Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   12-06-09 14:53

Наближава празника на гъбаря 5ти юли.
Във връзка с това в тази тема ще обменяме рецепти за гъби.

Изберете по-едри гъби, отрежете пънчетата им, а гугличките измийте добре и ги обърнете да се отцедят. Наредете ги върху скара, посолете ги и ги изпечете /10-15 мин./. Наредете ги в чиния, полейте ги с разтопено масло и ги поръсете с черен пипер и по желание с лимонов сок и малко ситно нарязан магданоз.

Измиват се и се нарязват само гуглите на около 600 г гъби. Всяка гугла се поръсва със сол и в нея се поставя малко масло. Пекат се на фурна 15-30 минути в зависимост от вида на гъбите. След като се разпределят на порции, гъбите се заливат със соса, получен при печенето им. Поръсват се със ситно смлян черен пипер.

400 гр. гъби, 1/2 чаша масло, счукан сухар, чер пипер, лимон. Изчистете и измийте гъбите. Нарежете ги на филийки и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги запържете в с 1/2 ч. масло и 3-4 л. счукан сухар. Поръсете ги с черен пипер и ги поднесете с лимонови резенчета.

Изчистете и измийте 300 гр. печурки. Нарежете ги на филийки и ги задушете с малко вода и 4-5 лъжици мазнина. Когато омекнат, прибавете 1/2 чаша бяло вино, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете ястието да ври още няколко мин. Поднесете го с лимонови резенчета

Изчистете 200 гр. пресни гъби, измийте ги, нарежете ги на ивици и ги пуснете в 3 ч. вряща вода, в която сте прибавили 1 ч. вино, сол и черен пипер на вкус. Оставете ги да врат около 1/2 час. Запържете 5 равни л. брашно с 5-6 л. масло. Разредете го с бульона от гъбите, а след това прибавете и самите гъби. Оставете кашата да ври на слаб огън 8-10 мин. В случай, че се сгъсти много, прибавете малко гореща вода.

Изчистете, измийте и нарежете на филийки 300 гр. пресни гъби. Сварете ги в подсолена вода заедно с 2-3 моркова, 1 глава лук и 15-20 зърна черен пипер. Прецедете ги и след това отделете подправките. Запържете 3 равни л. брашно с 3-4 лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с бульона от гъбите. Прибавете 2 яйца, разбити с 1 ч. кисело мляко, и отцедените гъби. Оставете ястието да ври 3-4 минути на слаб огън, като го бъркате, за да не се пресекат яйцата.

300 гр. гъби, 75 гр. лук, 1 домат, 1-2 зелени чушки, 30 гр. брашно, 75 гр. масло, 100 гр. олио, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус. Лукът и чушките се нарязват на дребно и се запържват. Слагат се и нарязаните на филийки гъби и се задушават 10-15 мин. Прибавят се обеления домат, нарязан на кубчета. Поръсва се със сол и черен пипер, долива се малко вода и се оставя да ври на тих огън. Яхнията се сгъстява с изпърженото в маслото брашно и се подправя със ситно нарязания магданоз.

До деня на гъбаря рецептите с гъби тук.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: jekopj   
Дата:   12-06-09 15:19

юнга,ще ти допълня темата с уточнението,че на този ден се излиза рано,преди 6 ч.,сутринта и се прибира късно-след 19 ч.,вечерта...
За баш кулинарите,хапването на гъби се разнообразява с дискутиране на изборните резултати,като правило се тегли една майна на всички политици и ако носите на пиене,заспивате кротко...[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   12-06-09 15:52

Аз не съм гъбар, ама джюмбюш да става.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: NeDDRaG   
Дата:   12-06-09 16:27

