Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 За лова в Котел - развитие по случая с елените
Автор: ecobo   
Дата:   08-10-10 11:51

С малко закъснение, ама много задачи...

Отговори на това съобщение
 Re: За лова в Котел - бях обещал да информирам
Дата:   08-10-10 12:02

Темата ми за лова беше изтрита от админите по моя молба - така пожелаха някои от институциите, които се заеха със случая.
Въпреки обещанията че "сега ще видят те...", ловът миналата събота беше проведен. В неделя, доколкото имам информация, лов не е имало, защото в събота не е имало нито едно прасе, и ловците са се отказали. На пусиите са вдигани само елени...
Оттук насетне е ред на проверките, които са били обещани от няколко места, след като природозащтници са подали сигнали където трябва. Кога ще се случат обаче - не се знае...
Не се знае кога ще се случат и проверките около всички други безобразия, които се случват в ДЛС Котел. Обадиха ми се няколко журналисти, които много имаха мерак да разнищват ДЛС-то, ама нещо им изстина ентусиазма, не знам защо.

Welcome to Bulgaria!

Публикацията е редактирана (13-10-10 16:18)

Автор: CanoniO   
Дата:   08-10-10 12:06

В цял свят ловът си го има, контролиран е и е ОК. Но не е занимание за бедни. А в БГ всеки селянин нарамва пушката и бракониерства. Има дори хора, които си изхранват семействата с дивеч. Всичко е заради слаб контрол. Българите не са повече зверове от французите примерно. Ловуват, щото все още могат.

Автор: charly   
Дата:   08-10-10 12:11

Явно като нама пари в една работа, природата и животните не са толкова важни. Друго си е да се отглеждат лешояди, примерно, и да се прибират европейски мангизи за тая работа.

НИТО ЖУРНАЛИСТИТЕ НИ СА ЖУРНАЛИСТИ, НИТО ПРИРОДАЗАЩИТНИЦИТЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА ПРИРОДАТА!

[smilie24]

Автор: mun4o   
Дата:   08-10-10 12:11

Дайте линк някакъв, за какво става дума, че не съм в час за историята...[smilie7]

Автор: charly   
Дата:   08-10-10 12:26

Мунчо,темата е изтрита,но се отнасяше за провеждането на гонка в ДЛС Котел,точно по време на еленовите сватби.

Автор: ekomitov   
Дата:   08-10-10 12:36

Че защо ви трябваше да триете темата. Тя си беше добра и с интересни коментари. А както се вижда с нищо не е помогнало махането и.

Автор: tnt   
Дата:   08-10-10 12:36

за съжаление [smilie23]

Автор: blackvulture   
Дата:   08-10-10 13:17

Честно казано съм доста разочарован от коментарите...

Няколко НПО препредадоха Вашите сигнали до Изпълнителната Агенция по Горите.
В понеделник отново бе говорено с ИАГ и от най- високо ниво е потвърдено, че по случая се работи. За съжаление не толкова бързо както бихме желали...

Но не може няколко неправителствени организации да свършат всичката работа и да контролират цялата държавна машина, от която само в горския сектор са над 3500 човека...

А гражданите да стоят отстрани и да коментират в Интернет само...

Автор: CanoniO   
Дата:   08-10-10 13:23

Ето, да ви доразочаровам:

http://www.worldclassoutdoors.com/hunting_license.htm

а цените можете да ги видите тук, примерно:

http://myfwc.com/license/LicPermit_RecHunting.htm

А няма да коментирам цените на оръжието..И при всичката тази евтиния, животните още са си там, че и популациите нарастват...

Защо?

Публикацията е редактирана (08-10-10 13:26)

Автор: lomidol   
Дата:   08-10-10 13:32

Че то да не е само в Котел.В цялата страна се извършва постоянен целогодишен обстрел на елени,сърни и квото излезе.Това всичко става със знанието на председателите на ловните дружинки/щото те го организират/ и дирекцията по лова в София.После на пищни банкети се изглаждат разногласията.Това си е масова практика от години,ама щото има намесени мноого големи хора.

