Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Промените в образованието
Автор: slivenski   
Дата:   31-07-09 10:38

От следващата година няма да има изпит след седми клас, а като вход за гимназиите ще бъдат използвани оценките от външното оценяване.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2334391

Какво мислите по тоя въпрос?

Това не означава ли, че нивото в елитните гимназии ще падне? И изобщо, ще има ли елитни гимназии?

Може ли пълно 6 от селското училище в Трапоклово да се сравнява с пълно 6 от училище в Сливен например, или в София?

Защото поставени на кантар, пълният отличник от Трапоклово ще заеме мястото на някой, който има една-две петици от софийско училище... А дали нивото е същото?

[smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Промените в образованието
Автор: IvoZafirov   
Дата:   31-07-09 10:40

Абе то не, че и тоя с пълното 6 от софийското или сливенското училище ще е грамотен, но...

кофти е така да

Пу-пу! Добре, че вече минах в 9-и клас.

[smilie5]

Автор: danbi   
Дата:   31-07-09 10:43

Лоша идея. Проблема не е в селските училища, а в това, че добра оценка в училище се купува по-лесно отколкото на изпита.

Но какво е външното оценяване?

И аз минах вече 7-ми клас! [beer] [beer] [beer]

Дата:   31-07-09 10:49

Ами външното оценяване е, когато учители от други училища оценяват учениците на изпитите след седми клас. Идеята е уж учителите да не оценяват собствената си работа... [smilie8]

Казвам го, защото навремето имах един познат, който завърши с пълно 6, ама наистина пълно 6, ЕСПУ-то в едно село. И дойде в София да кандидатства, и остана да нощува у нас... И на другия ден отидох с него в УНСС да си подава документите... И той написа на плика УнЕверситет за национално и световно стопанство... Пълен отличник... Но комент...

Автор: mbs   
Дата:   31-07-09 11:01

Явно това е като с матурите, с резултатие от които приемат вече в почти всички университети. А за хлапетата в 7-ми клас... те децата така или иначе имат външно оценяване от 2-3 години вече. И изпитът за гимназиите си беше един повод за стрес повече. Въпреки че от известно време вече е формалност, защото има нещо по-неприятно - няма деца. И още по-страшно ще става, защото идват наборите от "Виденовата зима". Първо го усетиха селските училища. Сега идва ред и на градските. Не могат половината паралелки да си попълнят.

Автор: explorer   
Дата:   31-07-09 11:07

Те сега "госпожите" искат по 1000 лева за "оформяне на оценка", представете си каква корупция ще настане от тук нататък...

Автор: Amigo   
Дата:   31-07-09 11:10

абе добре, че не сме ученици сега [smilie8] с тези непрекъснати промени на кой каквото му скимне... [smilie8] [smilie8] [smilie5] [smilie5]

Автор: boni   
Дата:   31-07-09 11:10

Завършил съм СМГ, но преди да дойдем в София през 1985-та, 8-ми клас изкарах в Хасковската МГ. Еми нямат нищо общо като ниво двете училища. Като отидох в СМГ-то и ми се стъжни живота, един срок мина докато влезна в ритъм и си оправя успеха.
Не ми е ясно как точно ще се кандидатства по успех примерно в СМГ, НПМГ и т.н. , при условие, че нивата на училищата са коренно различни.

Автор: mbs   
Дата:   31-07-09 11:11

Хм, те оформените оценки правеха т.нар. "бал". Сега с външното оценяване няма да има нужда от него.

Автор: OrLIndraGanOv   
Дата:   31-07-09 11:15

Името Трапоклово винаги ми е звучало покъртително!

Автор: deschain   
Дата:   31-07-09 11:15

То и сега почти няма елитни гимназии, пример:
Английската гимназия в Бургас. Миналата година бяхме на 5-то място на матурите в цяла България, тоест има само 4 училища, в които образованието е на по-високо ниво(ако гледаме цифрите). А положението е трагично - нашият випуск е последният, който има някакъв потенциал, посленият добър випуск. Но догодина си заминаваме, и ще останат новите, тогава положението ще стане страшно. А малките са меко казано зле, нивото на гимназията ще се срине много изведнъж.
Така е в почти всички елитни училища в България. Преди 3 години се направи грешката да се премахнат квотите за момчета и момичета, и от тогава всичко тръгна надолу, този випуск с момичетата е най-лошият в историята на гимназията. Пак върнаха квотите, но положението не се оправя - напротив.
Сега, когато има изпити пак влизат малоумни хора в даскало. Не говоря за селяни, едни от най-добрите ученици в класа са от с. Манолич и Айтос. Говоря за малки, гадни бургазлийчета, на които им е втълпено че всичко им е позволено. Ако махнат изпитите, цялата гимназия ще се напълни с такива, и тогава вече няма да има оправия. Затова според мен трябва да има изпити, и не да са някакви тестове, а теми, както беше когато аз кандидатствах!!!

