Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 До Чикаго и назад в нова версия
Автор: dimi2007   
Дата:   09-08-09 13:38

Финансовата криза в САЩ кара все повече емигранти да обърнат поглед към родината си

http://www.capital.bg/show.php?storyid=562839

Отговори на това съобщение
 Re: До Чикаго и назад в нова версия
Автор: Amigo   
Дата:   09-08-09 13:50

айде пусни статийката тука, че няма да се регистрирам да я чета [smilie6] [smilie6]

Автор: kaiser.soze   
Дата:   09-08-09 13:59

тай само заглавието е прочел [smilie18]

тва е старо амиго. за някви дето си накупили скъпи коли и къщи които после се чудят как да изплащат.

Дата:   09-08-09 14:01

kaiser.soze написа:

> тай само заглавието е прочел [smilie18]
>
> тва е старо амиго. за някви дето си накупили скъпи коли и къщи
> които после се чудят как да изплащат.

абе да ти кажа аз имам приятели и познати в Чикаго, и наистина някои от тях купуваха като невидели на креди какво ли не, а сега се чудят какво ще правят, защото не могат нищо да си изплатят повече и някои вероятно ще останат и без жилищага си [cool]

Re:
Дата:   09-08-09 14:10

http://www.kvostava.us/articles/entry/732

Дата:   09-08-09 14:23

едно мнение чета:

Реших и аз да споделя своя опит. Преди близо 4 години семесйтвото ми се премести в САЩ - живеем в средно голям/малък град във Флорида. В началото беше трудно, не казвам, че и сега е лесно, но нещата малко по-малко идват на мястото си. Имаше трудности с осигуряването на работа, но слава Богу, когато имаш желание да се трудиш, не оставаш на улицата. Вече имаме къща, плащаме си кредита редовно и не се вълнуваме от промените в основния лихвен процент, защото не сме идиоти и сме подписали договор за ипотека с фиксирана лихва и за сума, която сме преценили, че можем да си позволим. Карам малка кола - икономична и надеждна е - не е БМВ, но пък е чисто нова. Не съм си я взела, за да се перча на някого в България със снимките, използвам я, за да си върша работата - беше един вид инвестиция.
А иначе, при мен така се стекоха обстоятелствата, че прекарвах доскоро доста от годината у дома в България. Смея да твърдя, че мога съвсем реално да сравнявам положението на двете места. И за съжаление, колкото и да ми е неприятно и тъжно дори, с течение на времето все повече везните се накланят в полза на "затъващата" Америка в сравнение с "проспериращата" България. Не ме разбирайте погрешно, моля ви! Аз съм патриот, обичам родината си, карам се и до днес с по-малката ми сестра, когато в разговор с мен използва английски думи, но...
Много неща не спират да ме тормозят всеки ден. Най-вече това, че искам да живея в София, където съм роден и израстнал, искам да съм близо до приятелите и възрастните ми роднини, искам да пея химна на Нова година, да ходя в Народния театър, да хапвам лютеница за закуска и да имам всички онези дребни неща, които наистина правят човек щастлив. Знам, че ако дам всичко от себе си, както обикновено правя, ще успея да намеря реализация у дома и да си осигуря що-годе приличен стандарт на живот, но не това ме тревожи основно...
Нещата, които не ми дават мира са:
Мога ли да се примиря с това, че пред блока, в който живея всяка седмица се разбиват 2 или 3 коли?
Мога ли да се примиря с това, че по средата на главната улица в квартала от три години зее половинметрова яма и никой не прави нищо по въпроса, въпреки че всеки ден стават неприятни инциденти с нея, а тоя, който е отговорен за това, се кани да поеме кормилото на цялата държава?
Мога ли да се примиря с мисълта, че трябва да чакам приятелката си на спирката на автобуса след 8 вечерта, защото някой стаен циганин дебне да открадне чантата й?
Мога ли да се примиря с мисълта, че след като плащам данъци, полицаите обикновено ми казват, че разполагат с 2 литра гориво за дежурството си на авто-патрул и не могат да ми помогнат по никакъв начин, ако имам нужда от тях, докато децата на шефовете в МВР ходят на училище със служебен автомобил и охрана?
Мога ли да се примиря с това, че ценита на абсолютно всичко в София (имоти, дрехи, коли, храна, бензин) са по-високи от тези във Флорида - тук някой ще възрази, че услугите са по-евтини - да, така е, но с какво качество са?
Мога ли да се примиря, че се купуват шофьорски книжки, дипломи, че дори и работни места, а напоследък и гласове по изборите?
Мога ли да се примиря с липсата на улично осветление, мръсотията, агресията на бездомните кучета, калта по паважа и в душите на хората?
Мога ли да се примиря, че пенсията на баба ми вероятно е равна по размер с разхода за консумативи, който има джакузито в офиса на Вальо Топлото?
Мога ли да се примиря, че страната ми една година след приемането си в ЕС беше неофициално изхвърлена от него, след като й се спряха плащанията по структурните фондове?
Мога ли изобщо да се примиря, че този списък, който едва начевам всъщност е безкраен...
Та, ако някой журналист може да ми напише една причина, заради която да преглътна всички тези неща, да махна с ръка и да се гмурна обратно в тях, ще съм му благодарен.
Тук не искам да започвам спор или да провокирам някого да ме нарече тъп емигрант или пък лош българин. Тези, които са минали по същия път, знаят, че никой не ни е чакал на летищата с един чувал пари, които да ни даде, за да си оправим живота. Иначе и аз вярвам, че не е важно къде си, важно е кой и какъв си, за да успееш. Но е грозно, когато се опитваш да направиш нещо красиво, а 100 души около теб само цапат и гледат да те препънат. Тук този феномен го няма - ако си добър, слагат те напред, за да теглиш и останалите след себе си. А когато това се случи, никой няма да каже: "Абе, знаете ли какво - хубаво, ама аз си отивам в България, за да ме бутат, обиждат и подиграват ежедневно."
Това, че един кой си шофьор на камион или чистачка ще се върна у дома, няма да спомогне особено за развитието на страната. Тези, които наистина са й нужни, а са напуснали предлите й и са се устроили зад граница, трудно ще се върнат обратно. И в това е цялата драма. Истината е, че сме го закъсали много сериозно и май след всички социалистически, капиталистически, империалистически, конспиративни и какви ли не теории ще се окаже, че сами сме си виновни за всичко...
А иначе, а дано, ама надали...

