Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 АБСУРДНО ли е да ЖЕЛАЕШ невъзможното?
Автор: Lalinda   
Дата:   25-06-09 22:56

Тези дни, както вече знаете, отсъствах от родната действителност, но пък събрах какви ли не впечатления от друга, паралелна на нашата.

Въпросът в заглавието е от една от темите на тазгодишната френска матура в раздел Наука.

Втората тема, по която можеха да пишат френските зрелостници в същия раздел, бе "Има ли въпроси, на които никоя наука не отговаря?"

Ето и темите от раздел Литература:

"Обективността на историята предполага ли безпристрастността на историка?"

"Предател на мисълта ли е речта?"

И от раздел Икономика и общество:

"Какво печелим от обмена/размяната?"
"Променя ли техническото развитие хората?"

Имаше и по една по-конкретна тема, с анализ на откъси от произведения на Алексис дьо Токвил в раздел Наука, на Шопенхауер в раздел Литература, и на Джон Лок в раздел Икономика и общество.

Та, четейки темата на Луксор за качеството на българския футбол, си помислих, че може би то ще се промени и когато нашите зрелостници бъдат НАКАРАНИ да мислят, подобно на чуждите си връстници, вместо да... ръсят бисери, опитвайки се да си припомнят частните уроци по теми, по-възрастни и от дядовците и бабите им.

Луксоре, какво ще кажеш по първия въпрос, а именно абсурдно ли е да... желаеш невъзможното?

Отговори на това съобщение
 Re: Абсурдно ли е да желаеш невъзможното?
Автор: Luxor   
Дата:   25-06-09 23:17

хехе, човек може да има каквито си иска желания. само че, дали това е за негово добро - виж, това вече е друг въпрос...

още Сократът тормози гърците с тоя проблем.
тоест сега трябва да се попитаме дали невъзможното е полезно за човека [smilie11]

и чак тогава да мислим, дали е абсурдно или не...

пп сократът, не платонът
ппп императорът, кажи сега кой да утепаме от двамата

Публикацията е редактирана (25-06-09 23:22)

Автор: lax   
Дата:   25-06-09 23:17

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   25-06-09 23:35

lax, ако желаеш невъзможното, което не е добро за теб, значи абсурдното се доближава плътно до глупостта, ми се струва...

Автор: h.svinaroff   
Дата:   25-06-09 23:43

Мисля, че не е абсурдно - стремейки се към невъзможното, постигаш възможно най-доброто.

Автор: Marillion   
Дата:   25-06-09 23:49

Всеки човек трябва да се стреми да постига невъзможното. Така се е родил прогреса.

[beer] [beer] [beer]

Автор: bobihot   
Дата:   25-06-09 23:51

И кое е Умно и кое Глупаво, пречупено през собственият ви Ум (да ви зайде).
Докато не стигнете отвъд:
"-Аз знам, че нищо не знам"...

Автор: asahi   
Дата:   25-06-09 23:52

"Обективността на историята предполага ли безпристрастността на историка?"
Кой може да докаже, че историята е обективна?
И въобще боравенето с крайни категории като обективност и безпристрастност е хлъзгава ралта, особено в контекста н аисторията.

"Предател на мисълта ли е речта?"
Не, разбира се. Иначе как политиците щяха да лъжат?

Или преводът е грешен, или франсетата са маломета.

Автор: CanoniO   
Дата:   26-06-09 00:01

Друго ме тормозеше до скоро:

Как можеш да си сигурен, че като затвориш вратата на хладилника, лампата вътре е изгаснала?

Re:
Дата:   26-06-09 00:05

twa e edna mnogo hubawa tema, koyato e zastrashena ot exploziya.

Автор: asahi   
Дата:   26-06-09 00:08

Как можеш да си сигурен, че като затвориш вратата на хладилника, лампата вътре е изгаснала?

Това съмнение вирее при нови хладилници. Като поовехтее лампата изгаря, не я сменяш и вече си сигурен. Мда [smilie21]

Автор: djogata   
Дата:   26-06-09 00:12

Хм, 2 бири не ми стигат, за да се включа в тази дискусия. Трябва да пия поне още 1-2, ама съм на работа утре [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re: АБСУРДНО ли е да ЖЕЛАЕШ невъзможното?
Автор: ejko   
Дата:   26-06-09 12:47

"Предател на мисълта ли е речта?" е по добрият въпрос. Мога да говоря за това, дори да го развия още и още, докато стигна до правописа:))) Лошото е че няма да е нищо оригинално, пък и кой иска да е Бретон..., не и аз:))) Все пак, макар че да желаеш невъзможното не е абсурдно, то това не значи, че всяко абсурдно нещо става за желание...:))) Това вече би било глупаво:)

Дата:   26-06-09 12:54

Автор: muki
Дата: 25-06-09 23:43

Мисля, че не е абсурдно - стремейки се към невъзможното, постигаш възможно най-доброто.

