Автор: ejko
Дата: 27-03-10 11:02
"халтура", като разговорен термин означава некачествена работа. За картина е нещо с ниска художествена стойност. Проблемът е че няма значение дали ни харесва или не, въпросът е на базата на какво ние можем да кажем, че това има ниска худовествена стойност. Матис е намирал кубизмите на Пикасо за отблъскващи и не му го е спестчвал, но не съм чул да казва, че са некачествени или некадърни (а ето той е човек, който би могъл да оценчва технически една картина).
Та ако кажеш, че е плакат, ОК разбирам, имаш си мнение и т.н., всичко е наред, дори мисля, че разбирам какво имаш предвид. Но да кажеш, че е халтура, то това изискава знания различни от тези на обикновен възприемател на изкуство.
Сега аз не те знам, може да си професор в сферата на изкуството или творец, или голям ценител, или професионален критик и може да си прав..., може и да имаш знанията да кажеш кога една картина е некачествена, некадърна, злободневна, халтура и т.н. Но аз лично, за световно известните картини бих се ограничавал с изказвания от типа "това не го разбирам", "това не ми харесва", "гледай го пък това", "леле-леле" и т.н.
Иначе малко некрасиво и претенциозно ми стои като твърдение.
|
|