Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Увлечена съм по
Автор: тьма   
Дата:   23-06-09 18:50

дзен будизма. Къде мога да открия съмишленици в България?

Отговори на това съобщение
 Re: Увлечена съм по
Автор: blr2   
Дата:   23-06-09 18:52

Аз пък се увлякох по едни мслини пълнени с аншоа. Съмишленици не търся, 'щото няма да стигнат

Автор: JesusChristSuperStar   
Дата:   23-06-09 18:54

Не ти трябва, единственото от което се нуждаеш е вярата в Исус [smilie7]

Автор: steeens   
Дата:   23-06-09 18:57

Уфффф.Първоначално прочетох "Уволнена съм по"...Това сериозно ли е? Въпроса ти де.Мисля че си имат сайт будистите в Бг,ама може и да греша.Ама знам един в който има такъв раздел-там можеш да намериш съмишленици.[smile]

Автор: diver   
Дата:   23-06-09 19:03

Трудно е Тъмичке да намериш черна котка в тъмна стая , особено ако котката не е в стаята.[smilie22]

Автор: NO_CARRIER   
Дата:   23-06-09 19:07

Дзен-буддизм по-русски:
- Будешь?
- Буду!!!
- Дзенн...
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: yanee   
Дата:   23-06-09 19:19

тъма, поздравления ... вярна ти е посоката, продължавай [smilie24]

Автор: vladimir666   
Дата:   23-06-09 19:23

Аз по тоалетната хартия милде дзен

Автор: vladimir666   
Дата:   23-06-09 19:24

има и милде спа[smilie5]

Дата:   23-06-09 19:26

не се шегувам, будисти има, но дзен будизмът е нещо много по-различно

Автор: diver   
Дата:   23-06-09 19:44

Ох пак ще трябва да обяснявам,напълно различни са-При дзен будизма трябва да станеш в 4 сутринта ,да отидеш на вълнолома,да се съблечеш гол,да изядещ три кила бахур на гладно и да се опиташ да видиш как молекулите правят лябов а ако чуеш един пукот ,да знаеш ,че е пукнала зората![smilie22]

Дата:   23-06-09 19:46

е, както се вижда няма да са баш тука дзен аверите... абе що не си сипеш една ракийка и ще ти мине

Автор: Lalinda   
Дата:   23-06-09 20:25

Започни с изучаването на 100-те коана.

Любопитни са.
[smilie24]

Е, можеш да започнеш и със съвета ако по време на медитация ти се яви Буда, да му удариш една тояга (не чекия - това го казвам не на теб, а на младежите, които ще се опитат да ме репликират).

Ето ти нещо от моето дзен творчество (както го определи публиката някога).

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/rcpp7260.JPG
http://gallery.photo.net/photo/4140280-lg.jpg

Дата:   23-06-09 20:33

Айде леля и от дзен разбирала. Простотиите ти (за чекиите иде реч) стават натрапчиви. Просташко-селският ти произход избива като лоша миризма през порите на кожата на алкохолик или човек отровен със Селен.

Хайде сега бягай да докладваш на админ какво съм писал по твой адрес и се надявай да има бан, че да остане един по-малко.

Автор: dinkoff   
Дата:   23-06-09 20:46

[smilie24]

Автор: JesusChristSuperStar   
Дата:   23-06-09 20:47

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

не е лесно без секс и ласка а [smilie18]

Автор: Pulsar   
Дата:   23-06-09 20:49

Двама монаси вървели по кален път. Валял силен дъжд. Като стигнали до завоя видели красиво момиче в копринено кимоно, което не можело да прекоси огромна локва на пътя. Единият монах повикал момичето, вдигнал го на ръце и го пренесъл на отсрещната страна. След това двамата монаси продължили пътя си към храма, само дето другия монах през цялото време мълчал намръщено. Малко приди да стигнат храма не издържал и попитал:
- Ние, монасите, не се доближаваме до жени. А ти дори пренесе това момиче на ръце през локвата. Защо?
На което първия монах отвърнал:
- Аз оставих момичето на пътя. Ти още ли го носиш в себе си....

