Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 Осъзнати сънища
Автор: itilien   
Дата:   22-09-10 21:32

Я да видим има ли някой тук, който се интересува от осъзнатите сънища, изживявал е поне един такъв сън или се опитва да се занимава по-сериозно с тях :)

Отговори на това съобщение
 Re: Осъзнати сънища
Автор: Amigo   
Дата:   22-09-10 21:33

Осъзнати сънища какво означава?! [smilie8]

Автор: alba_luna   
Дата:   22-09-10 21:35

Темата ме интересува. Имала съм такива сънища, но степента на осъзнатост не е била висока. Опитвам се, но засега нямам особен успех. [smilie24]

Автор: ivodam   
Дата:   22-09-10 21:38

Мигу: Най-важното е първо да се опиташ да си видиш ръцете насън, оттам се почва.

[smilie3]

Някой май е чел повечко Кастанеда ми се чини

[smilie7]

Автор: ivodam   
Дата:   22-09-10 21:39

Итилиен, Алба: Запознат съм с концепцията, но как по-точно СЕ ОПИТВАТЕ, бихте ли пояснили?

[smilie7]

Автор: TonevJr   
Дата:   22-09-10 21:39

Какво е това наистина и мен ме интересува?[smile]

Автор: Marillion   
Дата:   22-09-10 21:42

Не знам дали е осъзнат сън, но докато спя често ми се случва да си "спомня", че съм сънувал точно този сън. Моментално /в съня си/ го свързвам с определено преживяване или случка, която ми се е случила след като съм сънувал конкретния сън.

Сега почетох по въпроса и виждам, че хората успяват до някаква степен да контролират преживяването си. При мен такова нещо не е имало. Просто зная какво ще се случи - т.е. мога да го предвидя до най-малкия детайл. Дори ми се случва да забележа допълнителни детайли, които обогатяват съня. Следващия път когато ми се случи ще опитам да променя нещо та да видим какво ще стане.

Автор: princess_lia   
Дата:   22-09-10 21:43

Изказването на Мерилиън ми заприлича на цитат от "Пилето" [smile]

Дата:   22-09-10 21:45

За амиго - осъзнат сън е такъв сън, в който знаеш, че сънуваш. Ако е напълно осъзнат, знаеш точно къде спиш, кой си, какъв си, спомняш си всичко от съзнателния си живот извън съня, но знаеш, че в момента сънуваш. Като резултат на това се отварят възможности за пълен контрол над съня - модифициране на обстановката, извършване на дейности невъзможни в нормалния живот (примерно летене, плуване под вода без кислород, секс с анджелина джоли ако те кефи (аз предпочитам кейт бекинсейл, щото джоли не ме кефи хич)). Най-полезното последствие е, че можеш да използваш тия сънища за себеусъвършенстване, преодоляване на някакви страхове, проблеми, заучаване на нещо...

Основния проблем естествено е да се научиш да влизаш в осъзнат сън по свое желание когато поискаш. Иска сериозна практика. Втория проблем е да задържиш дълго съня, след като се осъзнаеш в него, защото има странната склонност да иска да се разпада, след което или се будиш или преминаваш в обикновен сън.

Заинтересувах се от тия неща след като гледах генезиса. В резултат прочетох и малко литература, след което изведнъж имах осъзнат сън... само, че ми се струва че не беше достатъчно осъзнат.

Преди два дни почнах една книга, която се занимава сериозно с тоя въпрос и дава доста техники, в резултат на което тая сутрин имах напълно осъзнат сън. Даже брутално осъзнат, при това успях на два пъти да го стабилизирам когато искаше да се разпадне чрез техника от книгата. Но все пак не беше достатъчно дълъг, за да направя нещо съществено.

Автор: promis   
Дата:   22-09-10 21:45

На мен ми се е случвало много пъти, обикновено сутрин след като ме събуди алармата. Ест. си казвам "още 5 мин.", при което се връщам към съня, но вече знам, че сънувам. Дори насочвам съня в благоприятна за мен насока, поне така го чувствам [smile]

(в уикипедиата има статия за осъзнатия сън на български)

Дата:   22-09-10 21:46

Не знам как правят останалите. Лично аз се опитвам преди да заспя да се освободя от емоциите на деня и да съм мах спокойна. И се опитвам да се "настроя", че мога да повлияя на съня си. Получава се понякога.

Дата:   22-09-10 21:46

абе кажете на какво му викате осъзнат сън? това да знаеш, че сънуваш ли?! [cool] аз винаги знам [smilie5] [smilie5]

Автор: Marillion   
Дата:   22-09-10 21:48

Amigo, ти редовно си сънуваш голи азиатки....

мръсник :)

Дата:   22-09-10 21:48

itilien , за коя книга става въпрос?