Взимате по-едри печурки. Отстранявате пънчетата. измивате гугличките. Нареждате ги в тявичка, която може да омаслите. посолявате гъбката вътре и слагате по едно зарче хубаво краве масло. Слагате ги да се запекат до полугоовност. През това време нарясвате пънчетата, ако стават за ядене, бекон, настъргвате кашкавал. Смесвате всичко добре. Когато гъбките са полуготови, вадите ги, пълните ги с кашаваленобеконовопънчената смес и ги връщате във фирната до опичането на кашкавала.
Вариации - бекона може да се замени с нетлъсти пушени гърди или някаква шунка, но за предпочитане е да е такава, която си е месо. Става и с пушено пилешко. Може и без месо, само с кашкаваал. Кашкавала пък може да замените с топено или синьо сирене. Може по принцип и с обикновено наше бяло сирене. Тогава обаче внимавайте със солта. А и сиренето трябва да е хубаво, щото иначе само ще изсъхне и ще стане като талашит.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: geezer   
Дата:   12-06-09 17:52

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/dqge2608.JPG
http://files.shroomery.org/files/08-14/702327127-texas.jpg

[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   12-06-09 18:00

500 г гъби, 3 скилидки чесън, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. зехтин, сок от половин лимон, 2 с. л. магданоз.
Гъбите се почистват и се поставят в тиган със сгорещени масло и зехтин. Пържат се на много силен огън 3-4 минути, след което се добавя чесънът.
Пържи се още няколко минути и се подправя с лимонов сок, магданоз и сол. Сервира се върху канапе от пържени филии.

И да питам нещо. За виното към гъбите, тук ли ще обсъждаме? В тази тема?



Публикацията е редактирана (12-06-09 18:02)

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: Vinsent   
Дата:   12-06-09 19:20

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/hplx8164.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/jgqn6457.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/fgbe4909.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/prte7374.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/lpnf4729.JPG

[smile] [smilie25] [smilie18] [smile] [smilie25] [smilie18] [smile] [smilie25] [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   12-06-09 19:22

Остави отровните гъби.
Табуля направи ли?

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: Vinsent   
Дата:   12-06-09 19:28

[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: zheko   
Дата:   12-06-09 19:32

"Анализирайки резултатите от изборите за Европейски парламент, британското списание посочва, че свързани с мафията партии са се представили обезпокоително добре в България, въпреки че не спечелили нито едно място."[cool]
i she se predstaviat i po-dobre, no kefa na kulinarite ne trebe da se razvalia ... ta aristokratite na duha, hodete za gubi, ama aide ne mislete, zadrujte si filosofiata na gubi za vas si.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: steeens   
Дата:   12-06-09 19:32

Vinsent написа:

> https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/hplx8164.JPG
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/jgqn6457.JPG
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/fgbe4909.JPG
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/prte7374.JPG
>
> https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/lpnf4729.JPG
>
> [smile] [smilie25] [smilie18] [smile] [smilie25] [smilie18]
> [smile] [smilie25] [smilie18]
>

Стиска ми ама ги няма...[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   13-06-09 10:01

2 ч. чаша лук, накълцан; 1 ч. чаша бяло вино; сол и черен пипер на вкус; 1/4 ч.л. лют червен пипер; 1/8 ч.л. индийско орехче; 1 ч. чаша заквасена сметана; сокът от 1/2 среден лимон; 1/4 ч. чаша накълцан пресен магданоз.
Измийте гъбите и ги нарежете на две, ако са големи. Подсушете. Изпържете бекона до златисто. Извадете го от тигана. В същата мазнина добавете и маслото. Изсипете лука и го задушете. Прибавете гъбите, виното и подправките. Покрийте тигана и оставете на среден огън 15 минути. Накрая добавете бекона, сметаната и лимоновия сок. Сервирайте ястието леко охладено. Украсете с магданоз.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: kkkolelo   
Дата:   13-06-09 11:47

Ако ще си говорим за гъби, от така посочените само петнистата мухоморка (пантерка) е хубаво [smilie5] отровна. Всички останали без т.н. остролюспеста сърнала съм ги брал и ял (и семейството ми, и приятели и колеги), защото са разновидности на сърнелата и не са отровни. Най страшни са зелената и бялата мухоморка - разбираш че си отровен от 8 до 48 ч след като си ял, но отровата вече е в кръвта ти и е поразила вътрешните органи - черен дроб, бъбреци. (Шанс за спасение е смяна на кръв и др. телесни течности [smilie10] ) Червената мухоморка, вълчия зъб, дяволската гъба действат след няколко часа, като първата е и с халюциногенни качества [smilie5]. Има случаи на отравяне от ядливи гъби по причина промишлени отпадъци, поставена отрова за хищници и т.н (а близка си изпати преди години от отворена и дълго престояла в хладилника консерва с култивирани печурки. Понякога прим. дяволската губа не е отровна в Чехия и Германия, поради местообитанието си.
Настоящето ми изказване не е препоръка за бране и ядене на диворастящи гъби [smile] .