[smilie24]

Marillion, [smilie24]

Просто си представете, че сте на матура и имате пред себе си няколко часа за развитие на изложението...
Не е нужно да бързате.

А гледам тук 10 поста за 10 минути, предали сте работите си и сте отишли да спите или да пийнете по бира.

asahi, ще ти дам и оригиналните въпроси, ако смяташ, че речта е предала мисълта.
Представих си как написваш в работата си, че въпросът е малоумен или нещо подобни.

Допълнителни уточнения и въпроси няма да има - то е като да сте на изпит, но бъдещето ви няма да зависи от отговорите ви.

Освен това, май си пропуснал да забележиш, че историческата тема е в раздел Литература, не в Икономика и общество, тъй че... опитай пак!

Le language trahit-il la pensee?

Не го превеждам като Речта предава ли мисълта, тъй като на български се получава игра на думи, която в случая на френски е избегната.
Общо взето, навсякъде се счита, че преводачите са предатели, но тук не става дума за превод, а просто за речта, без да се уточнява писмена ли е или устна.

Автор: CanoniO
Дата: 26-06-09 00:01

Друго ме тормозеше до скоро:

Всеки от посетилите темата за инженерите и сръчността би ти казал как. И аз бих могла. Елементарно е.
[smilie3]

Всъщност, това, което от години ме занимава, докато следя темите на френските матури, е биха ли били подготвени нашите зрелостници, при нашата програма, да отговорят на такива въпроси? Без простотии и "бисери"? Защо бъдещето им трябва да зависи от запаметяване на брадясали теми и решаване на задачи?

А да, ***

Всъщност, интересен за мен въпрос е Que gagne-t-on a echanger? Какво печелим при обмена? Зададох въпроса на няколко души, още там - казаха ми, че мнозина смятат, че не печелят нищо...

Има ли въпроси, на които не дава отговор нито една наука? Какво ли би отговорил някой наш абитуриент? А, джога?

Дата:   26-06-09 13:16

Ако става въпрос да теоретизираме, можем да си правим всевъзможни умозаключения.
И да си прилагаме, при това, доказателства.
Аз не искам да си помислите, че ви отклонявам от оптимистичното мислене, разбира се.
Ползите от него са неоспорими.
Но, в един момент, нещата се изпитват в самия живот.
А там вече се намесва онова, което хората наричат Съдба.
И съесем не е толкова просто, като да си кажем – ами ей така става тая работа...
Нали това беше едно от основните внушения в Сталкера на Тарковски...

такава тема се пише няколко живота, а не няколко часа...

Автор: CanoniO   
Дата:   26-06-09 13:22

Всеки от посетилите темата за инженерите и сръчността би ти казал как. И аз бих могла. Елементарно е.

Всички варианти, включващи технически пособия( камери, мултисет, фоточуствителни елементи и др.) могат да бъдат оборени и не дават 100% сигурност. Не си мисли, че не са ми минавали през ума.

Вариантите са само 2:

Или пробиваш дупка в хладилника, или влизаш в него и се затваряш.

Дата:   26-06-09 14:09

че тя загасва малко преди да се затвори напълно вратата..., освен ако вие не допускате, че светна наново като се затвори:)) Между другото току що проверих че моята е загасена като деформирах част от уплатнението при затварянето на вратата...

Автор: IvanChohadjiev   
Дата:   26-06-09 14:57

CanoniO, а червена ли е динята преди да я разрежеш...

Автор: danbi   
Дата:   26-06-09 14:59

Няма невъзможни неща.
Има неща, които не знаем кога, как и защо се случват. Все още. Някой ден научаваме...

Както и да се категоризира подобно желание, не би могло да бъде 'абусрдно'.

От друга страна, тъй като нищо не е възможно, е напълно възможно да е "АБСУРДНО да ЖЕЛАЕШ невъзможното".

А иначе...

[smilie3]

както и

Всички варианти, включващи технически пособия( камери, мултисет, фоточуствителни елементи и др.) могат да бъдат оборени и не дават 100% сигурност. Не си мисли, че не са ми минавали през ума.

