Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За културните различия...
Автор: Magnifico   
Дата:   29-10-10 23:32

За да избегнем двусмислици по въпроса който ще напиша по-долу, ще дам следния пример:

Мъж и жена /семейство/ отива на почивка в държава, чийто народ изповядва мюсюлманска религия. Отиват на пазар, но в първия магазин в който влизат им казват че сега затварят, време е за молитва. Всичко е затворено.
По-късно, когато магазините вече работят, жената си харесва някакво бижу и отива при търговеца, който обаче не й обръща никакво внимание. Мъжът се намесва и търговецът с голям ентусиазъм показва бижуто на съпруга. Обяснява му всички качества на изработката и дизайна, а клиентът кима с глава одобрително. Продавачът ентусиазирано продължава да показва и други модели бижута, но мъжът настоява да закупи първото на обявената цена, тъй като жена му го е харесала, пък и не го интересуват другите модели.
Търговецът обидено казва, че няма да има сделка и призовава двойката да напусне магазина.

Ето го и културния елемент - мюсюлманинът, на религиозно-културрна основа, когато прави бизнес не общува с жени, за това и не обръща внимание на дамата.
Кимането на глава говори на търговеца, че клиентът не харесва достатъчно продукта и трябва да бъде представен друг вариант.
Нежеланието за смъкване на цената също е обида за всеки търговец, за това и сделката не се състои.

Имали ли сте случки от подобен характер, в които различията и непознаването на дадена култура, са довеждали до провал в комуникацията?

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За културните различия...
Автор: slivenski   
Дата:   29-10-10 23:37

Хората, които агресивно налагат културните си различия не са ми приятни и избягвам да общувам с тях. Не ми харесва и да посещавам държавите им. [smilie21]

Автор: boni   
Дата:   29-10-10 23:38

Имали сме.
На един непалец му обяснихме как да си поиска ключа на рецепцията на Рила в Боровец (някъде 1993-та беше)
Казахме му, че на български фразата е "сваляй гащи бързо".
Много изразително го произнасяше пред момичето на рецепцията.[smile]

Публикацията е редактирана (29-10-10 23:39)

Автор: djogata   
Дата:   29-10-10 23:41

Бони [smilie18]

В случая сте показали по-скоро различия в чувството за хумор (така както го разказваш, звучи смешно, но ако разкажеш и реакцията на момичето, и чувството на непалеца, като е разбрал как е изигран, едва ли ще е толкова смешно. Поне на мене няма да ми е) [smilie21]

Дата:   29-10-10 23:42

Амиии, непалеца беше супер пич, много се накефи после като разбра.

Автор: djogata   
Дата:   29-10-10 23:44

ОК, Бони, уцелили сте значи. Ама не пробвайте същия номер с някой западноевропеец, едва ли ще им хареса (евентуално с някой французин може да се пробвате, ама да е пич, а не с характера на Стрина) [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   29-10-10 23:46

Иначе по темата - не се кефя много да ме ухажват по дюкяните и примерно ми е неудобно като вземат да ме преследват в някоя сладкарница в Истанбул с разни хапки и баклави да пробвам. Няма как да не купя после:)
Също в традиционните им ресторанти дето стоят на миндерчетата ми е малко дискомфортно с цялото това плюскане и поливане само с айрян:)

Дата:   29-10-10 23:50

Всичко това се преглъща, но какво правим ако сме на гости на ескимоси и домакина ни предложи за вечерта жената... Чувам, че много се обиждал ако откажеш..

Автор: arakiss   
Дата:   29-10-10 23:53

ааааа, не се отказва на инуит да се посмееш с жена му [smilie5]

Автор: pphilipov   
Дата:   29-10-10 23:59

Не ми пречи, че където и да ида по света ми се смеят, че започвам с ракия и салата[smilie25]

Автор: Amigo   
Дата:   30-10-10 00:14

Ето го и културния елемент - мюсюлманинът, на религиозно-културрна основа, когато прави бизнес не общува с жени, за това и не обръща внимание на дамата.

"нормални" културни различия на една психарска религия [smilie5] [smilie5] то всъщност много т.нар. културни различия са именно на религиозна основа принципно [smilie5] [smilie5] аз познавам и мюсюлмани, и християни, с които да се бъзикаш си е направо опасно [smilie18] [smilie18] такива има във всяка религия в изобилие [smilie5] [smilie5] изобщо религиозното вманиачване убива чувството за хумор и прави човека опасен, независимо за каква религия става дума [smilie8] сори, че пак отидохме в религиозната част, но една сериозна част от световните проблеми идват от изобилието на ненормални религии и религиозни водачи [cool]

Men have authority over women [smilie25] [smilie25]

Автор: Todd   
Дата:   30-10-10 00:23

Всяка жаба да си знае гьола !!!

