Автор: ejel
Дата: 07-05-10 19:18
Според френски източник от нета, за да се нарича агне, животното не трябва да е по-възрастно от 300 дни.
Според възрастта ги делят на четири категории:
- на 28–35 дни, около 6 кг, сукалче;
- на 30–40 дни, още неотбито, към 10 кг;
- на 70-150 дни, около 25 кг – най-разпространено, хранено с мляко и особено ценено, ако е на около 100 дни (по Великден);
- на 6–9 месеца, около 35 кг, хранено с трева и продавано от септември до декември.
Предполагам, че на последното тук му викат шиле, ама знам ли... Четох някъде, че шилето трябвало да е навършило година.
За най-подходящ за консумация период се смятал януари–май и най-вече март–април...
Публикацията е редактирана (07-05-10 20:21)
|
|