Автор: Славов   
Дата:   08-10-10 13:41

Кви ловци бре, това са убийци на животни.... със съвременните оръжия животните нямат никакъв шанс... [smilie23] [smilie23] [smilie23]
Не на убийствата, стреляйте с фотоапарата.... [smilie24]

Автор: kostadv   
Дата:   08-10-10 14:48

Най-напред поздравления за гражданската позиция и за активни действия срещу вредни и незаконни практики!
Хубаво е да има повече такива хора! Видял си, че нищо в тази област не става лесно и бързно, но има много постигнати неща благодарение основно на ентусиазма на нека кажем 10-20 души (аз определено не съм в това число!) на които им пука за дивата природа и губят много време нерви за да отстояват обществено полезни каузи. На тях нито данъкоплатеца, нито членове и спонсори/донор им плащат (както е на запад) да защитават интересите ни! Основно това се движи на чист ентусиазъм! Въпреки това много хора се задейсваха по случая и звъняха лично на „големи началници”. А ти ги обвиняваш не знам защо, просто от злоба или това си ни е манталитета. Знаеш ли колко са подобни сигнали, а и много по-унищожителни с които ни заливат всеки ден. Не знам от къде е това очакване, че трябва да подадеш сигнал при природозащитници като на тел. 112 и всичко се оправя на минутата? Аз не бих постъпил като колегите да звъня без да ми е ясно за какво, даже и спешно. така и писах преди да махнат темата защо. Ще повторя пак.
Терминологията на сигнала ти разкрива горски (може и бивш или подсказвач) и още в началото намирисва, че е подаден от лично засегнат човек, което неизбежно води до изопачаване на фактите. Затова като ми писа в форума да не пращам телефони, а да звъна на тях, отговорих, че не се познаваме и не знам дали това е 90% истнина или 90% клевета, не знам подробности без които не може да се предприеме нищо ефективно и няма да звъня на никой (после постинга бе изтрит). И аз съм бил в горската система – там има много измами, но и много интриги с цел злепоставяне на определени хора, особено директори. Нищо не е черно и бяло. Няма как да знаем от непознат дали черното е толкова черно!
Все пак, ако казоса найстина е спасяване на елени и сватбовища, пожелавам ти успех не само в това, но и в други подобни начинания [smilie24].

Публикацията е редактирана (08-10-10 15:06)

Автор: IvoZafirov   
Дата:   08-10-10 15:07

Писах на "Зелени Балкани", от "Биоразнообразие" ми се обадиха, че случая ги интересува; оттам насетне - нищо. Явно като нама пари в една работа, природата и животните не са толкова важни. Друго си е да се отглеждат лешояди, примерно, и да се прибират европейски мангизи за тая работа.

НИТО ЖУРНАЛИСТИТЕ НИ СА ЖУРНАЛИСТИ, НИТО ПРИРОДАЗАЩИТНИЦИТЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА ПРИРОДАТА!

Welcome to Bulgaria!
---------------------------------------------

Честно казано не ти прави чест това!
Мисля, че по телефона ти обясних колко е трудно да се направи нещо в подобни случаи:
1. Защото това са ловни видове и НПО сектора трудно може да направи нещо без да има нарушения;
2. Ако има нарушения по закона за лова и се подаде сигнал то самата Изпълнителна Агенция за Горите трябва да провери - което няколко души се опитаха да предизвикат.
3. Много е трудно да се докаже нарушение защото "свои" проверяват "свои".
4. Дори и да се направи проверка постфактум подозирам, че документацията ще бъде изрядна и няма да се докаже нищо.

Ако разполагате със снимков материал, който да докаже нарушението то тогава или вие подайте сигнал или говори с някоя от организациите дето "ядат европейски пари", както ти казваш и може и да се случи нещо.

Но така само със голи обвинения е просто необмислено. Мисля, че не малко хора се опитаха да направят нещо дори и без доказателства.

И един съвет от мен - ако някога си си мислел, че природозащитата е една безкрайна радост сред сърнички и цъфнали цветя жестоко си се излъгал. Това е една нескончаема борба, която залага на много ентусиазъм и малко пари, като в повечето случаи е почти безнадеждна. Но хората, които се занимават с нея не се отказват при първият неуспех, а се борят до край.

Поздрави.

Дата:   08-10-10 15:47

Ооо, дължа извинение на Иво Зафиров, както и на Стефан Аврамов (blackvulture) - те бяха единствените сред природазащитниците, които ми се обадиха и се опитаха да направят нещо.

