Автор: vga
Дата: 13-04-09 11:11
А какво направил първо Христос - изгонил търговците от храма... аз дето съм закален и твърд атеист и се боря по мой си начин с хорското безумие свързано с религията го знам, пък миряните се скъсват от печалба... беден е района там и хората си живеят още в комунизЪма - чакат някой да им каже какво да правят и да им помогне. Опитвам се да убеждавам местните, че така няма да я бъде, а трябва да се бачка за просперитета ама не... мързел ли е, навик ли е... винаги се гледа да се изкрънка нещо отколкото да се построи. Затова и тези баби, може би против убежденията си търгуват там. Аз си имам с игумена задочен спор - бях го предизвикал веднъж понеже се дразня на Галевци и подобни мутри - отидох при него и казах, че искам да имам количка за хот дог при поничките. Не, какво е това, как може, аз не искам тук да се много хора и да прилича на пазар. Пак споменах поничките, мекиците, сувенирите и т.н., но се оказа че поничките и палачинките са на Галевци и видиш ли той бил нямал избор миленкия... Опитах се да го предизвикам така заради една стара моя болка свързана със Рилската ски писта над манастира. Ски писта е доста силно казано, едно време като дете имахме там едно влекче около 50 метра и пистичка, на която се събираха деца и възрастни просто, за да изкарат малко време в природата, да си поговорят, да се срещнат. Е, имаше и една скара. Това беше по времето на предишния игумен. Сега там е разрушено, бунгалцата седят празни и избушени и хората се отчуждиха. Буквално сме в планината а няма къде да се позабавляваш зимно време. Не знам доколко щеше да помогне тази ми идея за възстановяване на тази полянка, но ми беше категорично отказано. Манастирски земи, кой щял да плаща тока на това влекче... Викам си или вие или ние. колко да е тоя ток, събота и неделя да се включва само и само за доброто на хората да има едно спокойно приятно място, за разтуха така... Не, какво е това, на манасторки земи, простолюдието, парите на църквата и тем подобни. Попитах го вече изнервен кога последно църквата е помислила за миряните и кога е направила нещо добро за тях, пък камо ли да развърше милиардерската си кесия ама отговор не получих. А това местенце си го имаше там, пързалял съм се, много хора за първи път се качиха на ски там... бе знаете как е, малко градче с 4000 души население в близост до тази институция. Ако имах избор нямаше да е над манастира, просто само там се задържа сняг, а и навсякъде са манастирски земи буквално до Рила... та оттогава сме скарани със "персонала" на манастира
Като не става така ще ги работя по друг начин, ще се опитвам да популяризирам други места в близост, така и така идват хората привлечени от религията си, защо да не се отбият тук там, да видят и други хубости, които са им по път. Без някаква материална цел, просто ми се струва, че така и аз ще получа своя мир, че капацитета на района се използва пълноценно, така и игумена ще е доволен че хората не се тълпят само в манастира му, което знам колко му е неприятно.
|
|