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: ivanov_id   
Дата:   13-06-09 13:42

Всички гъби са ядливи, но някои се ядат само веднъж в живота!


Гъбарите да не забравят, че гъбите са нискоорганизирани многоклетъчни организми, в които преспокойно могат едновременно да съжителстват клетки от два или повече биологични вида - както в случая с Манатарката-мутант (в която всъщност имаше определен процент клетки от Дяволска гъба), която предизвика вълна от масови отравяния в Габровска област, преди десетина години.

Умрелите - под земята, оживелите - доживотни инвалиди на хемодиализа (то пък и колко ли дълго се живее с кило хапчета и литър инжекции всеки ден), а който още не е опитал се стяга да празнува!

Що не си пазарувате гъби от магазина???

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: ChiTsuJo   
Дата:   13-06-09 14:12

Приятелчето ми се е тровило с гъби, но не е на хемодиализа. Лежал е в Пирогроб, докато се оправи. Сега не хапва гъба. Натровил се е в заведение, в което "уж" са яли печурки [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Да е жив и здрав [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: vladimir666   
Дата:   13-06-09 16:13

Имал е късмет.

Има гъби при които в първите 12 - 24 часа нищо ти няма, а в това време ти се разлагат карантиите и умираш в страшни мъки.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: snoopoff   
Дата:   13-06-09 16:52

Neka im na gybarskiq praznik da gi vidim kvi gybi shte gi qdem vsichki :D

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: kkkolelo   
Дата:   13-06-09 17:12

Автор: snoopoff
Дата: 13-06-09 16:52

Neka im na gybarskiq praznik da gi vidim kvi gybi shte gi qdem vsichki :D
---------------------------------------

[smilie11] Ми, ми, гъбата с оцета [smilie5]

ivanov_id, благодаря за обяснението за гъбите мутанти, научих още нещо. Не го приемах за сериозно досега, защото го срещах само във новинарските емисии.
Между другото откак бера и приготвям (вкл. консервирам) гъби винаги пия малко от водата в която са бланширани [smilie5] . Това, което е в буркана е сигурно.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: fonnayden   
Дата:   13-06-09 18:55

Който отиде на изборите за гъби, ще нацели Червена Олигархична мухоморка. Ще отрови за 4 години бъдещето на страната.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: blr2   
Дата:   13-06-09 19:06

Който отиде на изборите за гъби, ще нацели Червена Олигархична мухоморка. Ще отрови за 4 години бъдещето на страната.

Комуноидите това искат. Едно им признавам обаче на тези изроди, възползват се много умело от тъпотата и безхаберието на младежите. Някои от постовете по-горе, вкл. първият го докзват.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: fonnayden   
Дата:   14-06-09 13:11

Що да гласувам?!


Точно така! Няма почти никакъв смисъл.
На 5-ти юли отиди за риба, гъби или просто си бъркай в носа.

Специално за теб, България ще продължат да управляват любимите герои от приказките: малкият палав Сергей и старият, лукав бай Ахмед. На помощ ще им се притекат и техните сръчни помощници Емел, Корнелия и Азер.

