Автор: seymour_sz
Дата: 19-05-10 08:08
Импи, не говоря за такива. И аз като съм избирал персонала, никога не съм вземал тези, дето първо питат: ама каква ще е заплатата - твърда, или на изработено, и като чуя, че ням ада е твърда, почват да се мусят - е, значи са дошли просто с презумпцията да вземат едни пари наготово.
Аз ти говоря за традиционното отношение на "инвеститора" към българите като към аборигени - що пък да им давам повече от 300 лв, те толкова дават и други, и пак ще ми работят, де ще идат...
Преди години жена ми започна работа като химик в една френска фирма. Инвеститор. Почна работа в "чисто помещение", ако нещо ти говори това - там няма прозорци, ходи се само с маски и специални костюми. Правиха чисти разтвори и работиха с цялата менделеева таблица. Тя беше с висше образование, но получаваше заплата колкото останалите със средно - като обикновен лаборант - айде на това майната му. Обаче имаха една френска шефка, която бъкел не отбираше от химия, нито можеше да работи там с апаратурата, абе абсолютна надзирателка. Та тази надзирателка вземаше по 6000 евро месечно, защото "работи" във вредна среда. Хубаво, ама тя в тази среда не влизаше. В тази среда работеше жена ми, както вече казах, с цялата менделеева таблица и без грам каквито и да било защитни мерки - въпреки многократните настоявания, "инвеститора" не сложи такава, щото били скъпи!!! За работата си там жена ми получаваше 400 лв. 200 евро. Месечно. Работеше по 8 часа, по часовник, и не виждаше ни дали вали, ни дали слънце пече навън. Ха сега се сети във Франция колко щеше да плаща този нещастник за такава работа? На втората седмица жена ми получи припадък от химичните изпарения там, защото "инвеститора" не искаше да инвестира в неща, които опазват здравето на работещите. Моментално й забраних да стъпва повече там. Обаче "инвеститора" бил сключил с нея трудов договор за една година, и вика: "Хубу, ма сега ще плащате обезщетение"! Слава богу, не ми го каза лично и на една ръка разстояние, защото съм сигурен, че щеше да има един инвеститор по-малко Прати ни писмо. И аз му пратих едно. От службата, където работих тогава - Окръжна следствена служба. Повече не стана дума за обезщетения.
И между другото, три от другите жени бяха приятелки на жена ми и ни една не мина без сериозни проблеми - едната още няма дете, на другата й опада косата почти наполовина, а третата роди дете с малформации
Та за такива инвеститори ли си говорим, че сме им създавали пречки да развиват бизнеса и да подпомагат нас и икономиката ни?
Публикацията е редактирана (19-05-10 08:11)
|
|