Автор: BirdOfPray   
Дата:   23-06-09 22:39

тьма написа:

> дзен будизма. Къде мога да открия съмишленици в България?

тьма написа:

> не се шегувам, будисти има, но дзен будизмът е нещо много по-различно

Първо трябва да проумееш, изучиш (не казвам да приемеш) БУДИЗМА.. после ако имаш сили и желание за Дзен - може да преминеш и към дзен будизъм.. а ти искаш само Дзен без да те интересува будизма. Е нема как да стане това.

А иначе:
https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/xxyh8344.JPGhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/arrowfingerL.gif Бойка Елитова Цигова - Дзен-будизъм

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/kxbb0628.JPGhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/arrowfingerL.gif Най-известните Дзен притчи

Вървя си с празни ръце, а в тях държа лопата;

ходя пеша, а пък съм яхнал вол;

когато минавам по моста,

о, чудо, не водата тече, а мостът.

П.П. И една книжка ей така за четене - Eстeствeн рoмaн - Гeoрги Гoспoдинoв

Дата:   23-06-09 22:51

Благодарско, BirdOfPray !
Ели, а дали мога да открия коаните в нета?

Дата:   23-06-09 22:55

Ето какво разказва учителят Соджи за един свой сън:
- Веднъж спях и сънувах, че съм пеперуда. Истинска пеперуда, пърхаща с крилца насам-натам. В съня си знаех, че съм пеперуда и изобщо не се съзнавах като човек. Изведнъж се събудих и си казах, че отново съм аз. Но кой бях аз? Вече не зная, дали съм човек, сънувал, че е пеперуда, или съм пеперуда, която сънува, че е човек.

[smile]

Автор: uncle_johnny   
Дата:   23-06-09 23:09

Това горното съм го чел някъде...[smilie11], но не мога да се сетя коя е книгата...

Автор: CanoniO   
Дата:   23-06-09 23:10

А не може ли да скочиш от 12-тия етаж или да се отровиш с циан-калий? Защо трябва да се самоубиваш по трудния начин?

Автор: RustyGun   
Дата:   23-06-09 23:42

Доколкото се сещам, част от Дзен-Будистите се събират рано сутрин в Морската, за да практикуват "сутришна гимнастика" или както му казваха "цигу". Не съм много сигурен в информацията, но утре имам път през колегата, който се занимава с Дзен. Ще го питам за по-точна информация.[smile]

Автор: yanee   
Дата:   23-06-09 23:51

да се говори относно зен не е лесно, а опитите да го обясним или представим във форма подходяща за разбиране ни отдале4ава драмати4но от природата му ... за мнозина е ясно: за да приемеш едно знание трвбва да ползваш някаква методология на обу4ение, фолософка понятийност или техника на осмисляне ... в същността си зен е оригинална, специфи4на и сложна практика ползваща разли4ни методи за подготовка на съзнанието за внезапно прозрение (сатори)... един от тези методи за стимулиране на съзнанието е решаването на парадоксални зада4и (коан).

тъма, не съм съгласен с предложението на Лалинда да запо4неш търсенето си за зен с 4етенето на коан-и. Коан е нещо като трудноразбираем разказ, загадка-тест или поредица от парадоксални въпроси, 4ийто смисъл и решение пребивават извън стандартната логика. Коан е истинско предизвикателство за всяко съзнание и опит да го подтикнат към интуитивно разбиране на дълбоко скритият под парадоксалната външна форма смисъл. Едно безкрайно предизвикателство и труден път на трениране на съзнанието което обикновено се извършва под умелото водене на зен-у4ител. Самите срещи-беседи между у4ител и у4еник се нари4ат за-зен.

