Автор: Lalinda
Дата: 06-11-10 19:22
Не зная дали някой от вас е гледал пиесата "Сборен пункт" на Душан Ковачевич...
Гледахме я някога, доста отдавна, в Народния театър... Сега гледам в мрежата, че се е играла неотдавна и в Шумен.
Та историята е за мъртъвците, сборният пункт са гробищата. Мъртвите излизат от гробовете, за да общуват, разказват си разни истории... Кой кога идвал да го види, поливал ли го или не, садил ли цветя и т. н.
Ако не ходите при тях, страдат, въпреки че спътникът ми, католик, казва, че ако има задгробен живот, мъртвите едва ли биха стояли все около гробовете си, но пък аз му възразявам, казвайки, че на Задушница явно са там и ни чакат...
Съботата е денят, в който се почитат мъртвите, а неделята е за живите... Затова и не бива да се кръщавате или венчавате в събота, но... ваша си работа... Елементът на мъртвите е водата, затова и се почитат с храна, която е варена, а не минала през огъня. Огънят е за живите...
Трапезите по гробовете обаче сме наследили от египтяните.
На Черешова задушница по гробовете се настила орехова шума, защото се вярва, че мъртвите излизат по-лесно по нея...
Преди много години, когато почина баща ми, трябваше да замина за Франция... Ходех често по тамошните гробища - струваше ми се, че това е начинът да не губя връзката...
|
|