Вариантите са само 2:

Или пробиваш дупка в хладилника, или влизаш в него и се затваряш.

Също не лоша илюстрация, че няма невъзможни неща.

Аз знам още един, гарантиран метод, че лампата ще е изгаснала. [smilie7]

Ооопс! Станаха два. Повече няма да мисля, обещавам [smilie18]

Автор: tutttifrutti   
Дата:   26-06-09 15:52

темите са много благодатни. сега няма да пиша по тях, защото не съм френски абитуриент, но си мисля, че ако на нашенските ученици им се даваха подобни теми за есета още доста преди матурата, можеха да се избегнат много бисери и заучаването на развити преди 50 години теми щеше да се обезсмисли.Мисълта ми е, че не абитуриентчетата са виновни(поне не само те), че пишат глупости. На училище се ходи, за да те насочат нанякъде, а не да ти дават да зазубряш разни неща.. та ако учителите се стараеха по-скоро да дават насоки и по-нескоро да припечелват от глупави частни уроци, положението на матурите щеше да бъде малко по-безбисерно.

Дата:   26-06-09 16:06

Luxor,

Не забравяй, че темата е зададена за развитие от зрелостници, не от такива, които вече са изпитали "нещата в живота" (в една друга тема казвах на ежко, че няма девствени мислители, както и да е).

Аз само се питах дали нашите зрелостници имат потенциал на развиват такива теми, при нашето образование днес, освен потенциала да пишат, примерно, вероятно вече и вроден, архетипен, за баба Илийца или пък Ангелинка и т. н. (за Ангелинка май пишеха по-малките, които дори не познават архаизмите в езика ни, както и да е).

Ежко, уплътнение идва от плътен, не от платнен, затова се пише с ъ.

Имаше една по-елегантно зададена тема, някъде из Средновековието, струва ми се, "езикът е извор на недоразумения".

С образи ли мислиш, или с думи? Или пък с усещания и чувства?

CanoniO, вариантът на ejko [smilie24] е далеч по-евристичен (примерно и буквално) и дава 100 % резултат. Едно четиригодишно дете вероятно би постъпило точно така. Не му е нужно да знае какво е камера, мултицет (в нашите среди не му казват мултисет, чудно) или пък фотосензори и прочее.

Данби, въпросът е подвеждащ.
Неслучайно подчертах ЖЕЛАЕШ, не става дума за непременно осъществяване на невъзможното!
[smilie3]
Въпросът стои малко като този за фалоса и пениса в темата на Луксор. Имай го предвид!
Но май ти единствен обърна внимание, че темата е от раздел Наука!
Не е литературна и не е социална!
[smilie24]
Пък и кой каза, че е невъзможно да разбереш свети ли лампата в хладилника? Дори желанието да го разбереш не е абсурдно!

Дата:   26-06-09 16:11

tuttifruttti,

Може би умишлено не ги учат да мислят.
Не че откривам нещо - у нас открай време си е било така...

В една друга тема се казваше, че им поднасяли нещата наготово.

От друга страна, не са само матурите, но и кандидатстудентските изпити, които не са по-малко бисерни...

От трета, и там има и бисери, и неграмотни, само дето родителите на френските зрелостници не ги пращат да продължат образованието си непременно у нас...
[smilie3]

Дата:   26-06-09 16:21

хах да, права си, мерси за поправката:)))
Когато аз кандидатствах ми се падна нещо за Димчо Дебелянов и Пътя и т.н., някаква обща тема. Аз писах, но не можах да не въведа известна есеистичност, макар че я замаскирах с разчитането на различни символи от стиховете на поета. Тезата ми се градеше върху пътя като необходимост и неизбежност и пряката връзка на пътя на твореца и образа на Ахасфер. От там лесно се обясниха и обречеността, и скиталчеството, и невъзможността да останеш на едно място и да намериш покай и т.н.. Общо взето работата ми се оцени много високо в Софийския университет, макар че правописните грешки и тогава ми изядоха почти единица от оценката...

Автор: danbi   
Дата:   26-06-09 16:49

Lalinda, моля, моля, да си ги нямаме такива!
Аз нищо не разбирам от науката и това май напълно ме устройва [smilie5]

Но съм разочарован, че не прояви интерес към инженерните ми решения [ezik]

Автор: NShte   
Дата:   26-06-09 19:37

Колкото по-голям интелигент, толкова по-голямо говедо.
(май от "Швейк")

Les plus intelligents, c'est bien les plus bêtes.
Robert Escarpit, Le Littératron (1964)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.