Автор: exo99
Дата: 30-06-10 22:18
Да ви кажа как стоят нещата.
Поради ниските заплати на лекарите и шофьорите в спешната помощ, на дежурство в София рядко има повече от 13 - 14 екипа, понякога са 12. По норматив трябва да са поне 50. Просто няма хора , постъпват или прясно завършили, които като се ориентират след два-три месеца , се махат, или разни изгонени от други места по различни причини - не взели специалност или друго.
Лекарите в спешната помощ в София взимат по около 600 лева.
С шофьорите е още по-зле - заплатите им са по около 400 лева.
Не е предвиден щат за санитари , а ако трябва да се сваля на носилка човек от 5 етаж, защо да трябва да носи доктора или шофьора.
Единият е учил доста години не за да е хамалисн, другият е назначен да управлява автомобила, също не за носач.
За това искат да се намерят хора за сваляне или качване.
Поставете се на тяхно място - на всяко дежурство по няколко случая да мъкнеш носилката - ако съм аз лично, след втория - третия път ще напусна.
Би трябвало да вземем опит от щатите - там има парамедици, които работят в спешната помощ.
Не могат да си позволят тази дейност да я вършат лекари.
А относно телефон 112 - това е пълен шит- да се обаждаш на оператор, той после да препредава на диспечер в спешната помощ или пожарната или полицията.
Този телефон беше създаден на практика за чужденците. Аз лично не бих се обадил там а направо на телефоните на пожарна, полиция или спешната помощ.
А това, че бабата е паднала и са дошли след два часа - всичко е на принципа на приоритети - първи са катастрофите и ранените от тях, после инсулти и инфаркти или някакви нещастни случай, чак накрая бабата, която е паднала и си е счупила крака.
При 12 - 15 екипа за целия двумилионен град, просто няма как да е по друг начин. Отделно са задръстванията и другите фактори.
Ужасното ще е след десетина години, когато квалифицираните лекари от болниците ще са се изнесли на запад за повече кинти.
И сега не стигат анестезиолози, някои видове хирурзи, патоанатоми и ред други специалисти.
Тогава наистина ще го духат бедните.
ПП аз лично не работя в спешната помощ в София
|
|