Автор: NeDDRaG
Дата: 30-09-10 15:22
asahi написа:
> Полекичка с огъня и няма да загори.
Не е точно така, силния огън няма да загори ракията, напротив, помага да не загори, защото джибрата ври и се заморабърква. Силния огън може да изкара джибри през лулата или да дигне капака. За дюлата - не много силен, но не и слаб огън. Но трябва добре да се разреди. Да не е гъсто. Това по принцип важи са всичко де, на най-вече за плодовете. Гроздето по принцип си е рядко, а и неговите твърди съставки са леи, та затова трудно загаря. За да не загори - огънят трябва да се поддържа да е равномерен във времето. и друго - да се гледа да не опира главня в дъното на казаана. Джибри, различни от гроздови, изпуснеш ли огъня и сорат да врат, отишли са, загарят. Има обаче и тарикатлъци, които някой ползват, за да не загори казана - виждал съм да слагат слама и одгоре решетка, ковто затискат с нещо да не се вдига.
|
|