Автор: Lalinda
Дата: 01-06-09 15:53
Frida
Не разбрах дали някой от вас е гледал филмите на споменатия от мен Гринауей.
Отговарят и на педантичността на строгия документалист...
Наблюдателят обаче рядко би снимал смъртта на някоя разлагаща се гарга, нали, въпреки че защо да не съпреживява и с нея?
Не само не би снимал, ами ще го обвинят набързо в цинизъм, струва ми се!
Вижте сега, дами и господа съдебни заседатели - и аз, макар и от лошите и несъпреживяващите на розите, имам право на собствено мнение.
Тия олющени стени май наистина ви взеха акъла!
Малко история и около тях...
Преди няколко години се срещнах с културното аташе на Европейския дом на фотографията в Париж и й ги показах. Тя ги разгледа едно по едно с интерес (бяха отпечатани на хартия във формат 20 x 30), след което отбеляза, че хората, търсещи да гледат фотография, били доста консервативни и търсели да видят по-познати неща, и ми препоръча да ги отпечатам във формат поне 2 х 2, с прекадриране до квадрат, примерно, и да ги покажа не във фото-, а в художествена галерия.
Намираше, че има какво да се съпреживее в тях, още повече, че част от кадрите бяха от олющената детска въртележка в Борисовата градина. Въртележката изчезна буквално месеци, след като я заснех, пък колко поколения деца бяха израсли с нея!
И наистина, в международните сайтове тези кадри се приемат радушно, а тук, където цъфтят, депресират се и умират - снимани! - цветя, ябълки и листа, в компанията на съпреживяващи романтици, те се радват единствено на присмех!
|
|