Дата:   22-09-10 21:53

Да, значи редовно имам такива сънища. [smilie8] [smilie5] В йога има практики за развиване на осъзнатото сънуване. [smilie8]

Автор: princess_lia   
Дата:   22-09-10 21:55

Скоро имаше такава тема, я да си каже кой я беше пуснал.
Това с алармата е много гадно, защото при мене обикновено с продължава с неосъзнато отиване на работа (в съня, за съжаление) и последващо осъзнато закъснение. [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Иначе най-много мога да продължавам съня след 1 и 2 събуждания, не повече, и много рядко мога да контролирам насоката.

Дата:   22-09-10 21:56

ами на Стивън Лаберж книгата. На български е издавана през 2001-ва и отдавна е изчерпана, не можах да я намеря в нета. Затова я намерих и я зачесах на английски, в момента съм до средата. Общо взето прочетох всички техники за индуциране на сън и за задържането му.

Заглавието на английски е
Stephan LaBerge -Exploring the World of Lucid Dreaming

Тоя човек е основал институт за изследване на сънищата, като преди това е защитил докторска степен по психология точно на тема Осъзнат сън. Доказал е опитно реалността му (чрез даване на сигнал от съня, който може да се регистрира навън, докато машините отчитат REM сън). Всичко, което описва в книгите си е опитно тествано и от него и от многото му подопитни.

За разлика от шаманизмите на Кастанеда, които още не съм чел :)

Как индуцирах моя сън тая сутрин - първо най-вече заради факта, че четейки книгата вниманието е концентрирано върху темата. И второто - случи се да имам прекъснат сън - събудиха ме за час-два и после пак легнах. С предварителната концентрирана мисъл, че искам да сънувам и да се усетя да разбера, че е сън. И стана :)
А техниката за стабилизация, която на два пъти подейства - концентрирано гледане в земята. Опитах да си гледам ръцете, но бяха много размазани, изплаших се да не изгубя съня и реших да зарежа ръцете и да остана с гледането в земята.
Усещането в този сън е коренно различно от нормалния. Всичко е много много ясно, цветовете са по-наситени и... абе не може да се опише :)

Дата:   22-09-10 21:57

Но по-интересно е да ти се случват неочаквани хубави неща насън и да не си толкова осъзнат, а не сам да си ги измисляш [smilie5] не държа на кех с Анджелина [smilie5] [smilie5]

Автор: TonevJr   
Дата:   22-09-10 21:59

Сънувал съм какво ли не.Сънища,които са били толкова истински и детайлни,че като се събудиш имаш чувството,че току що е станало.Сънувал съм едно и също нещо няколко пъти,сънувал съм неща,които са се случвали наистина в бъдещето.НО това определено ми е ново и ми е малко като фантастика.Никога не съм знаел,че сънувам,не съм си го и мислил...да видим сега като знам за идеята,дали ще има разлика.[smile]

Дата:   22-09-10 22:00

Принцесо, за да продължиш съня - след като се събудиш - НЕ МЪРДАЙ ИЗОБЩО. Това било много важно и помагало за продължението и най-вече за спомнянето на съня. Започнеш ли да мърдаш, мозъка насочвал активностите си към реалния свят и действията в него и забравяш бързо съня.

TonevJr написа:

> Сънувал съм какво ли не.Сънища,които са били толкова истински и
> детайлни,че като се събудиш имаш чувството,че току що е
> станало.Сънувал съм едно и също нещо няколко пъти,сънувал съм
> неща,които са се случвали наистина в бъдещето.НО това
> определено ми е ново и ми е малко като фантастика.Никога не съм
> знаел,че сънувам,не съм си го и мислил...да видим сега като
> знам за идеята,дали ще има разлика.[smile]

това трябва да се развива, а не просто да знаеш идеята [smilie3] [smilie5] [smilie5]

Автор: NeDDRaG   

На няколко пъти - сънувам някакви кошмари, и тъкмо преди дъбуждането се усещам, че по дяволите сънувам, и че просто това не е истина. Други - разговарям с някой, знам какв ще кажа или попитам, знам дори как моггат да ми отговорят, дори знам, ако е преди да ми звънне алармата кога точно ще стане.

Дата:   22-09-10 22:01

Знам за Стивън Лаберж и неговите изследвания, но не съм чела книгата. Кастанеда съм го чела преди сигурно 15 и повече години, но той май не описва техники. Има руски автори по темата, но сега ме заинтригува с Лаберж.

Автор: promis   
Дата:   22-09-10 22:02

А аз съм сънувал кошмари, ама като осъзная, че сънувам, почвам да им се смея на тия измишльотини. В друг случай знам, че трябва да ставам, ама ми е интересно как ще свърши съня и го пришпорвам да видя края [smilie5]

Дата:   22-09-10 22:08

Руските ми понамирисват малко. Сякаш пишат на кило разни измишльотини с цел печалба. Прочети това на лаберж, няма грам алабализми и всичко се опитва да обясни от научна гледна точка. При това книгата е направена специално с цел да ти даде техники за индуциране на съня и как да го използваш по полезен начин.

За кастанеда четох, че са му намерили сериозни разминавания във времево естество в писанията му, които уж били истина, та не може май да му се вярва много много. Пък и май е много субективен.

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.