Автор: Lalinda
Дата: 21-09-09 20:05
Що бе, нали се самопровъзгласихме, заставайки зад едно изявление на акад. Дм. Лихачов, което ни отърваше, за държава на духа?
Негативизъм има и към хората, които са дръпнали и нагоре, образно казано, и от лайната.
Вчера ми се щеше да пусна нарочна тема относно духовните потребности на българина (именно българина), по повод един конкретен случай, но и тази ще свърши работа...
Та, тия дни, минаваме с група швейцарски туристи покрай църквата Св. Петка Самарджийска и решавам да проверя възможно ли е да я посетим. Преди време бе възможно само срещу 5 лв., та ми бе любопитно променило ли се е положението...
Оказва се, че може. В момента, в който обаче швейцарците влизат, човекът зад гишето/касата казва, че е безплатно за българи и платено за чужденци.
Питам защо. Той ми казва, че било затова, че българинът, влизайки вътре, ЗАДОВОЛЯВАЛ ДУХОВНИТЕ СИ ПОТРЕБНОСТИ, пък какво правел, да му кажа туристът?
Тези туристи също са християни, казах. И, желаейки да посетят тази църква, искат да задоволят именно духовни, а не някакви други потребности.
Той обаче ми вика: Не, чакайте да ви обясня. С техните пари се поддържа храмът!
Така ли, казвам му, а защо не с парите на българите, които влизат да задоволят вътре ДУХОВНИТЕ СИ ПОТРЕБНОСТИ?
Та ми се щеше да ви питам какви точно потребности задоволявате, посещавайки родните църкви? А чуждите? И смятате ли, че нашите църкви следва да се поддържат с парите на чужденците?
Преди време имах подобно приключение и в копривщенска църква - и там се снимало само срещу 10 лв., и гостенинът ни, син на архитект, построил и реставрирал десетки църкви, само че в Страната на баските, и той архитект, трябваше да слуша анатемите на местния поп... След кратък разговор обаче реши, че щом гостенинът е син на храмостроител, може да снима на воля.
Какво му е на българина, да му се не види?
Защо му е толкова болен духът?
|
|