Автор: Lalinda
Дата: 29-07-09 15:51
На мен също ми е любопитно защо като отидеш при личния си лекар, той не ти дава направление, а те изпраща пряко при специалист, който не работи със здравната каса...
При това, първо проверява в списъка дали си си платил здравните осигуровки.
На Шейново е станало доста луксозно, но не работят със здравната каса (ejel ще поиска да я пиша с главна буква, ама не ми се ще). Освен това, веднъж бях пратена там на преглед, и се оказа, че е в първия ден за профилактични прегледи, и трябваше да изчакам всички сестри и лекарки и санитарки да минат пред мен, отделно майките с деца на ръце и пациентките, дошли от провинцията...
Преди време пък имах някакъв проблем и се оказа, че не може да запише в направлението евентуалната диагноза, тоест заболяването, за диагностициране и лечение на което ме изпраща при специалиста, понеже реално всички, които изпращала при него, били със същия проблем, и щели да се усъмнят... Та ми написаха диагноза, с която оплакването ми нямаше нищо общо...
Имаше и някакъв проблем с физиотерапията - ако проблемът ти иска третиране някъде след 10-то число на месеца, ще трябва да чакаш поне до 1-во число на следващия, понеже направленията се били свършили... Е, питаш, дотогава какво, като ти се е схванал вратът, примерно? Чакаш?
Не зная дали сте се срещали и с такъв проблем: Работя на постоянен трудов договор, където работодателят ме осигурява, но също и като преводач, и преводаческата агенция също ми взема от хонорара за здравни осигуровки. Питам ги, ако се разболея, трябва да търся в резултат на коя точно работа съм се разболяла ли - не е ли нонсенс да плащам здравни осигуровки на няколко места, при условие, че си един и същи човек и че, примерно, преводаческата агенция не ти осигурява никакви условия на труд, освен да ти праща файлове с текстовете за превод, които превеждаш у дома си, на личния компютър?
Дали някой юрист би могъл да ми обясни смисъла на тези удръжки, просто ми е любопитно, тъй като плащам доста солидни суми на агенциите. И те ли превеждат тези суми от мен на здравната каса? Предполагам, че тези, които работят като фотографи на свободна практика имат същия проблем, ако едновременно имат и постоянен работодател в друга или същата област?
|
|