Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Нещо не ми е ясно
Автор: юнга   
Дата:   08-01-10 10:32

По последни данни на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в края на октомври миналата година лицата с прекъснати здравно-осигурителни права са били 1.015 млн. души. Големият брой здравно неосигурени винаги е стоял като проблем за финансирането на здравеопазването, но през изминалата година растящият брой безработни и отливът от осигуряване удариха сериозно по събираемостта на здравните вноски. Преди месец пък стана ясно, че хиляди фирми са натрупали дълг над 200 млн. лв. от неплатени здравни осигуровки.

От 1 януари тази година вноската за самоосигуряващите се лица вече е 16.80 лева на месец. Дължимите стари вноски се заплащат в размера за съответните години, но с лихвите, обясниха експерти на НАП.

От тази година самоосигуряващите се, които нямат трудов доход, трябва задължително да попълват нова декларация по образец "7". Тя трябва да се подаде до края на месеца, следващ месеца, в който е започнало задължението хората сами да внасят здравно-осигурителните си вноски.

Тя се попълва от безработни лица, които не получават обезщетение за безработица, домакини, лица издържащи се от наеми, лица на които доходите им са от лихви, дивиденти, и от друи източници, които не са от трудова дейност. Глобата за неподаване на декларация по образец "7" е от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 лева до 3000 лева.

Та тъй, от горе написаното не можах да разбера, този с консервирания поглед и пицата, от безработните ли ще търси пари и как ще ги събере?
Не се разбира и дали държавата плаща за учениците и пенсионерите здравни или удобно се е измъкнала от това задължение при написването на закона?
Ще стоят ли чиновници на МФ на входа на болниците да вардят, да не би безработен с прекъснати права или циганка родилка, да бъдат приети в лечебното заведение по спешност?
И интересно, кои са тези хиляди фирми и колко от тях са големи данъкоплатци?

Отговори на това съобщение
 Re: Нещо не ми е ясно
Автор: martinrousev   
Дата:   08-01-10 10:36

Аз не съм запознат много със закона, но до някъде одобрявам. Предполагам са го направили така заради хората които само висят по бюрата за труда без намерение да се хващат на работа, а само да взимат помощи.

Автор: sirkhann   
Дата:   08-01-10 10:38

16.80 месечна такса към големия рекет [smilie23] Големата мекица да си скъса дипломата и да си я навре... в устата... [smilie23]

Автор: юнга   
Дата:   08-01-10 10:40

Без да влизам спор, защото не познавам нещата, си мисля, че тези помощи са такива, че последното за което ще се сети човек на такива помощи е да отделя от тях за здравни.
Всъщност, на такива трябва държавата да плаща здравни.
Ако наистина, както е написано и буквално схващано, че хора без доход, трябва да плащат е безумие.

Автор: magy_   
Дата:   08-01-10 12:55

Аз съм безработна вече 1 година, нямам никакъв доход и периодично ходя да си плащам здравните вноски. Друг е въпросът откъде взимам пари за тях, а и досега, преди увеличението, не бяха малки!
До декември 2008 г. бях студентка и държавата поемаше вноските ми. По закон осигуряването се поема от държавата за ученици и студенти до 26-годишна възраст. А най-шокиращото за мен беше, че тъй като завърших право, имах 6-месечен задължителен стаж в съд и прокуратура на почти пълно работно време и същевременно се оказва, че никой не ми плаща вноските! Така, хем ми се наложи да ходя на стаж и да нямам работа, съответно доход, хем и трябваше за тези 6 месеца да си внеса към 70 лв. здравни осигуровки.
Аз съм съвестна и плащам, но мисля че има какво още да се поправи в законодателството ни.
Не ми се мисли още колко ще трябва да платя в условията на криза, докато успея да си намеря работа!!!
Стискайте ми палци да бъде скоро!!!

Автор: Davidoff   
Дата:   08-01-10 13:04

Малоумна държава, човек ако трябва да им спазва всичките образци, декларации, такси и всевъзможни шитни, трябва да се премести да живее до бюрата на чиновниците някъде и да отделя по 10 часа в денонощието да се занимава с простотиите им [smilie23]

За задължителните осигуровки пък неща и да отварям дума, че просто неам нерви да мисля що за простотия неземна е това. Пък лични лекари, сини книжки, жълти книжки... майкооооо тихо, тихо.

https://photo-forum.net/joro/emoticons/eck16.gif

Автор: december   
Дата:   08-01-10 13:06

Успех, Маги!Аз пък съм почти на 40 години, не работя в момента, гледам 3 деца(мои собствени), и не съм си внасяла осигуровките от шест месеца. И не знам от къде ще взема пари да си ги платя, щото явно ще трябва. А не работя, както казах по-горе.Плача, ако новината е новина и е достоверна!

Автор: beliot   
Дата:   08-01-10 13:17

Абсолютно достоверна е новината за съжаление.От тази година вноската за самоосигуряващите се лица вече е 16.80 лв. на месец. Баща ми е безработен от 6 месеца и аз му плащам вноските. На всичко отгоре когато отида в банката, която обслужва НАП, за да преведа по банков път осигуровките, ми взимат и 3.50 такса за превода. Така от тази година плащам 16.80+3.50=20.30лв. всеки месец.На всичкото отгоре сега ги задължават и да подават тази декларация образец 7. Иначе глоба от 500 до 1000лв. Чудно ми е как ще ги събират тези глоби от бртята роми примерно. Едва ли всичкото циганин ще се юрне да подава декларация 7 и да си плаща осигуровките[smilie18]

Автор: 798099   
Дата:   08-01-10 13:17

Не искам да спамя, ама и на мен не ми е ясно едно нещо. Уж щяха да намаляват количеството на документите, които да се подават към държавната администрация, пък май става точно обратното.

