Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Препоръчайте dvd-writer
Автор: krist   
Дата:   12-10-09 14:54

От три години имам само лаптоп и за периода съм ползвал 2 различни вградени двд-записвачки обаче уви голяма част от двд-тата, записвани с тях сега не се четат. Носителите, които най-често ползвам са Вербатим, но имам и малко Сони и EMTEC. И с трите вида носители имам проблеми, макар че последните като че ли правят най-много ядове..
Та, реших пак да купувам нова писачка, 'щото харда ми е пълен догоре с какво ли не и няма място вече снимките къде да си преточа..
Чудя се обаче дали да не взема някаква 5" щото ми се струва, че все пак като са по-големички, може би оптиката и механиката им не са толкова трудни за направа и биха били по-прецизни и съответно записващи по-добре.. Какво мислите по въпроса? Гледах обаче няколко кутии за външни USB-писачки, които са големи почти колкото лаптопа ми, което малко кофти.. Та, се зачудих на модел, който е хем външен усб, хем да е 5" и да си идва с кутия.. Спрях се на това, някой дали го е ползвал случайно по-дълго и има ли проблеми с неразчитаеми двд-та?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: dreamer   
Дата:   12-10-09 14:56

Plextor и няма да имаш проблеми...

Re:
Автор: danbi   
Дата:   12-10-09 15:02

Те всичките писачки са 5.25". Ако е за лаптоп, вземи си нещо компактно и не много грозно. Аз последно си взех някаква на LG, но по-късно ще ти намеря модела. Засега пише. По-компактно е от туй дето си го харесал де.

Преди време, докато бях фен на писането на много дискове си купувах редовно Plextor, обаче и те като другите умиргат [smilie5]
Последния като умря, го замених с един ASUS, но вече и не пиша толкова много дискове...

Re:
Дата:   12-10-09 15:13

не съм сигурен, че всички записвачки са 5,25", но щом казваш.. външният вид не ме интересува много, стига размерите на кутията да не са много по-големи от размерите на една записвачка за десктоп машини (което за мен означава 5,25").. интересува ме само максимално качество на записа, щото едно е да ти умре диск след 5 години, друго е, като го запишеш и той веднага да не се чете, както прави сегашната ми писачка.. та нямам им много доверие вече на всякакви такива тънки и т.н. джиджафки.. други мнения?

бтв. гледах сега ей тоя plextor, но идва почти двойно по-скъп от показаното горе lg и се чудя има ли смисъл?

Публикацията е редактирана (12-10-09 15:17)

Re:
Автор: mguergov   
Дата:   12-10-09 16:07

krist написа:
> уви голяма част от двд-тата, записвани с тях сега не се четат ...

Ако някога дисковете са се четяли на някакво DVD устройство, няма причини да не се четат и сега. Обикновено проблемът не е в носителя, а е в устройството за четене. Пробвал ли си на различни устройства?

Re:
Дата:   12-10-09 16:16

Да, повечето от проблемните носители не се четат и на десктоп-машината на работата.. Интересното, между другото е, че под уиндоус почти 100% от съдържанието на въпросните дискове не се чете, но под дос успявам да прочета известно количество, което може да е и значително при всяко отделно двд.. Но, това, както се сещате, ще ми свърши работа само за спасяване на въпросната информация, но не и да я ползвам в момента, като да си слушам музика примерно (голяма част е чужда музика, за известна "степен на щастие" - за сега нямам счупени критични данни като снимки и моя музика..)

Re: Препоръчайте dvd-writer
Автор: NeDDRaG   
Дата:   12-10-09 16:53

Че всички писачки са 5.25 инча бъди 100% убеден, компютърни няма по-малки. Пишат и малки дискове. Аз взех за брат ми, вътрешна. А за виншни - има едни по-тънки, пак са LG. Но мисля, че вече по-добро решение е външен хард.

