00:56)

Дата:   23-03-11 09:05

icer, Любослава Русева никога не дава икономически рецепти. Вероятно не е там силата й и тя го знае. А що се отнася до политиката, тя се занимава предимно с психологията на тези, които ние наричаме политици.

В този смисъл не намирам текстовете й за манипулативни, защото са достоверни. Промените, които настъпват в мисленето и поведението на един прост или престъпен човек, станал "политик", не зависят от възгледите и интересите на работодателя й.

Любослава Русева е преди всичко психолог и философ. Това, което тя прави, и го прави добре, е да проблематизира основни етически категории и механизмите за изкривяване на техния смисъл. Нещо, от което обществото ни, в което ценностите са подменени, има нужда. Някой трябва постоянно да бие камбаната.

Автор: diandimov   
Дата:   23-03-11 09:16

Нищо не вдевам от писанията на тая журналистка

[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   23-03-11 09:42

emmmo, текстовете и имат леко мухливият дъх на комунистическа манипулативност, облечена в интелигентен изказ.
Наслушал съм се на такива от другарите и преди и сега.

Пример №1
В студиото седи един министър-председател. Видът му е самодоволен

- не смятам. Видът му беше по-скоро уморен.
Самодоволен и леко ехиден беше видът на журналистката

Журналистка задава въпрос защо управляваните от него стават все по-бедни, цените – все по-високи, а държавата се е захванала със скъпоструващи проекти. Министър-председателят първо се усмихва пренебрежително, после отговаря с циничен съвет:

"Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете? Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. При толкова пустеещи земи всеки може да си насади."

- пълна лъжа и извадки от контекста. Премиерът обяснява защо скъпоструващите проекти са по-важни от моментното наливане на пари за пенсии и повишение на заплати.
Трябва да си твърде посредстен, за да не можеш да разбереш ролята на такъв тип проекти за бъдещето на странат.
След това журналистката подхваща темата за цената на картофите, а премиерът съвсем ясно прави намек чрез примера с картофите, относно това, че в криза всеки може да се погрижи малко повече за оцеляването си.

Следващите примери са същите - извадки от контекста и свободни съчинения.

Вероятно изказът на премиера е грубоват, но пък за сметка на това е доста директен и честен

Найденова го казва "ама така ще изгубите изборите"
Борисов отговаря " не ми пука и да ги изгубя, няма да причиня на държавата това, което става в Гърция"

Любослава Русева има изключително манипулативен начин на писане. Твърде нечистоплътен дори.

Автор: boreto   
Дата:   23-03-11 09:49

М... да.

Манипулацията е главното производствено средство на демагогията. А дар словото е донесло изключителни беди на човечеството, за съжаление.

Автор: bgprinter   
Дата:   23-03-11 09:56

Bore [smilie24] [smilie24] [smilie24] много съгласен с теб. Все пак дар словото зависи в чии усти е пъхнато.

Примерно Достоевски, а що се отнася до журналистика се сещам за Ryszard Kapuscinski - един титан на миналия век, при все това поляк. [thankyou]

Автор: Todd   
Дата:   23-03-11 10:04

За картофите съм съгласен - задължително всяко семейство по 200 квадрата да отглежда !!!

Кво е това постоянно да чакат ... я марш в тръстиката !!!

Бедни били , труден им бил живота - я виж кръчмите - пълни са с бедняци .И техните деца сирачета ....

[smilie18]

Дата:   23-03-11 10:05

Сега слушам пак въпросното интервю - не само манипулация, но изключително нечистоплътна манипулация от страна на Русева.

Един друг журналист попита : Знаете ли кое е най-ценното нещо на България? Географското и положение. Без инфраструктора това най ценно нещо не струва нищо. И Борисов каза много точно - от селските пътища хляб няма. Хлябът идва от добрата инфраструктура и от всичко останало, което следва от това.

Маса народ отиде на запад и работи на две и три места, но не се оплаква и знае, че на готово никой нищо няма да ти даде. Тука обаче се мрънка.
Във върпосното интервю Борисов каза "не е срамно човек да работи, за да си подпомага семесйтвото"
"Искам да ви науча как да ловите риба, а не да ви дам една риба"
Аз съм също с висше образование, но не ме е срам да работя и за мене няма нормална работа, от която да се притеснявам.
Доволен съм, изкарвам си честно прехраната, гледам си семейството, имам време и за почивка.
В същото време имам познати, съкратени от ръководни държавни постове, които просто не желаят да работят, защото търсят работа от зам.директор нагоре.
Не им съчувствам.

И последно - Русева като е философ, беше добре да се сети, че картофите са метафора в случая.

Дата:   23-03-11 10:16

Боре, зачекваш интересен въпрос. Всяко изказване, умело или не, е манипулация. Общуването в същността си е манипулация. [smile]

Автор: promis   
Дата:   23-03-11 10:18

icer [smilie24]

Дата:   23-03-11 10:19

icer, съгласен съм с голяма част от това, което казваш. Ти си прав за едно, Русева е права за друго.

Автор: Frida   
Дата:   23-03-11 10:31

Прочетох няколко неща от нея. Интересно пише наистина, или както се изрази по-горе някой "има дар слово". За съжаление обаче няма дори далечен опит за обективност. Поредната пуйтйеса, която вдига крак да я подковават като сериозен анализатор. Не става само с "чуВства", трябва и малко мисъл ... [smilie8]

Всъщност сега отново се връщам на коментарите по-горе: ако зад манипулацията не седят само "чуВствата" на авторката, а и мисълта и интересът на някакъв кръг хора още по-жалко. [smilie2]

Публикацията е редактирана (23-03-11 10:35)

Автор: boni   
Дата:   23-03-11 10:36

Четох статията, направиха ми неприятно впечатление директните лъжи, с които си служи авторката, за да облече в достоверност тезата си.
Сериозната журналистика не си служи с плоски лъжи, г-жо.

Журналистка задава въпрос защо управляваните от него стават все по-бедни, цените – все по-високи, а държавата се е захванала със скъпоструващи проекти. Министър-председателят първо се усмихва пренебрежително, после отговаря с циничен съвет

Прегледах внимателно въпросният момент и не видях никъде пренебрежителна усмивка на лицето на Борисов. Раздразнение да, но не и усмивка.
В същото време такава почти не слизаше от лицето на Диана Найденова.

няколко скрийншота от този момент

Този метод, използван от Л. Русева, на смесването на истини, полуистини и лъжи в една попара, за да стане вкусна хомогенна смес за народонаселението ми е твърде неприятен.
Истината, използвана като носеща честота за лъжата е нещо, което дълбоко ме отвращава.

Дата:   23-03-11 10:40

Така е, Емо.

И затова отдавна слушам внимателно какво точно казват политиците лично, а не интерпретациите на журналистите. За съжаление не остана нито един, подчертавам - нито един журналист, който да не демонстрира пристрастия. И затова вече не им обръщам внимание. За съжаление хората са много поддатливи на демагогия, особено поднесена с дар слово.

Дата:   23-03-11 10:50

Аааа тази гайда съм я гледал съм по тивито. Веднага бях отвратен от изключително наглата и демагогия.

С две думи. Журналистът трябва да бъде медиатор между политика и зрителя/слушателя. Тази не е журналист. Тя е първокласен демагог-манипулатор.

Обаче не разбрах, това Диана Найденова ли е или Любослава Русева? Не че ме интересува де...
[smilie23]

Автор: boni   
Дата:   23-03-11 10:54

Любослава Русева коментира в статията си интервюто на Борисов при Диана Найденова.

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.