Автор: Lalinda
Дата: 15-10-10 12:10
Фелис е спец по щастието и обкова за мебели.
Няма лошо. Всяка жаба да си знае гьола, нищо, че е противно на Хартата за правата на човека, но видях, че Дзафчо, друг форумен спец, е привърженик на тезата лиглите и кифлите да си пият кафето у дома, а птичарите да пътуват да снимат моделите си ъброуд.
Мястото на фелис в тема за цвета е маргинално и й служи само отново да спомене, че Лалинда й липсва.
Ме к ж м порт ла буш а н-емпорт кел ааамсон ла фьоре пердр ла реееезон, както се пее в един френски шансон от нашата младост.
Поздрави за тьма (позна!)
Като споменах на спътника ми за проблема ти (в момента редактира някои от главите на книгата си "Ла Спиритюалите дьо ла Кульор" (пиша го на кирилица, за да не би да бъде задраскано или пък изобщо изчезне в непознаваемото), той каза: "Кес кьо се кьо сет бетез-ла" (с други думи, "що за глупост е това?". За фелис Ла Биеньорьоз не съм му споменавала.
Мда, цветът е мястото, в което се срещат нашият мозък и вселената, както е казал Паул или Пол Клее (видях го току-що на съседния екран, като мото на една от главите).
В интерес на истината, кафявото се появява като цвят, съгласно теорията на Берлин и Кей (няма как да ги изпиша на латиница, защото ще бъдат задраскани, но Кей се спелва с кей, ей и уай, в случай, че търсиш информация за тях из мрежата), едва в по-напредналите цивилизации.
В примитивните първоначално имаме само антагонистичната двойка на черното и бялото, после се появява и червеното. По-нататък жълтото и зеленото, или жълтото или зеленото (внимавай в картинката), после синьото (спомнете си Египет - хората твърде късно са се научили да извличат или изработват сини пигменти), и едва след това се появяват кафявото, розовото, виолетовото, оранжевото и по-тънките нюанси.
Фелис била пас, пък писала на няколко пъти в темата, та дано рибата захапе...
Ами не, рибата досега спа, после закусва, после се къпа, после... (пропускам, за да няма много нещастни), скоро и ще похапне, пък после ще излезе да види някоя и друга изложба из столичния град..., после пак ще си похапне, пък може и да й остане време да отговори на някой въпрос на ивенчев...
Мда, няма го в спектъра на естествената светлина, но не си уточнил дали говориш за кульор люмиер или кульор матиер.
|
|