ето още няколко класи4ески коан-и:

Един любопитен монах запитал у4ителя си.
-Кои е Пътят?
-Той е пред о4ите ти - отговорил у4ителят.
-А защо не го виждам?
-Защото мислиш за себе си.
-А Вие? Вие виждате ли го? - Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки "аз не виждам" и "ти виждаш", погледът ти няма да се промени - отвърнал у4ителят.
-Зна4и пътят може да се види, когато няма нито "аз", нито "ти"?
-Е, когато няма нито "аз", нито "ти", кой е този, който ще иска да го види?

Шудзан вдигнал тоягата си и я размахал пред монасите си.
-Ако наре4ете това тояга - казал той - вие отри4ате ве4ният му живот. Ако не го наре4ете тояга, вие отри4ате сегашното му съществуване. Кажете ми, как предлагате тогава да се нари4а?

Предстояло откриването на нов манастир и у4ителят Хякуджо трябвало да реши кого от монасите си да избере, за да го управлява. Той свикал вси4ки, напълнил една ваза с вода и запитал:
-Кой от вас може да каже какво е това, без да го назовава по име?
Главният монах, който о4аквал да му бъде поверено ръководството, се обадил пръв:
-Стои изправено, кухо е, но не е гета (гета -дървена обувка, подобна на налъм).
Друг монах казал:
-Не е езерце, защото може да се носи.
Тогава се надигнал готва4ът, най-низшият по сан. Той ритнал вазата с крак и водата се разляла по пода. Така той показал как се постига пустота.
Хякуджо назна4ил него за настоятел на манастира.

Мамия бил мирянин, но сметнал, 4е трябва да у4и Зен. Затова той отишъл при един известен у4ител, който му възложил да размишлява върху известната зада4а-коан "Какъв е звукът от едан ръка?". Мамия си отишъл, но след седмица се върнал, клатейки глава. Не бил намерил отговор.
-Махни се! -рекъл у4ителят-Ти не се стараеш достатъ4но. Все още мислиш за пари, храна и удоволствия. По-добре да беше умрял. Тогава може би щеше да нау4иш отговора.
Следващата седмица Мамия отново дошъл . когато у4ителят го запитал: "Е, добре, какъв е звукът от една ръка?", той се хванал за сърцето, простенал и паднал като покосен.
-Добре, ти послуша съвета ми и умря - казал у4ителят. - Но, какво стана със звука?
Мамия отворил едното си око.
-Все още не съм отгатнал -казал той.
-Мъртвите не говорят - отсякъл у4ителят. - Стани и излез оттук!

На пръв поглед тези въпроси и действия от страна на зен-будистите са доста ексцентри4ни и незарбираеми за неподготвеният 4итател. Така трудно, да не кажа невъзможно, би се достигнало до смисълът на зен. Препоръ4вам запознаването със зен да запо4не с литература, която в един популярен стил въвежда любознателният 4итател в природата на зен - която сама по себе си е изненадващо семпла.

Когато Вие питате: Какво е Зен? - пише известен японски будолог Д.Т.Сузуки - Аз отговарям: Зен е онова, което Ви подтиква да зададете този въпрос.

успех [smilie24]

Публикацията е редактирана (23-06-09 23:55)

Дата:   24-06-09 06:37

Зная, че дзен не се учи. Може само да се подскаже път към достигане на лично просветление. По-точно казано, няма такова нещо – просветление, което може да бъде обладано, затова и дзенските наставници/майстори/ по –често казват не „достигане на просветление”, а „да видиш собствената си природа”. /Просветлението не е състояние, то е начин да виждаш/.

Всъщност предпочитам да го наричам чан будизъм, защото възниква първо в Китай и едва след два-три века се разпространява в Япония, където го наричат дзен.

- Учителю, как да използвам просветлението, което получих, как да го практикувам в реалния си живот?
- С това, че ядеш и спиш - отвърна учителят.
- Но, учителю, всеки човек яде и всеки - спи.
- Но не всеки яде, когато яде, и не всеки спи, когато спи
От тази история произлиза и знаменитата чанска пословица – „Когато ям, аз ям, когато спя, аз спя.”

Звучи простичко, но действително е трудно за постигане - ще ми трябва една тояга по главата, както са практикували някои от майсторите спрямо своите ученици[smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.