[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Мама би казала :

- Ами майка си ли търсите там ??? Не можахте ли да идете там де се разбирате ...

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Lalinda   
Дата:   30-10-10 00:24

When in Rome, do as Romans do.

Бях го написала на папката си, докато учех в Ленинград.

Е, бях написала и "НУ, ДАЙ БОГ НАШЕМУ ТЕЛЯТЕ ВОЛКА СЪЕСТЬ!"

Не ми се е случвало да не намеря общ език с представителите на ДРУГИ култури.

(Е, иначе едва ли биха ме избрали за международен наблюдател по изборите.)

Не намирам общ език с представителите на българската действителност (не казвам култура нарочно и по определени съображения).

Иначе ракия и салата със себе си не нося, нито за собствена консумация, нито като подарък. Винаги ям и пия това, което ми предложат домакините ми. Ако не знам как се яде нещо, винаги моля да ми покажат.

Когато за първи път заминавах в чужбина, баща ми, много опитен пътешественик, ми каза винаги да изяждам това, което са ми сипали в чинията.
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Добре е да знаете, че ако подарите някому български алкохол, той едва ли ще го опита във ваше отсъствие...
Духът на Борджии и чадъри все още витае...

Дата:   30-10-10 00:25

Абе психарска религия[smilie18] То па щото в християнската религия е много по-различно. Само се хиля като слушам дедо поп какви ги говори по време на бракосъчетанието и как нарежда жената да слуша мъжа си и да му се подчинява и т.н.

Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
23 защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата
24 Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.

Жените нека мълчат в църквите, защото не им е позволено да говорят; а нека се подчиняват, както казва и законът. Ако искат да научат нещо, нека питат мъжете си у дома; защото е срамотно за жена да говори в църква

От тук нататък зависи колко ще се втелява народонаселението, има крайности навсякъде.

Публикацията е редактирана (30-10-10 00:29)

Автор: serjy   
Дата:   30-10-10 00:38

все пак мисля, че религиите са полезни, не в догмите си, а в дълбочината на прозренията, около които се надграждат.

Автор: Amigo   
Дата:   30-10-10 00:50

Ами Бони, то тез религии тръгват от една друга хептен ненормална религия [smilie18] [smilie18] абе с религиите оправия няма, требе да се махат и тва е [smilie5] [smilie5] [smilie6] [smilie6] ама много бизнес ще секне [smilie18] [smilie18]

Автор: MarinY   
Дата:   30-10-10 06:46

10-15 поста бяха достатъчни за да се изяснят културните различия ...
между Нашенци и Светът.

Ние сме центърът на цивилизацията и който е различен - на гилотината или в лудницата. [smilie7]

Нетърпимост му е майката. Дерзайте!

(теорията на относителноста - за "свободните" в клетката и "затворените" около нея, всички я знаем, ама не си признаваме.)

Автор: diandimov   
Дата:   30-10-10 06:57

Аз пък не мога да си представя истински търговец, който да не знае различията между народитеи нравите.

И някой да ми клати глава, да не стане сделка, и да не говори с жена ми.

В смисъл не че подкрепям пращането на военни сили на НАТО към тоя пазар след това, но не мисля че такъв търговец въобще съществува.

Автор: jino   
Дата:   30-10-10 06:59

[smile] Опитайте се в Китай да покажете с ръка числата от 6 до 10 .

Автор: jino   
Дата:   30-10-10 07:13

https://photo-forum.net/static/forum/2010-10/vyqx4409.JPG
http://87.121.7.213/site_pics/183/n_1288411938_Intermezzo2.jpg

Автор: ejel   
Дата:   30-10-10 09:12

Това с мюсюлманските държави ми припомни един пример с американка - пилот на изтребител в С. Арабия, където на жените им било забранено да шофират...

Та тя приземявала самолета, мятала шала на главата и се качвала в предоставената й кола с шофьор...[smilie5]

Човек често няма как да не се съобразява - на някои места това се налага и със закони.

А за пълен провал в комуникацията ми е трудно да се сетя, но българското кимане за „да” и „не” винаги е забавно и за двете страни[shtrak]

Автор: thingfish   
Дата:   30-10-10 10:00

Веднъж един познат англичанин се вторачи в кутията цигари/ виктори лайтс/, която бях извадил от джоба си и подметна уж на шега, но със сериозно изражение :Ама ти луд ли си? В английски пъб ако забележат , че пушиш леки цигари, все едно декларираш че си педи![smilie5]
Това се случва в БГ, а въпросният пушеше гордо " Невада" или някакъв подобен боклук

Автор: diandimov   
Дата:   30-10-10 10:08

Защото бритищите не са всички падита [smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.