Автор: юнга
Дата: 12-06-09 14:53
Наближава празника на гъбаря 5ти юли.
Във връзка с това в тази тема ще обменяме рецепти за гъби.
Изберете по-едри гъби, отрежете пънчетата им, а гугличките измийте добре и ги обърнете да се отцедят. Наредете ги върху скара, посолете ги и ги изпечете /10-15 мин./. Наредете ги в чиния, полейте ги с разтопено масло и ги поръсете с черен пипер и по желание с лимонов сок и малко ситно нарязан магданоз.
Измиват се и се нарязват само гуглите на около 600 г гъби. Всяка гугла се поръсва със сол и в нея се поставя малко масло. Пекат се на фурна 15-30 минути в зависимост от вида на гъбите. След като се разпределят на порции, гъбите се заливат със соса, получен при печенето им. Поръсват се със ситно смлян черен пипер.
400 гр. гъби, 1/2 чаша масло, счукан сухар, чер пипер, лимон. Изчистете и измийте гъбите. Нарежете ги на филийки и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги запържете в с 1/2 ч. масло и 3-4 л. счукан сухар. Поръсете ги с черен пипер и ги поднесете с лимонови резенчета.
Изчистете и измийте 300 гр. печурки. Нарежете ги на филийки и ги задушете с малко вода и 4-5 лъжици мазнина. Когато омекнат, прибавете 1/2 чаша бяло вино, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете ястието да ври още няколко мин. Поднесете го с лимонови резенчета
Изчистете 200 гр. пресни гъби, измийте ги, нарежете ги на ивици и ги пуснете в 3 ч. вряща вода, в която сте прибавили 1 ч. вино, сол и черен пипер на вкус. Оставете ги да врат около 1/2 час. Запържете 5 равни л. брашно с 5-6 л. масло. Разредете го с бульона от гъбите, а след това прибавете и самите гъби. Оставете кашата да ври на слаб огън 8-10 мин. В случай, че се сгъсти много, прибавете малко гореща вода.
Изчистете, измийте и нарежете на филийки 300 гр. пресни гъби. Сварете ги в подсолена вода заедно с 2-3 моркова, 1 глава лук и 15-20 зърна черен пипер. Прецедете ги и след това отделете подправките. Запържете 3 равни л. брашно с 3-4 лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с бульона от гъбите. Прибавете 2 яйца, разбити с 1 ч. кисело мляко, и отцедените гъби. Оставете ястието да ври 3-4 минути на слаб огън, като го бъркате, за да не се пресекат яйцата.
300 гр. гъби, 75 гр. лук, 1 домат, 1-2 зелени чушки, 30 гр. брашно, 75 гр. масло, 100 гр. олио, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус. Лукът и чушките се нарязват на дребно и се запържват. Слагат се и нарязаните на филийки гъби и се задушават 10-15 мин. Прибавят се обеления домат, нарязан на кубчета. Поръсва се със сол и черен пипер, долива се малко вода и се оставя да ври на тих огън. Яхнията се сгъстява с изпърженото в маслото брашно и се подправя със ситно нарязания магданоз.
До деня на гъбаря рецептите с гъби тук.
|
|