Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сградна автоматизация
Автор: NeDDRaG   
Дата:   04-10-10 14:19

Я кажете ползвате ли някакви други системи за автоматизация в къщи, освен вградените функции в някои устройства, като климатици, печки и перални? На мен наслоро ми хрумнаха някои идеи, които смятам да пробвам.

Отговори на това съобщение
 Re: Сградна автоматизация
Автор: otkata   
Дата:   04-10-10 14:34

Използвам смс да си паля парното и бойлера [smilie8]

Автор: Insight   
Дата:   04-10-10 14:38

NeDDRaG написа:

> Я кажете ползвате ли някакви други системи за автоматизация в
> къщи, освен вградените функции в някои устройства, като
> климатици, печки и перални? На мен наслоро ми хрумнаха някои
> идеи, които смятам да пробвам.

... сподели идеите и с какво управление планираш да ги реализираш?

Автор: Todd   
Дата:   04-10-10 14:38

Мисли върху устройство което да нацепи дърва,подпалки и да запали печката около 5 часа след обяд .
И до 19:00 да хвърля по някое дръвце....

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: ffwd   
Дата:   04-10-10 14:50

В двата ми коридора лампите от години се включват и изключват от PIR-сензори. Мега-удобство и огромна икономия. [smilie24]

Ще се редактирам, за да не разводнявам темата - и в едната тоалетна съм сложил PIR-сензор, който включва компактна флуоресцентна лампа + вентилация за около 12 минути. Беше истинска революция, докато имах котка. Заради вентилацията! [smilie18] [smilie24]

Публикацията е редактирана (04-10-10 15:14)

Дата:   04-10-10 15:02

Insight написа:

> NeDDRaG написа:
>
> > Я кажете ползвате ли някакви други системи за автоматизация в
> > къщи, освен вградените функции в някои устройства, като
> > климатици, печки и перални? На мен наслоро ми хрумнаха някои
> > идеи, които смятам да пробвам.
>
>
> ... сподели идеите и с какво управление планираш да ги
> реализираш?

Ами за реализиране на идеите си обикновено ползвам техника на Шнайдер и Сименс. Много подходящи за такива дребни системки са Zelio Logic на Шнайдер и Siemens LOGO!. (Удивителната не е грешка. Имам вече реаизирана и работеща такава система за управление на осветлението в гаража. Идеята ми дойде една вечер, когато се бях цанил за нощно такси на брат ми. Започна да вали и въпреки, че вратата на гаража ми е с дистанционно, трябваше да сляза, за да изгася лампите. По същия начин, след като вкараш колата вечер, в гаража е тъмнца и ако стигна доединия от двата ключа да си запаля, осветлението е девиаторно, вече съм стигнал до вратата и лампа не ми е необходима. Та си рекох, за какво ми е туй осветление и тази автоматична врата, ако трябва вечер да влизам и излизам на тъмно или да слизам, та да гася лампи. Та от идеята до реализацията не мина много време. Сега съм се захванал да направя една малка система, която да сигнализира когато температурата на водата, излизаща от котела падне под определен праг през активната част от денонощието. Това ознаава, че в него няма какво да гори. [smilie5] [smilie5] [smilie5] Същото реле ще разрешава и включването на болерасамо в определен часови интервал, с възможност за извънредно включване по желание.

Дата:   04-10-10 15:07

ffwd написа:

> В двата ми коридора лампите от години се включват и изключват
> от PIR-сензори. Мега-удобство и огромна икономия. [smilie24]

Мда... А ако се свържат и с датччик за околна осветеност, ако има дневна светлина разбира се, става супер.

Публикацията е редактирана (04-10-10 15:07)

Дата:   04-10-10 15:07

Автор: NeDDRaG
Дата: 04-10-10 15:02

Insight написа:

> NeDDRaG написа:
>
> > Я кажете ползвате ли някакви други системи за автоматизация в
> > къщи, освен вградените функции в някои устройства, като
> > климатици, печки и перални? На мен наслоро ми хрумнаха някои
> > идеи, които смятам да пробвам.
>
>
> ... сподели идеите и с какво управление планираш да ги
> реализираш?

АИмам вече реаизирана и работеща такава система за управление на осветлението в гаража. Идеята ми дойде една вечер, когато се бях цанил за нощно такси на брат ми. Започна да вали и въпреки, че вратата на гаража ми е с дистанционно, трябваше да сляза, за да изгася лампите. По същия начин, след като вкараш колата вечер, в гаража е тъмнца и ако стигна доединия от двата ключа да си запаля, осветлението е девиаторно, вече съм стигнал до вратата и лампа не ми е необходима.

На мене джипката си има система дето ме изпраща и чак тогава си гаси сама светлините !!!

[smilie5]

Автор: boreto   
Дата:   04-10-10 15:30

То и моята френска талига ме изпраща и после гаси и то плавно...

А на вратата на гаража просто сложих едно таквоз ключе:

https://photo-forum.net/static/forum/2010-10/njqa3566.JPG
http://kvazer.com/img/p/7154-40836-thickbox.jpg

и като се спусне вратата, изключва лампите.