П.С. Да има допълнителен стрес при децата, и аз минах през това навремето. Но така е правилно, защото образованието е най-важно! За добро е!

Дата:   31-07-09 11:17

Всъщност в момента са забранени изпитите за кандидатстване след 4-ти клас, но примерно в СМГ го водят "математическо състезание за откриване на млади таланти" като наградата за първите 120 деца е записване в 5-ти клас[smilie18]
Синът ми се подготвя от близо година и половина и успя да влезе на 42-ро място. Не съм видял много да се е стресирал де:) Обачеее задачите от изпита нямат нищо общо с учебния материал - Ойлерови кръгове, Диофантови уравнения, системи с 3-4 неизвестни, задачи за движение и др. подобни не се учат до 4-ти клас, а по-скоро към 6-7 ми....

Дата:   31-07-09 11:19

Бони, а какво става с неиздържалите състезанието? Повтарят 4 клас ли? [smilie18] [smilie18] [smilie21]

Автор: Lalinda   
Дата:   31-07-09 11:20

Има ли статистика колко са кандидатите от селските училища в т. нар. "елитни гимназии"?

Преди много години (когато бях в шести клас), се върнахме в София от село (живяхме четири години във Враца, понеже баща ми строеше Химкомбината там) и ме записаха в едно софийско училище... Още в първите дни ме изпитаха по история и ми писаха шест и ДЕЦАТА ОТ СЪСЕДНИТЕ КЛАСОВЕ ДОЙДОХА ДА ВИДЯТ КОЯ СЪМ, ПОНЕЖЕ ДОСЕГА УЧИТЕЛКАТА ПО ИСТОРИЯ НИКОГА НЕ БИЛА ПИСАЛА ШЕСТ НА КОЕТО И ДА Е ДЕТЕ.

В интерес на истината, в класа ни във Враца нямаше нито едно дете, чиито родители да не са с ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ (помня го, понеже по онова време редовно ни правеха и такива допитвания или разпитвания и обобщаваха пред нас резултатите им), а в класа ми в София НЯМЯШЕ НИТО ЕДНО ДЕТЕ, чиито родители да са с висше образование...

Тъй че, имало е и изключения по местата, които наричате с презрение села, пък и, надявам се, мнозина тук ще ги потвърдят и в сегашно време.

И във Френската гимназия после не всички деца бяха родом от София, пък всички след това завършихме висше образование...

Както и да е. Директорката казваше, че никога нямало клас с толкова висок успех, имахме една дузина пълни отличници... Съучениците ми и досега пишат по форумите без правописни грешки, нищо че не са литератори.
[smilie24]

От друга страна пък, много от самите професори си пишеха и си пишат и днес уневерситет или пък претенций (неотдавна превеждах патентните претенции на един наш изобретател, та имам пресни спомени).

А какво мислите за новия отговорник за науката г-н Пранчов? Преподаваше ни по радиоелектронни материали (РЕМ) и се носеха слухове, че римската вълчица била родила Ромул, Рем и г-на Пранчова.
[smilie3]
Прочее, същият пишеше на дъската антимон като An, та още в първи курс му направих забележка, че в Менделеевата таблица е Sb. Поправи се. С антимон тровели монасите.
[beer]

Дата:   31-07-09 11:20

Не, продължават си в старото училище, където са били до 4-ти клас.

Дата:   31-07-09 11:21

Аха... Това си е кандидатстване за СМГ след 4 клас... Не разбрах... [beer] [smilie21]

Дата:   31-07-09 11:25

Абе, аз не казвам, че всички ученици от село са прости... Напротив. Но критериите за оценяване там, поне от времената, които помня, си бяха по-ниски... Не вярвам сега да е по-различно. Друг е въпросът, че и в градовете нивото е паднало... Криза в системата. [smilie21] [smilie21]

Дата:   31-07-09 11:26

И да, не може примерно аз да съм учил в най-елитното училище в Бургас и региона, и да съм изкарал 6 за годината, и някой селянин, където един учител им преподава едновременно по Литература, АНглийски и Физика, да има същите оценки и да кандидатстваме само с тях. Трябва да има изпити, защото наистина ще се получи така. Децата от градовете ще бъдат заместени от селянчетата, и без това всички се натискат да идват в Бургас и големите градове. Сега се получава така понякога, а ако махнат изпитите не ми се мисли...
Същото е и с матурите. Да сравним морското и Английската. Разликата е от земята до небето, все едно да сравняваме България и Англия по икономически показатели...Там не се учи, по цял ден правят каквото си искат, изискват се много по-малко неща, и с почти никакви усилия получават същите оценки, които аз съм си изкарал с четене, и учене. И 5 години аз уча, а те не знаят дори как изглеждат учебниците. И какво накрая, ще влезе той, който си е почивал, за сметка на мен... Затова трябва да има и матури, трябва да има и изпити след 7-ми клас.

