Автор: tonyf
Дата: 20-06-10 12:06
По отношение на рака - ще използвам тук да дам инфо за един друг лекар-хирург, може да се окаже полезно за някого: д-р Бърни Сийгъл се казва.
Неговият метод за борба с рака е признат и се прилага успешно. Описал е опита си в книга - "Любов, медицина, чудеса" (според мен книгата е ценна не само за рака, а и за всякакви медицински проблемчета ), издадена е на български, има я в онлайн-магазините, в линка има откъси.
Ето малко от предговора от проф. д-р Иван Черноземски:
"...Авторът на книгата упражнява една от най-земните и работещи професии - той е хирург. Професионалният му опит го е сблъсквал с едно от заболявания - рака, чийто ход и изход се разглеждат като най-малко зависими от характера, волята, изживяванията и общуването на заболелия с околните, дори от отношенията му болен/лекар. И точно при тези хора се описват неща и се реализират подходи, които нерядко просто смайват. Ала внимателният прочит показва, че това не става за сметка на отричане на създадени от науката и проверени в практиката методи на лечение - хирургичния, лъчевия, лекарствения. Нито пък се търсят обвити в мистицизъм обяснения и тълкувания, нито се подмятат двусмислени и мъгляви послания за действие. И това може би е най-характерното, а и най-ценностното в книгата - намерило израз и в нейното заглавие - необикновените неща, дори чудеса могат да станат и по трудния житейски път на човека като биологично същество, ако умно и рационално се използва силата, която дава другата му същност - тази на духовно и социално същество.
Всичко останало читателят ще намери в книгата: ясния и увлекателен разказ, стотиците примери на лица и събития, списък на научна литература (от над 100 заглавия!), техническо описание на методи като този на релаксацията, примери за тълкувания на рисунки, създадени от болни, чудесен превод. Но онова, което доминира над всичко, е едно неподправено и дълбоко искрено човеколюбие..."
Иначе идеите и заключенията на Хамър са интересни, може и да са важни и верни, не знам . И до един момент имат допирни точки с някои традиционни източни медицини, но, това, кото ме смущава е, че за разлика от източните медицини, неговите концепции като че ли отричат постиженията на съвременната западна медицина (тя че има много трески за дялане, има, но пък има и добри неща в нея).
|
|