Автор: danvan16   
Дата:   04-10-10 15:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   04-10-10 15:45

boreto написа:

> То и моята френска талига ме изпраща и после гаси и то
> плавно...
>
> А на вратата на гаража просто сложих едно таквоз ключе:
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2010-10/njqa3566.JPG
> http://kvazer.com/img/p/7154-40836-thickbox.jpg
>
>
> и като се спусне вратата, изключва лампите.
>
>

Мда.... Става, ама при мен са два кръга - едно вънщно, което се пали когато изкарвам и ввътрешно, което се пали когато се вдигне вратата. И всичко това вързано с осветеността вън.

Автор: boreto   
Дата:   04-10-10 16:07

Е, чак с външната осветеност си е глезотия.

[smile]

Плащам 20ст. на месец за електричество в гаража и не съм се замислял за по-задълбочени автоматики.

По-скоро бих се замислил за едно автоматче, дето да включва вентилатор при висока влажност в гаража, ама като си представя, че трябва да режа и да дупча вратата и ми минава...

Дата:   04-10-10 16:28

boreto написа:

> Е, чак с външната осветеност си е глезотия.
>
> [smile]
>
> Плащам 20ст. на месец за електричество в гаража и не съм се
> замислял за по-задълбочени автоматики.
>
> По-скоро бих се замислил за едно автоматче, дето да включва
> вентилатор при висока влажност в гаража, ама като си представя,
> че трябва да режа и да дупча вратата и ми минава...
>

Ми като погледнеш не е много глезотия. Външния прожектор трябва да ми светне, когато навън е тъмно, и тъгна да изкарвам колата. Но не трябва пък да свети, когато я варвам. Вътрешшното трябва да свети и в двата случая. Когато обаче е светло, не ми трябва никакво осветление. Цялата идея на това е да се чувствам комфортно гогато влизам или излизам с колата, без да е необходимо да правя каквото и да е и без да има опасност някои лампи да бъдат забравени светнати. Първоначално нямах датик за външна осветеност и беше направено с таймер. В момента правя един четец за безконтактни карти, чрез който да разрешавам достъпа през автоматичните врати отвън, ако колата е вътре.

Автор: rtv   
Дата:   04-10-10 17:20

Honeywell HR40 на всички радиатори. От намалени сметки за парно се изплатиха за една зима (без този в банята, но там сметките са малки). Не ми се налага да спирам радиатори, за да правя икономии. Цял ден котката е на "хладно" [smile] , а вечер като се върна парното вече е затоплило.

Автор: netLady   
Дата:   04-10-10 18:12

ffwd написа:

> В двата ми коридора лампите от години се включват и изключват
> от PIR-сензори. Мега-удобство и огромна икономия. [smilie24]

С релеен изход ли са? А като съм набола енергоспестяващи лампи ще работи ли?

Автор: ffwd   
Дата:   04-10-10 18:26

Според мен не са, защото при свързване само на енергоспестяваща лампа, явно протича някакъв нищожен ток, който успява през няколко секунди да напълни кондензатора и, след което тя премигва слабо. Затова в коридорите съм с лампи с нажежаема жичка, а в тоалетната, където е компактна флуоресцентна, проблем няма, защото паралелно на нея е свързан моторът на вентилатора. И така.. [beer]

Дата:   04-10-10 18:32

Купих си енергоспестяващи дето не мигат !!!!

Без да искам - просто в магазина бяха с 2 години гаранция -директно ти ги сменят при проблем .Неква смотана марка но светят страхотно . [smilie24]

[smilie5]

Дата:   04-10-10 18:33

Сензора на мястото на ключа ли си го вързал? Пусни линк, ако имаш под ръка.[smile]

Автор: vizov   
Дата:   04-10-10 18:53

ПИР шалтерите нямат ли и нагласяне за околно осветление?

Автор: LTG   
Дата:   04-10-10 20:22

Аз пък в двете спални у дома сложих ключове, които се управляват с дистанционното от телевизора. Освен това палят лампите мазно и така те не изгарят в момента на паленето.
Много е готино вечер като гледаш филм, свършва филма, гасиш ТВ-то, гасиш лампите, завърташ се на една страна, одеалото до ушите... и пускаш нощните реклами, никакво ставане и протягане да търсиш някакъв ключ. [smilie18] Освен това при необходимост имат режим за имитация на присъствие.

Във ВЦ-то сложих таймер от стълбищно осветление за вентилатора и той бачка 7-8 мин след като е пуснат.

Купих някакви електронни звънци дето пеят като канарчета и ги сложих на 2 места в апартамента и сега се чува навсякъде, когато някой звънне. Направо цела глутница чуруликащи.

Дата:   04-10-10 20:32

netLady написа:

> Сензора на мястото на ключа ли си го вързал? Пусни линк, ако
> имаш под ръка.[smile]

Ами ако си решила да слагаш, то като ги къпиш, има схема на свързване.

Дата:   04-10-10 20:35

thx[smile]

Автор: asahi   
Дата:   04-10-10 20:37

ПИР шалтер в коридора.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.