Автор: nomadsl
Дата: 16-02-10 12:32
Попадам преди няколко дни на интересен магазин/ресторант. "Слънце и луна". Мирише вкусно на токущо опечен хляб и наистина гледам на витрината няколко привлекателни по форма и цвят хлебчета. Цените - по 50 ст., 70 ст., 90 ст. Избирам си три, момичето ми ги опакова в хартиено пликче и ми казва небрежно:
-15.30 лв
Доста съм изненадан, но се оказва, че цените са за 100 гр от продукта. Питам защо е толкова "скъпо" и девойката авторитетно ми отговаря:
-Това е биохляб. Произведен е от биопшеница и биоръж. Той е много по-полезен от обикновения и всеки, който държи на здравето си и иска да живее природосъобразно, задължително трябва да консумира от него.
Питам, какво точно е тази приставка "био" и как са сигурни, че тяхната пшеница, ечемик и ръж са точно "био"?
Девойката ми отговаря, че са подбрани от екологично чисти райони от България и че тяхната работа е именно да могат да разпознават био-то от не-био.
Съгласявам се аз за техните умения, вадя банкнота от 5 лева и я подавам.
-15.30, а не пет лева - отговаря девойката.
Тук започвам дълго изречение:
-Госпожице, това са биолевове. Те се смятат с коефициент едно по 3.53 /така ми дойде/. Вие не знаете ли за тях? Произведени са от екологично чиста хартия, мастила и полиграфия. Печатани са само на село, сред чист въздух и девствена природа.
Девойката гледа недоверчиво банкнотата и казва:
-Че каква е разликата? Те са същите...
Веднага и отговарям:
-Госпожице, по закон те визуално не могат да бъдат различни. Но аз умея да ги различавам и тъй като съм пристрастен фен на биото, то използвам само такива....
Така и не успях да разбера, защо девойката, като е активен радетел на био-то.... не ми ги прие. Искаше си петнадесет, пък били те и обикновени... лева.
|
|