Автор: Lalinda
Дата: 31-07-09 11:20
Има ли статистика колко са кандидатите от селските училища в т. нар. "елитни гимназии"?
Преди много години (когато бях в шести клас), се върнахме в София от село (живяхме четири години във Враца, понеже баща ми строеше Химкомбината там) и ме записаха в едно софийско училище... Още в първите дни ме изпитаха по история и ми писаха шест и ДЕЦАТА ОТ СЪСЕДНИТЕ КЛАСОВЕ ДОЙДОХА ДА ВИДЯТ КОЯ СЪМ, ПОНЕЖЕ ДОСЕГА УЧИТЕЛКАТА ПО ИСТОРИЯ НИКОГА НЕ БИЛА ПИСАЛА ШЕСТ НА КОЕТО И ДА Е ДЕТЕ.
В интерес на истината, в класа ни във Враца нямаше нито едно дете, чиито родители да не са с ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ (помня го, понеже по онова време редовно ни правеха и такива допитвания или разпитвания и обобщаваха пред нас резултатите им), а в класа ми в София НЯМЯШЕ НИТО ЕДНО ДЕТЕ, чиито родители да са с висше образование...
Тъй че, имало е и изключения по местата, които наричате с презрение села, пък и, надявам се, мнозина тук ще ги потвърдят и в сегашно време.
И във Френската гимназия после не всички деца бяха родом от София, пък всички след това завършихме висше образование...
Както и да е. Директорката казваше, че никога нямало клас с толкова висок успех, имахме една дузина пълни отличници... Съучениците ми и досега пишат по форумите без правописни грешки, нищо че не са литератори.
От друга страна пък, много от самите професори си пишеха и си пишат и днес уневерситет или пък претенций (неотдавна превеждах патентните претенции на един наш изобретател, та имам пресни спомени).
А какво мислите за новия отговорник за науката г-н Пранчов? Преподаваше ни по радиоелектронни материали (РЕМ) и се носеха слухове, че римската вълчица била родила Ромул, Рем и г-на Пранчова.
Прочее, същият пишеше на дъската антимон като An, та още в първи курс му направих забележка, че в Менделеевата таблица е Sb. Поправи се. С антимон тровели монасите.
|
|