Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как да напусна работа, която започнах преди 5 дни
Автор: zizero   
Дата:   08-10-10 19:38

Проблема е следния:

Взеха ме на работа в началото на седмицата и от тогава се водя като служител на въпросната фирма. Договора е подписан 3 дни след това. Тоест в Сряда.

Днес получих много по-добро предложнеие за работа не само от към пари, но и от към всякакви трудови условия.. Въпроса ми е, как да процедирам сега със фирмата, в която започнах.

Честно казано ми е много кофти, че ще трябва след точно 1 седмица да ги напусна, но просто не мога да изпусна другото предложение.

Трудовия договор е подписан със 6 месеца изпитателен срок в полза на Работодателя.

Дайте съвет как да се измъкна най-чисто и добре от правна гледна точка, та дори и джентълменски в ситуацията, че ми е доста напрегнато и притеснено.

Отговори на това съобщение
 Re: Как да напусна работа, която започнах преди 5 дни
Автор: HP   
Дата:   08-10-10 19:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: HP   
Дата:   08-10-10 19:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   08-10-10 19:42

Е то лесно да го кажа, ама нали съм подписал договор, трябва да се дава предизвестие, понеже е в полза на работодателя (междудругото в договора не пише колко е предизвестието), а другия работодател ме иска почти веднага и няма как да го спазя, тоест май трябва да плащам неустоки, а хич не ми се иска, че 5 месеца без работа и спестяванията на 0.. [smilie11]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   08-10-10 19:42

Това, което можеш да направиш е да говориш със работодателя си и да се разберете да прекратиш договора си по взаимно съгласие. В противен случай или оставаш да бачкаш или просто изчезваш. Тогава обаче може да ти се случат неприятни неща. Ще дължиш обезщетение на работодателя си, което той може да потърси.

Автор: tnt   
Дата:   08-10-10 19:43

сигурно си в изпитателен срок, би трябвало да не е проблем

Автор: the_drug   
Дата:   08-10-10 19:44

Автор: netLady   
Дата:   08-10-10 19:45

btw - договор имаш ли с втората фирма или само обещания? Първо си подпиши договора със срок за заемане на мястото, колкото ти е срока за предизвестие(ако има) в първата фирма и напускай.

Дата:   08-10-10 19:45

Срок: за неопрделено време със срок на изпитване (6 месеца) в полза на Работодателя.

А варианта с изчезването хич не ме кефи. Там са ми документи, трудова книжка, а и като цяло не съм такъв човек. Предпочитам да си платя, ако трябва.

А въпросното плащане кога трябва да стане, на датата, когато е трябвало да ми се плати на мен и в какъв размер е? 1 брутна заплата?

Дата:   08-10-10 19:46

Изпитателният му срок е в полза на работодателя. Коя страна според теб обхваща?

Автор: the_drug   
Дата:   08-10-10 19:50

Дата:   08-10-10 19:52

Пак ти казвам, говори като човек с работодателя си. Още повече щом всички документи са ти там. Направи го възможно най-скоро за да може и той да реагира своевременно и да потърси нов човек. Едва след разговора ще мислиш за други варианти. Според мен би трябвало да те пусне не заради друго, а защото е наясно, че на сила няма как да те държи :)

Дата:   08-10-10 19:53

А и ми е супер кофти, че така ги оставям, като знам, че минах през 3 интервюта в период на 2,3 седмици и един вид съм им загубил времето.. Ама пък ми е и яко, че ме взеха на другата работа и са едни смесени чувства и само ми е до четене на КТ та викам да питам

Дата:   08-10-10 19:55

ksuhorukov [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Такъв ми е плана и ще го направя още в понеделник сутринта, ама все пак ме интересуваше от правна гледна точка как стоят нещата [smilie24]

Автор: mladenov   
Дата:   08-10-10 19:57

Вземи една бутилка хубаво вино или уиски и ако можеш отиди директно при най-големият шеф и му кажи като мъж:"Шефе,много съм благодарен за предоставеният ми шанс да работя в твоята фирма,много ми харесва тук,но в днешното време не мога да си позволя да изпусна предложението което получих от друга фирма.Не е само че парите ще са повече ,но там имам и много добра преспектива за израстване!" Ако е човек ще те разбере.Ако е някой който иска да се заяжда,ще го направи каквото и друго да решиш.[beer]

Публикацията е редактирана (08-10-10 19:58)

Автор: georgi969   
Дата:   08-10-10 20:00

По въпроса за документите-по никакъв повод няма право да ти ги задържа.По никакъв.

Дата:   08-10-10 20:02

И все пак никой не каза, ако не се съгласят по взаимно съгласие и се окаже, че им дължа някакво обезщетение, кога и в какъв размер трябва да го дам?

Автор: ivodam   
Дата:   08-10-10 20:05

Защо не пробваш директно - отиваш при сегашните и им казваш какви условия имаш и дали могат да ти ги предложат? Ако не - шут и да си гледат работата. Ако трябва, ще си платиш, но е крайно време да разберат българските бизнесмени велики, че трябва да почнат да се бъркат по-сериозно в джобовете си. Особено във време, когато не е проблем да си вдигнеш шапката и някъде навънка.

Знам ги такива кокошкари, 3 интервюта, като че ли в ЦРУ или НАСА ше те назначават, пък после се оказват най-обикновени кокошкари, ай сиктир.

[smilie2] [smilie23]

Автор: samara   
Дата:   08-10-10 20:07

!!! [ezik] [smilie18] [beer] ... тази държава няма да се оправи така, факт !!! [smilie21]

Публикацията е редактирана (08-10-10 20:29)

Дата:   08-10-10 20:21

ivodam, точно такъв е случая, пародия пълна.. Всякакви интервюта, въпроси и какви ли не задачки ми дадоха и накрая ми обявиха смешна заплата. Ама както се казва, като няма риба и рака е риба. Сега обаче хванах истинска риба и мисля да зарязвам рака [smilie18]

Автор: 798099   
Дата:   08-10-10 20:26

Цицеро, аз, за разлика от други, няма да ти давам акъл. Само ще коригирам поговорката: "Като няма риба и жабата е рак, като рибата...".

Автор: luboar   
Дата:   08-10-10 20:31

никакви скруполи щом касае теб. време за оцеляване е. никакви емоции. поискай си трудовата книга ако е в работодателя (ако не е при него, темата е излишна) за справка, сложи я в джоба и излез без обяснения.
..прочее и факт.
(както се изразяват в рудниците)

Автор: neuromancer   
Дата:   08-10-10 20:44

а ти сигурен ли си във втората фирма? Да не искаш и оттам да бягаш след 5 дена?

Автор: arakiss   
Дата:   08-10-10 20:45

според мен най-добрият съвет ти е дал mladenov [smilie24]

Публикацията е редактирана (08-10-10 20:45)

Автор: Marillion   
Дата:   08-10-10 20:47

На първия въпрос:
Прекратяване на договора със срок за изпитване
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

Т.е., щом срокът е уговорен САМО в полза на работодателя, то само той може да го прекрати без предизвестие.

Ако искаш ти да го прекратиш трябва да отправиш писмено предизвестие - виж си в договора какъв му е срока.
Срокът на предизвестието определя обезщетението, което трябва да платиш, ако не го спазиш.
Цитирай:

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

Най-лесният начин е да отидеш при шефа и с 2 приказки да го помолиш да прекратите договора по взаимно съгласие, или без предизветие от тяхна страна /защото правото е на тяхна страна/

п.п. Мразя фирми, които определят срока по чл.70 в тяхна полза. Това не е правилно и мисля, че трябва да се промени.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.