Аз ли съм тъп, та не разбирам, или пак ни правят на глупаци?[smilie2]

Автор: lillia   
Дата:   08-01-10 13:20

Бе мани бегай направо. Като се сетя колко осигуровка имам да плащам на майка ми. Кви са тея близо 17 лева нямам идея кой умник ги измисли. Отде безработен ще вземе такава сума[smilie8]

Автор: ivodam   
Дата:   08-01-10 14:53

По принцип е нормално и редно и безработните да плащат, след като при разболяване също ще искат, предполагам, да ги лекуват. Безработен не значи непременно човек без доходи - пълно е с разни реститутки, хаймани, отрепки всякакви, мутрокурвеси, живеещи на чужд гръб. Проблемът е друг - че не се знае какво става със събраните пари и къде ги върти оня дребният тарикат, вместо да ги превежда на Здравната каса. [smilie2]

Публикацията е редактирана (08-01-10 16:05)

Автор: dinkoff   
Дата:   08-01-10 15:04

Моля някой да каже къде го пише това - наредба ли е, какво е? И къде може да се прочете?

Дата:   08-01-10 15:25

Безработен не е равно на социално слаб. Ако си социално слаб - кандидатстваш за някакви мизерни стотинки, май [smilie23]

Дата:   08-01-10 15:26

А вече сложиха и праг за това колко време може да си безработен- плащат ти 6м и после те оставят да умреш като куче, щото имало 10%, дето въртели бизнес, пък се правели на безработни, видиш ли... И имали мерцедеси...

Дееееби държавата измекярска с все всичките селяни вътре [smilie23]

Автор: vladihg   
Дата:   08-01-10 15:59

Тоя Дянков що не ни раздаде по един пищов и да се гръмнем НАПРАВО че тежим на бюджета му - работа в тая държава няма ако не си връзкар или "вуйчовото" и сега като не можем да хванем големите акули дай да печелим от безработните.[smilie23]

Къде трябва да се подава тая декларация 7[smilie10]

Публикацията е редактирана (08-01-10 16:00)

Автор: CanoniO   
Дата:   08-01-10 16:20

Много ми е интересен въпроса, когато поредната 16 годишна мангалка отиде да роди 25-то си дете, кой ще плаща за това? Или, ако същата мангалка се разболее, докторите я изгонят, а тя вземе че умре? Разните му там интеграционни привилегии описани ли са във формулярите? И ако да, то как мога да докажа пред света, че съм циганин? По какво се познава кой е мангал и кой не, като се стигне до съда? И аз искам да съм ром...

Публикацията е редактирана (08-01-10 16:21)

Автор: Todd   
Дата:   08-01-10 16:31

Едно не разбрах само - ако искам да си плащам за лечението а не да ми плаща тая взаимоспомагателна каса ко прайм ????

Ко прайм тогаз и що немам избор ?

[smilie7]

Автор: ivodam   
Дата:   08-01-10 16:35

Todd: Немаш избор, щото не живееш в гората, ами сред хората и си длъжен да проявяваш солидарност. [smile] [smilie7]

Дата:   08-01-10 16:36

Ко значи солидарност - кога тях ги ебат да се нагъзя и аз ли ???

Щото съм солидарен !!!

[smilie5]

Дата:   08-01-10 16:37

Имаш избор. Ще те отпишат, ще загубиш правата си и ще се спасяваш до края на живота си сам. Демек, за всичко ще си плащаш по ценоразписа към момента... Не забравяй обаче, че живота може да те постави в положение да ползваш лекарства, които струват по няколко хиляди на месец, и тогава става страшно...

Дата:   08-01-10 16:39

Автор: CanoniO
Дата: 08-01-10 16:37

Имаш избор. Ще те отпишат, ще загубиш правата си и ще се спасяваш до края на живота си сам. Демек, за всичко ще си плащаш по ценоразписа към момента... Не забравяй обаче, че живота може да те постави в положение да ползваш лекарства, които струват по няколко хиляди на месец, и тогава става страшно...

Кое му е страшното - 1бр 3.0 струват 30 ст .

Да не би да е задължително да си жив на всяка цена ????

[smilie5]

Дата:   08-01-10 16:41

Ми нали това ти казвам.. Избираш или осигуровките, или трите нули :)

Дата:   08-01-10 16:44

Май осигуровките само ще удължат страданията като гледам околовръс....

Хем си даваш магизите , хем чиновниците те правят на маймуна хем дълго време мреш трудно и мъчно .

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   08-01-10 16:45

Интерсното в случая е, що за бай мангал винаги има вода, ток, лекарства и лекари, а за нас въпроса опира до бренекета...

Как се доказва кой е мангал, когато се стигне до разправии? Нали не им го пише в паспортите вече?

Автор: exo99   
Дата:   08-01-10 16:45

[smile] [smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.