Re:
Автор: guciguci   
Дата:   12-10-09 16:59

Моя лаптоп и той вече само на 2х записва [smilie2] . Явно са боклуци всичките. Затова се отказах да записвам на дискове. Купих си 2 харда по 250 ГБ и на тях качвам. На единия снимки,на другия касетите от камерата и така... Не ги знам и тях колко са сигурни,но пък за дисковете знам,че имат максимум 5 години живот и то при определени условия на съхранение. Малко страшно звучи,че вече няма нищо сигурно,на което да си съхраняваме материалите,но това е положението...

Re:
Автор: sirkhann   
Дата:   12-10-09 17:00

АСУС

Re:
Автор: Myth   
Дата:   13-10-09 11:30

Теоретично би трябвало дисковете (оптичните) да са вечни едва ли не, както споменаха при определени условия на съхранение, но явно това не е така, ако не се скапят дисковете, то писачката вече се е скапала и неще да чете много от тях.

Re:
Дата:   13-10-09 14:46

Изобщо не са вечни оптичните дискове.

Теоретически, може би.. но на практика, кристалните слоеве върху които се пише се разрушават химически за няколко години. Понякога и месеци...
Има специални и доста по-скъпи "архивни" носители но и при тях "вечно" е доста относително понятие.

Практиката показва, че формата на архивираните данни често става неизползваем преди носителите физически да се амортизират. В този ред на мисли -- цифровите данни е редно да се презаписват/преформатират периодично, за да не ги загубите. В момента най-адекватни са носителите на магнитни дискове или флаш памет (последните са все още скъпи).

Re:
Автор: Myth   
Дата:   13-10-09 15:10

Това за формата на данните нещо не го разбрах ама... При мен обикновенно дисковете за около 2-3 години и започват да дават фира, имам пред вид CD, DVD.

Re:
Автор: Блясък   
Дата:   13-10-09 16:33

Да, стареят дисковете. ЦД-та на 5-6-7 години - от 70 диска - около 20 пълен брак.... [smilie9]
Имаше едно време едни ДВД-та Оптъкал Сторидж (аз им казвам след случката Офтикал Сторидж) , след няма 1 година клиент ми начупи кофата, че от 100 диска половината не се разпознавали даже.... Намираме се в държавата на ментетата

Re:
Дата:   13-10-09 17:22

Аз, да чукна на дърво, почти нямам стар диск, записван на десктоп машина, който да ми прави проблеми (с изключение точно на споменатите старозагорски дискове..). Говорим за дискове на по 10 години примерно.. Но, като цяло проблемът се случва повече с двд-та може би и заради значително по-високата плътност на записа, а пък двд-та записвам примерно от 4-5 години... Повече проблеми обаче правят тия, записвани на лаптопа ми.. Преди това на десктоп машината май нямах двд-писачка и ги пишех на работата, но записаните там правеха значително по-малко проблеми като че ли.. Така или иначе сега ми е голяма дилемата.. Вече поръчах LG-то, но варианта за пазене на външни дискове също е изкушаващ.. Лошото е, че се все още доста скъпи - ще ми трябват няколко терабайта за да си спася всичко досега записано и то само най-ценните неща.. Май за сега оптичните носители си остават по-евтин и достъпен вариант.. Чудя се дали да не си накупя обаче пластини със златно покритие за най-ценните неща като мои обработени снимки, на които държа, моя музика и т.н., макар че за такива неща в момента винаги правя по две копия на различни пластини..[smilie11]

Re:
Дата:   13-10-09 17:44

Във всички случаи, никой нормален човек няма да запише няколко терабайта на DVD, когато може да ги запише на външни дискове -- слушай патило. Записал съм не един терабайт дискове [smilie5]

Re:
Дата:   13-10-09 18:09

Е, освен ако "нормалният" човек вече не ги е записал в рамките на около 10-ина години[smilie5].. Иначе, хмм, абе така или иначе поръчах писачката, пък ще видим.. Може скоро да започна миграция и към хардове, макар че техният живот май също е под въпрос..[smilie11]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.