Автор: vuzhy   
Дата:   31-07-09 11:27

Аз смея да твърдя че учих в една от най-добрите гимназии в страната по мое време, ПМГ Добри Чинтулов. Там си имаше изпити и още едно отсяване след подготвителен клас. Не мога да кажа че съучениците ми бяха ядрени физици, напротив. Но пък от около 250 човека випуска бяхме едва 27 човека с бал над 5,50 от които само 3 пълни 6-ци!!! Този опит за централизация за мен е пълен булшит. Всяка гимназия трябва да си определя правилата за приемане на ученици. Аз попаднах в гимназията след 7 години по сендовската система, и ми беше много тегаво, но пък в любимото средно училище нямахме оценки до 7-ми клас, и после всички завършиха с доста добри, а там смея да твърдя имах неграмотни съученици!!! И ако има изпити, матури или подобни за мен е много важно учителите да структурират по подобен начин и текущия си контрол, защото освен необходимите ти знания по предмета е добре да познаваш и метода на изпитване и оценяване за да се подготвиш адекватно.

Дата:   31-07-09 11:27

Определено има училища в малки градове, които са на по-високо ниво от някои софийски училища - и като дисциплина и като образование. Поне се познават хората и няма да видиш да надигат еднолитрови бутилки с бира до оградата..
Скоро ме втрещи гледката до оградата на Френската в София - направо квартална кръчма беше.

Автор: Todd   
Дата:   31-07-09 11:28

А бе така и така градовете се напълниха със селяни - нека поне почнат от малки да се адаптират !!!

Ша дадат по едно ягне ..... хем даскалите да живнат !!!

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: CanoniO   
Дата:   31-07-09 11:32

deschain,
през един красив ден от живота си ще разбереш, че не с оценки и балове ще ти отровят живота, а със съвсем други неща... Като например двойкаджията от класа изведнъж ти станал шеф...
Не се вживявайте толкова много...
И ако имате деца, не им взимайте здравето... Те или ще искат да попиват, или не...

И мен ме дразниха цървулите на времето.. ама бяха гадни времена, хем ме пререждат навсякъде, хем не пускат навън да уча... Сега всичко е много по-светло.. Само да ти се учи...

Автор: Lalinda   
Дата:   31-07-09 11:33

Оня ден слушах по БНР разговор с ученици, на улицата явно, и едно дете с мутирал глас, вероятно по-голямо и по-мъдро, рече, че като съдело по неговия си клас, сегашното поколение не знаело нищо и не се интересувало от нищо.
Склонна съм да повярвам, тъй като по обяд пътувам целогодишно с ученици из автобусите...

Споменаха обаче, че около 20 % от завършващите у нас вече отиват да следват в чужбина.

Не казахте колко деца от селата наистина идват да продължат тук в елитни гимназии.

Какво значи елитни - за елита ли са, или, завършиш ли ги, ставаш от елита? Нещо не го схващам това?

Аз отидох да уча във Френската не защото бе модно (тя бе най-слабо желаната сред езиковите и дори след математическите), а просто защото във Враца живеехме в блока на французите, белгийците и холандците, които строяха Химкомбината, и още от дете знаех и говорех френски... Обаче и децата на чужденците бяха научили български... В класа ни обаче имаше деца, които бяха нещастни, че балът им не бил стигнал за английската или немската.
[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Може би и сега е така?

Дата:   31-07-09 11:38

Голяма част от софийските училища не са на добро ниво. В много отношение училищата в Бургас, Варна и Пловдив превъзхождат софийските. Разликата е в Гимназията за древни езици и култури и НПМГ. А и в огромното самочувствие на софиянци. А забравих - и в презрителното им отношение към останалите, и в гадните им номерца по време на олиппиади...
А селяните не са тъпи, но просто образованието по селата е просто колкото да го има, един учител преподава по няколко коренно различни неща...

Автор: vuzhy   
Дата:   31-07-09 11:38

CanoniO, според мен обаче е голям проблем в кое училище ще учи детето ти. Имал съм шанса да работя с ученици и съм виждал разликата между тези от добрите училища и тези от другите. Реално погледнато децата прекарват най-много време в училище и качествената среда е много важна. Разбира се винаги има изключения.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.