Сори, че генерализирах така. Не всички са користни, естествено... Както и не всички журналисти са продажни. Като се сетя обаче колко природозащитни организации има в България...

Знам че е трудно да се случват нещата в България, но според мен природозащитните организации са тези, които трябват да вдигат адски шум и да търсят сметка на нарушителите. Да търсят сметка, не наказателна отговорност - чрез публикации в сайтовете си, чрез лобита и т.н. Както и всеки журналист, който е разбрал за този случай, биваше да провери малко факти, да поразпита...
Единствения "журналист", който ми се обади по телефона, ми се обади да ми каже, че можело да имам проблеми заради това, кото съм написал. Защо съм написал "журналист" в кавички - сещайте се...

Наблюдавам процесите в това ДЛС доста отдавна. Брат ми беше там ловен надзирател, напусна малко преди да пусна темата, официално беше освободен вчера. НАПУСНА, не беше уволнен. Заради него не писах още в понеделник, защото имаше голяма вероятност директорката да не му разпише... Дълга история. Но брат ми, освен това, че ми е подавал малко информация и ме е водил от време на време да се любювам на животинките, няма нищо общо.
Повечето информация имам от друг човек, КОЙТО Е ГОТОВ ДА ГОВОРИ пред журналисти, с конкретни факти, или поне така ми каза като се видяхме последния път. Аз лично нямам никаква причина да не му вярвам.

Пушилката, която вдигнах в петък беше заради съботния лов, който така и не успяхме да спрем. Просто нямаше време, затова си позволих да пусна тема и да занимавам аудиторията.
Аз ще продължа да "работя" по проблемите на това ДЛС, доколкото мога, защото наистина, както някой каза по-горе, има ПРЯКО ЗАСЕГНАТ, и това сме всички ние, които не искаме елените да станат на суждук и пастърма! Аз примерно искам само да ги има и да ги снимам, нищо повече!

В събота ловците (които са същите, дето не са спрели да ловуват там откакто дойде тая директорка) са казали, че две седмици нямало да идват на лов, понеже нямало прасета. Подозирам обаче, че директорката е узнала за поста ми във ФФ и ги е помолила да не идват докато трае любовния период при елените. Много бих се радвал, ако е така... Значи не всичко е било напразно.

Котел е малък град, там скрито-покрито няма. Половината град знаят какво се случва. Един нахално-находчив журналист може цяла седмица да пълни вестниците с мат'рял, ама 'де го такъв журналист... ?!

Искам пак да благодаря на хората, които ми звъняха и се опитаха да направят нещо, доколкото имат сили...

Дата:   08-10-10 15:55

Иво, още нещо, да не ти звъня, пък и не виждам защо да не го напиша тук: ловът в събота е документиран - има издадено разрешително за лов, има свидетели, би трябвало да има и приходни документи за плащане на таксата от 80 евро на човек. Ловът е бил точно на местата, където реват елените. Тоест, нарушението на чл. 70 от ЗЛОД е налице.
Оттук насетне има компетентни органи, дето трябва да си направят проверките. Ама трябва някой да ги сезира. Пък за тая работа не виждам по-подходящ от някоя природозащитна организация.

Мен ме боли, щото знам колко елени имаше допреди десетина години, а сега са тук-там. И продължават да намаляват с рекордна скорост.

Автор: kostadv   
Дата:   08-10-10 16:12

Пряко засегнат не означава, че трябва да зарежеш всичко, щото брат ти работил там! А беше в друг контекст, че не може да очакваш всички да ти вярват само защото начинанието е обществено полезно (или поне еленополезно). То и Цеко Минев постоянно твърди, че върши само обществено полезни неща за спорта и децата, но под това прикритие унищожава ценни, защитени територии и то с парите на данъкоплатеца, а не на банката си (ПИБ).
В тая форма на управление с преобладаваща дерибейщина и шуробаджанащина, наречена Република България, много често държавните служители не могат да си вършат работата, щото им се натрисат разни богати и власт имащи, на който им се ловува и нищо не ги интересува. Приемат горските като слуги, които трябва само с тях да се занимават. Даже и читави директори, които искат да спрат подобни поразии, често не успяват, а даже биват уволнявани. Като Б. Арабаджиев, уволнен от Кормисош от великия адвокат, ловен и футболен деятел Тодор Батков. Но от ДАГ си го харесваха и назначиха пак като директор на друго място.
Наличието на засегнати хора, които действат в района би била много полезна превантивна практика.
Така че успех! И не се отказвай.

