Автор: yanee
Дата: 23-06-09 23:51
да се говори относно зен не е лесно, а опитите да го обясним или представим във форма подходяща за разбиране ни отдале4ава драмати4но от природата му ... за мнозина е ясно: за да приемеш едно знание трвбва да ползваш някаква методология на обу4ение, фолософка понятийност или техника на осмисляне ... в същността си зен е оригинална, специфи4на и сложна практика ползваща разли4ни методи за подготовка на съзнанието за внезапно прозрение (сатори)... един от тези методи за стимулиране на съзнанието е решаването на парадоксални зада4и (коан).
тъма, не съм съгласен с предложението на Лалинда да запо4неш търсенето си за зен с 4етенето на коан-и. Коан е нещо като трудноразбираем разказ, загадка-тест или поредица от парадоксални въпроси, 4ийто смисъл и решение пребивават извън стандартната логика. Коан е истинско предизвикателство за всяко съзнание и опит да го подтикнат към интуитивно разбиране на дълбоко скритият под парадоксалната външна форма смисъл. Едно безкрайно предизвикателство и труден път на трениране на съзнанието което обикновено се извършва под умелото водене на зен-у4ител. Самите срещи-беседи между у4ител и у4еник се нари4ат за-зен.
ето още няколко класи4ески коан-и:
Един любопитен монах запитал у4ителя си.
-Кои е Пътят?
-Той е пред о4ите ти - отговорил у4ителят.
-А защо не го виждам?
-Защото мислиш за себе си.
-А Вие? Вие виждате ли го? - Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки "аз не виждам" и "ти виждаш", погледът ти няма да се промени - отвърнал у4ителят.
-Зна4и пътят може да се види, когато няма нито "аз", нито "ти"?
-Е, когато няма нито "аз", нито "ти", кой е този, който ще иска да го види?
Шудзан вдигнал тоягата си и я размахал пред монасите си.
-Ако наре4ете това тояга - казал той - вие отри4ате ве4ният му живот. Ако не го наре4ете тояга, вие отри4ате сегашното му съществуване. Кажете ми, как предлагате тогава да се нари4а?
Предстояло откриването на нов манастир и у4ителят Хякуджо трябвало да реши кого от монасите си да избере, за да го управлява. Той свикал вси4ки, напълнил една ваза с вода и запитал:
-Кой от вас може да каже какво е това, без да го назовава по име?
Главният монах, който о4аквал да му бъде поверено ръководството, се обадил пръв:
-Стои изправено, кухо е, но не е гета (гета -дървена обувка, подобна на налъм).
Друг монах казал:
-Не е езерце, защото може да се носи.
Тогава се надигнал готва4ът, най-низшият по сан. Той ритнал вазата с крак и водата се разляла по пода. Така той показал как се постига пустота.
Хякуджо назна4ил него за настоятел на манастира.
Мамия бил мирянин, но сметнал, 4е трябва да у4и Зен. Затова той отишъл при един известен у4ител, който му възложил да размишлява върху известната зада4а-коан "Какъв е звукът от едан ръка?". Мамия си отишъл, но след седмица се върнал, клатейки глава. Не бил намерил отговор.
-Махни се! -рекъл у4ителят-Ти не се стараеш достатъ4но. Все още мислиш за пари, храна и удоволствия. По-добре да беше умрял. Тогава може би щеше да нау4иш отговора.
Следващата седмица Мамия отново дошъл . когато у4ителят го запитал: "Е, добре, какъв е звукът от една ръка?", той се хванал за сърцето, простенал и паднал като покосен.
-Добре, ти послуша съвета ми и умря - казал у4ителят. - Но, какво стана със звука?
Мамия отворил едното си око.
-Все още не съм отгатнал -казал той.
-Мъртвите не говорят - отсякъл у4ителят. - Стани и излез оттук!
На пръв поглед тези въпроси и действия от страна на зен-будистите са доста ексцентри4ни и незарбираеми за неподготвеният 4итател. Така трудно, да не кажа невъзможно, би се достигнало до смисълът на зен. Препоръ4вам запознаването със зен да запо4не с литература, която в един популярен стил въвежда любознателният 4итател в природата на зен - която сама по себе си е изненадващо семпла.
Когато Вие питате: Какво е Зен? - пише известен японски будолог Д.Т.Сузуки - Аз отговарям: Зен е онова, което Ви подтиква да зададете този въпрос.
успех ![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
Публикацията е редактирана (23-06-09 23:55)
|
|