Автор: NeDDRaG
Дата: 03-07-09 17:29
archang3lzz написа:
> Оправих се след инсталирането на около 20 програми за
> разчитане на кирливия .NEF формат.
>
Абе то формата не е килив, явно друго ще да е. във всички случаи е необхдим цонвертор от NEF към друг познат за компютъра или графични и обработващи програми формат, освен ако не се откажеш от него, което не е препоръчително.
Когато аз си избирах и си купих апарата, доста тукашни видни форумци ме посъветваха да си взема кард рийдър. Не помня Асахи дали беше сред тях, ама това няма значение. С кард рийдъра си спестяваш доста потенциални глваоболия. Това важи не само за DSLR а и за сапунерките.
1. Липса на сувместимост или необходимост от драйвери - кардрийдърите или имат такива в коплкекта или са тествани, че се разпознават от ОС. А ако е необходим, на сайта на производителя винаги има актуални драйверти. 2. Много четсто по масата (и не само) на УСБ-то има разни електрически бози, които могат да повредят апарата. Знам за повредени 2 сапунерки, няколко флаш-памети, един iPod.
3. Има опасност по невнимание да повлечеш с кабела апарата. Последиците сигурно са ясни.
4. Можеш да прехвърлиш снимките и при изтощена батерия на апарата - често се случва след дълго снимане.
2., 3. и 4. са според мен напълно достатъчно основателни причини за да жертваш още 20-25 лв. за кардрийдър.
|
|