[smilie8] [smilie8]

Автор: Lalinda   
Дата:   09-08-09 14:41

"Но е грозно, когато се опитваш да направиш нещо красиво, а 100 души около теб само цапат и гледат да те препънат."

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Слушам тук по радиото, в предаване за шопския фолклор, редакторка на книга (като че ли Дани Чакалова) да споменава именно, че шопът можел да се нАспи едва като му станело едно хубаво от това, че е пратил някого да му Яде лАйната, че и на майка му лАйната (не мога да го напиша цялото с точните ударения)...

Автор: k7   
Дата:   09-08-09 16:50

http://www.capital.bg/show.php?storyid=562839

Дата:   09-08-09 17:00

Автор: kaiser.soze
Дата: 09-08-09 13:59

тай само заглавието е прочел [smilie18]
-------------

А ти можа ли да прочетеш заглавието !?!??
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: didesignbg   
Дата:   10-08-09 10:44

До чикаго и назад сто години по-късно
на Георги Данаилов[smilie24] [smilie24]
Много хубаво четиво, надявах се нея да коментирате

Автор: IvoZafirov   
Дата:   10-08-09 10:57

Всичко е до гледна точка...

Мен ме дразни мръсотията, простотията, крадливостта и тъпотата на голяма част от народонаселението, но МОЕТО МЯСТО Е ТУК.
Тук са близките ми, тук са приятелите ми, от тук са и най-скъпите ми детски спомени. В другите държави ходя като турист или по работа, но домът ми е тук.

Иначе емиграцията е най-лесния начин да се разделиш с проблемите.

Автор: danbi   
Дата:   10-08-09 11:01

Както и да придобиеш нови такива.

Автор: mladenov   
Дата:   10-08-09 11:07

danbi
[smilie24]

Дата:   10-08-09 11:08

Абе с емиграцията едни проблеми изчезват, други се появяват [smilie3] [smilie8]

Дата:   10-08-09 11:18

Това исках и аз да кажа ама не довърших изречението та не е ясно. Преди години незнайно защо и аз живеех в заблуда, че видиш ли само да ида "там" и съм цъфнал и вързал. Живота никъде не е лесен и навсякъде има някакви проблеми за решаване. Точно затова за мен в личен план е глупаво да ходя където и да било.

Ето и в поста на Амигоса може да се прочете, че момчето от софия е зарязало тук едни проблеми за да си създаде други - липсва му всичко, от близки до живота с който е свикнал. А това хич не е малък проблем.

В крайна сметка всеки сам решава къде му е най-добре, но да се заклеймява тук е гадно, а на друго място е супер е глупаво.
Живота не е нито хубав нито лош, той е такъв какъвто го чустваме в даден момент.