Защо трябва да си доволен:

Те построиха перфектни пътища с помощта на Батко
Те се пребориха с мафията – самички (с помощта на Запалката, кафеварка и добра дума)
Те осигуриха евро фондове за земеделието и общините
Те не оставиха турското малцинство бедно и изолирано, за да го изгърбят
Те осъдиха много добри другари и убедиха Еврокомисията, че в България има борба срещу корупцията и престъпността. Има!!!
Те осигуриха за теб и за близките ти здравеопазване. Излекуваха стотици тежко болни деца в чужбина
Те не позволиха и декар българска гора/плаж/лонгоз да бъде откраднат
Те осигуриха вечна енергийна независимост и сигурност на газовите доставки
Те осъдиха всички данъчни и митничари, които крадат по няколко милиарда годишно
Те не позволиха полицията да бие протестиращите срещу тях
Те не биха се борили със всички средства да удържат властта
Те не изобретиха нови миньорски и шпионски партии, които да те веселят по изборите
Те не биха купили и един глас
На тях им пука за Теб!

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: юнга   
Дата:   15-06-09 10:21

24 бр. големи гъби печурки; 50-100 г масло; 3-6 скилидки чесън; черен пипер; сол.
Фурната се загрява до 225 С. Гъбите се изчистват като пънчетата внимателно се отстраняват. Изпържват се в леко намаслен силно загрят тиган до златисто-кафяво. Много е важно да не си пуснат водата (това става когато тиганът не е достатъчно горещ). Останалото масло се разбърква със счуканият чесън. Гъбите се нареждат в тава с издълбаната част нагоре, и всяка се напълва с част от ароматното масло. Пекат се 10-15 минути. Поднасят се с препечен хляб или франзела.

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: alsash   
Дата:   15-06-09 10:23

..........а......за празника на снайпериста?...дето е в същия ден....[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: ivanov_id   
Дата:   15-06-09 13:18

kkkolelo написа:

> Между другото откак бера и приготвям (вкл. консервирам) гъби
> винаги пия малко от водата в която са бланширани [smilie5] .
> Това, което е в буркана е сигурно.

Ама страшно сигурно е, повече просто няма накъде [smilie23] [smilie23] [smilie23]

От медицинска гледна точка има два основни типа отровни гъби:
1. Предизвикващи възпаления на стомашно-чревния тракт;
2. Увреждащи паренхимните органи (черен дроб и бъбреци).

Първите гъби са страшни само ако човек има тежка язва, която може да се спука от дразненето: 2-6 часа след консумацията им започва гадене, повръщане, диария и остри коремни болки. Пострадалият си мисли, че умира и тича презглава в Бърза помощ. Там му правят клизма и промивка на стомаха, казват му три дена да яде само пюре от картофи и бульон, без подправки и го пускат по живо, по здраво. Усещането за половин метър маркуч от носа до стомаха и още половин метър от едно друго място до дъговидното черво се помни дълго и устойчиво [smilie18]

Ако пациентът е хапнал гъби от два или повече вида, се оставя 2-3 дни под наблюдение, за да сме сигурни, че няма отравяне от втория тип.

Отровата от втория тип е много коварна - разрушава черния дроб и бъбреците, но няма никакви видими признаци през първия ден. На втория - неразположение, обща слабост, главоболие, много рядко повръщане. Човек се надява "да му мине" и не си обръща внимание. На третия ден - повръщане, главоболие, световъртеж. Хората отиват на лекар, но вече са забравили за гъбите. Още един-два дни за медицински изследвания и поставяне на точната диагноза и така, по статистически данни, в периода от 6-тия до 16-тия ден след консумацията на гъби от втория тип, 15%-22% от отровените умират.

Та мисълта ми е, какво правиш, като пиеш по малко вода от бульона? Ако в него има гъба от първия тип - добре, може да почувстваш парене, дразнене, тежест в стомаха. Ами ако е от втория? Откъде ще разбереш, че едно неразположение на 2-3-4 ден от пиенето на бульона (ако изобщо се появи) е точно от гъбата, ами не от нещо друго - промяна на атмосферното налягане, реакция към някаква друга храна?

Не може да се разчита на такова опитване, а само на отличното познаване на гъбите, което обаче в определени случаи също може да се окаже измамно.



Публикацията е редактирана (15-06-09 13:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Гъбарска тема. За наближаващия празник на гъбаря 05,07,2009
Автор: ddimo   
Дата:   15-06-09 15:44

Аз бера само два вида гъби - пироговки и орландовки.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.