Автор: Lalinda
Дата: 29-04-09 14:56
При нас ги извозват отделно (само че в нашия квартал жълтите контейнери са и за пластмаса, и за хартия, няма отделно син за хартия и жълт за пластмаса, като в други квартали).
Проблемът не е в извозването им, а в това, че народът хвърля помия в жълтите контейнери, и то не защото са подредени заедно с металните, за помията... Просто си е проклет и хвърля винаги в най-близкия контейнер.
При нас, например, има осем или девет (единият не се брои, понеже е с повредени колела и е обърнат наопаки) контейнера за помия и два за подлежащи на рециклиране отпадъци и често, напълнят ли се двата крайни контейнера (хората идват към тях или от изток, или към запад, така е ориентирана и редицата), вместо да направят още крачка-две до вътрешните контейнери, просто си оставят помията на земята...
Почнах вече и да затварям капаците на жълтите контейнери - затворени ли са, хората ги е ГНУС да повдигнат капака и хвърлят само в отворените.
Брей, много е гнуслив този наш европеец!
Понякога, като видя, че някой се приближава към контейнерите и съм наблизо, отивам и му наливам АКЪЛ в главата. Понаучила съм някои как да ги използват!
Според мен, просто трябва да покажат я ежко, я някой друг като нас, който си събира разделно, за да види гнусливият народ, че ако събираше разделно и изхвърляше в металните контейнери само помията, която не става за рециклиране, сметището в Суходол едва ли някога щеше да се напълни!
Понастоящем сортират тези отпадъци, които подлежат на рециклиране, на ръка...
Но народът е ПРОКЛЕТ - и да схване какво се иска от него, ще реши, че искат да ГО МИНАТ.
Е това му е кусурът на българина, че първата му мисъл е да не се мине. Ще живее в лайна и помия, ама ще е щастлив, че не се е минал да сортира и подреди нещо...
Може би трябва да ги учат в училище, знам ли.
Преди няколко дни разчиствах едно бунище в квартала и до мен се спря едно момиче на около 12-13 години и попита дали МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ! През деня чистили двора в училище (забележете, за първи път, откакто ходи на училище, значи 5 или 6 години!), после засадили дървета и на момичето повече му харесало, когато станало чисто! Казах й, ако иска да помага, да сложи поне едни ръкавици, а тя после ме попита В КОЛКО ЧАСА ОБИКНОВЕНО ИДВАМ ДА ЧИСТЯ, ТА ДА ДОЙДЕЛА ТОГАВА...
Боже, умиляващо е... Това дете не може да се сети, че може да свърши подобна работа и само, без да е под надзор! Попитах я защо. Ами, госпожата през цялото време ги ГЛЕДАЛА В РЪЦЕТЕ КАКВО ПРАВЯТ...
Къде е емотиконът за ВЪЗДИШКА?
Може би и това липсва на българина - инициативност да свърши нещо ей така, сам?
|
|