Автор: tnt   
Дата:   10-08-09 11:27

тази заблуда е много пагубна, ши знайш, Иво [smile] Докато сме живи, искаме и търсим, ще имаме проблеми.. тук, там или където и да е [smilie3]

Автор: Lalinda   
Дата:   10-08-09 11:29

Хорошо там где нас нету...

Re:
Автор: tnt   
Дата:   10-08-09 11:31

демек добре е, където има интернет? [smilie5]

Re:
Дата:   10-08-09 11:32

Баба ми, докато беше жива разказваше за един неин братовчед, който емигрирал в Америка. В баш комунистическите времена. Слушал съм историята много пъти, във версията 'преди' и във версията 'след' 'събитията' тук.

Версията преди беше в стила, 'имаш богат вуйчо в Америка, някой ден...'.

Версията след: когато избягал, бил младеж за казарма -- забегнал през Гърция и все пак стигнал Америка (САЩ). От време на време пишел на роднините си, колко добре живеел, колко фабрики бил купил и други такива неща.
Когато старата система тук се срути (според мнозина), близките му получили писмо, че се кани да се завърне да ги види.
Насъбрали се всички, ходили да го посрещат дори някои на летището (и баба ми ходи да го вижда в родния им град, по-късно).
От самолета слязъл опърпан възрастен човек, с едно очукано куфарче в ръка. Посрещнали се, а после седнал да им разказва. Поразказал им за чуждите страни, и накрая завършил

"Ето, виждате ме как се прибирам. Както тръгнах гол и бос, така се и прибирам. Голям грях имам за това, че ви залъгвах толкова години, защото не съм живял добре. Навсякъде е трудно и навсякъде трябва човек да се пребори за хляба си. Никакви фабрики нямам, всичко там съм продал и имам само това което нося със себе си. Обаче, реших че е най-добре да дойда да си умра тук!"

Автор: the_drug   
Дата:   10-08-09 11:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-08-09 12:00

Деба и американците! Както би казал Тод.
Имаш право на една обзаведена къща и една кола независимо, че не плащаш....
И затова им удобство плащат китайците и някои други подобни.

[smilie23]

Автор: sunnyshot   
Дата:   10-08-09 21:14

Най-безрадостният момент в живота ми беше, когато трябваше да напусна Торонто - заради силната ми половинка, която получи повишение, свързано с преместване в Тексас. В Торонто бяха приятелите ми, интересният ми и готин живот, спомените ми.

Събуждах се под яркото слънце на Тексас, започвах деня с еспресо в компанията на новите ми приятелки и в продължение на години им обяснявах как най-прекрасният град на света е Торонто, как там тече най-страхотният купон и как никое друго място в света, даже Париж или Лондон, не могат да се сравняват с НЕГО [smilie10]

След около четири и половина години, се обади един от старите ми колеги и ме попита дали имам време за един голям проект в Торонто. "Само че" каза ми той "този път предпочитаме да останеш в Торонто по-дълго, вместо да пътуваш всяка седмица до Тексас".

Готово!Това е което искам - формална причина да се върна по-дълго в Торонто! Изведнъж получих това, за което ревах толкова дълго време [smilie24]

Guess what! Само 1 месец по-късно се чудех - какво правя аз тук на тези тесни, разбити улици, на това сиво, студено време, на тези високи цени, в този трафик и стрес, на тази скука! И когато, някъде през октомври, заваля първият сняг, в същият ден взех първия самолет за down south.

Торонто и сега е моят град и моята любов. И сега ходя на проекти там. Не съм се отказала да се върна някога в него. Само че вече не мисля, че човек трябва да се връща назад по пътя си и да реве за красивите си спомени.

Та това е моят вариант на "до Чикаго и назад"

[smilie5]

и по този случай - едно поздравче:

http://www.youtube.com/watch?v=O8o71Hx6IPk&feature=related

[smilie5]

Дата:   10-08-09 21:18

sunnyshot [smilie24]

Дата:   10-08-09 21:29

Сигурен съм, че моят дядо, ако беше мигрирал в Мериката на младини, както го е мислел, щях сега да съм милионер. [smilie5] [smilie5] [smilie8] Ама той взел, че не помня по какви причини останал в БГ-то. [smilie8] [smilie21] [smilie21]

Публикацията е редактирана (10-08-09 21:30)

Автор: Grandpa   
Дата:   10-08-09 23:25

Съни,
Много добре казано [smilie24].

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.