Автор: Coincidentia
Дата: 17-04-09 16:26
... First drink, then drive - never at the same time!
Но майтапът настрана, съвсем сериозно нещо видях и се надявам да му обърнат внимание тези, които трябва да му обърнат внимание!
Пети сме в света по жертви на катастрофи
Затова - 17 препоръки на КАТ как да шофираме по празниците
Самият аз винаги съм предпочитал да си карам по тъмно, много си ме кефи, но все пак...
Особено някои от нещата ми се струват съвсем правилни, логични и умни:
Преди пътуване прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми.
Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
Преди пътувания с автомобила - на гости или към заведение, предварително определете водач от компанията, който ще шофира, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време.
При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване - те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви пред вас.
Ако шофирате по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение, не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост напред.
Съобразявайте намерението си да изпреварите с възможностите на вашия автомобил и скоростта на този, който възнамерявате да изпреварите.
При движение по тъмно, намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас.
Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много деца и забързани пешеходци. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), задължителни по Закона за движението по пътищата.
Изобщо по принцип умната!
|
|