Автор: Todd   
Дата:   08-10-10 16:14

Ами Сульо и Пульо станаха и ловци !!!

Накупиха пушки ,автомати , джипове ,АТВ-та .. вървят и гърмят !!!

Защото пак всичко зависи от държавният чиновник ... ама не знам нема ли да дават разрешителни за тяхният отстрел някога ????

И пак ще бъде късно ...

Ако има съсипано нещо в тази държава то винаги е с активната помощ и инициативи на държавните чиновници .И техните началници и на началниците началниците които всъщност пак са некви безхаберни чиновници...

Ако има несъсипано то е щото още не е предизвикало интереса им или не са измислили технлогията за съсипването му .

А народа спи ... и сънува .Как е станал държавен чиновник ....

[smilie7]

Дата:   08-10-10 16:20

Брат ми затова напусна - не искаше да му натрисат разни новобогаташи със съмнителен морал да трепят животните, за които той е полагал грижи с години.
Вярно е, че лов има навсякъде, ама то си има правила в тая работа.
Брат ми казва, че в едродивечовото никога досега не се е ловувало толкова, колкото миналата зима. Правени са 2-3-5 гонки на година, и то като има платежоспособни клиенти от чужбина. А миналата зима - всяка събота и неделя...
Бедата е там, че местностите, където се ловува, са любими и на прасетата, и на елените - там те се чувстваха на своя територия. А като се покара целия кър на гонки, животните навлизат в териториите на съседните села, където масово го слагат във фризери и черва, без оглед на вид, пол и възраст.

Аз бях ловец, знам за какво иде реч...

Автор: COMMANDER_KEEN   
Дата:   08-10-10 16:57

Чакай някой да се трогне за елените...
Виж ко бяха помияри, вой до небето щеше да има [smilie9] [smilie23]

Автор: asahi   
Дата:   08-10-10 17:18

Сеаг не мога да разбера моите ли очаквания са твърде високи или они толкоз си могат? И още нещо се питам - демокрация ли ни трябва или еднолична власт? В този момент демокрацията куца.

Дата:   08-10-10 18:38

COMMANDER_KEEN написа:

> Чакай някой да се трогне за елените...
> Виж ко бяха помияри, вой до небето щеше да има [smilie9]
> [smilie23]

Те това е най-големия "Х" в поведението на природозащитниците - за едно убито куче ще ореват света, а нищо не казват за хилядите животинки, които всекидневно минават под ножа в кланиците. Същите тия хора всекидневно си хапват месце сладко-сладко... Пък за елените ли ще се трогнат?!
Ама за елените няма европейски и общински мангизи, докато за помиярите - има.

Welcome to Bulgaria! [smilie25]

Дата:   08-10-10 18:50

ekomitov написа:

> Че защо ви трябваше да триете темата. Тя си беше добра и с
> интересни коментари. А както се вижда с нищо не е помогнало
> махането и.

За триенето ме помоли мой приятел, който се обадил на негов приятел прокурор, който пък обещал още в събота да има "Много мощна акция и проверки". Та, да не се светнат съответните лица какво им се крои... Ама акция не е имало, или и да е имало, никой не е разбрал [smilie18]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   08-10-10 18:57

Искам да кажа нещо, което е много важно всичко да го разберат: НЕ ангажирайте посредници при подаване на сигнали и жалби в администрациите. Подавайте ги директно към органа, който е компетентен по въпроса. За Бога не разбирам защо трябва да се уведомява някаква организация, която пред администрацията е напълно равнопоставена с всеки един гражданин, която да съобщи за даден проблем. Освен работа на развален телефон се губи ценно време и накрая нищо. Изобщо какво се занимавате и с журналисти. Те ли ще ви свършат работата? Те ли ще спрат нарушенията? Действайте си директно с компетентните органи. В противен случай само Аху-иху, и накрая... тихо...

Дата:   09-10-10 16:29

ksuhorukov, принципно си прав, но институциите в България обикновено вземат много по-серозно сигнали, които са подадени от различни организации, отколкото сугнали, подадени от физически лица, и особено когато физическото лице е едно.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.