Автор: promis
Дата: 08-04-09 16:32
https://photo-forum.net/static/forum/2009-04/wohz8822.JPG
http://photo-zona.net/images/user62463/album18266/large/1239190336_ocsu1257_IMG_4032.JPG
Това е картата на сеизмичното райониране на България - малко лошо я снимах, сори. Степените на интензивност са по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (която скоро може би ще бъде заменена от съвремената и подобрена Европейска макросеизмична скала, но разликите май не са големи). Тази скала отчита ефекта на земетресението върху хора и сгради, който ефект зависи от много фактори - не само интензивността по Рихтер. На базата на статистически данни и др. са установени въпросните зони. Например в Пловдив, София и др., сградите и съоръженията се проектират така, че да издържат на ІХ степен. Позволяват се частични разрушения, но не и пълно срутване, за да имат хората време да се евакуират.
ІХ степен се води катастрофална: "Значителни повреди в добре проектирани и построени сгради. Преобръщат се паметници и скулптури. Значителни напуквания на почвата. Подземните тръбопроводи се повреждат."
За особено важни сгради и съоръжения (болници, летища, мостове, сгради на министерства и др., АЕЦ..) се проектира с 50% запас. След проектирането, започва строителството. Има авторски контрол (проектант-конструкторът следи за изпълнението), понякога има инвеститорски контрол (инженер, който следи дали и как се изпълнява проекта, и работи за инвеститора; малко по-скъпо излиза, но според мен е полезно), има и независим строителен надзор (следи се всичко - от проектите, през качеството на материалите, до самото изпълнение). Но на практика често се пренебрегват проверките, разчита се на протоколи от производителите, дори някои надзорни фирми не пращат техен специалист на строежите по време на строителството. Накрая се подписват протоколи и сградата се въвежда в експлоатация.
За съжаление, slivenski е прав: Само не знам дали и тук не би имало подобен резултат като в Италия, като се има предвид как се строят новите сгради... И особено онези между 1990 и 2000 година, когато нямаше почти никакъв контрол за качеството на стоителството и материалите... Да не говорим и за хотелите по морето как са строени - с морски пясък и прочие, нищо че всички отричат това да е така...
В Италия са се срутили доста стари постройки. Има и нови, но повечето са стари. И не знам кои са се срутили първи - статиите по сайтовете често не са коректни.
Ако такова земетресение удари България, не се знае какви ще са последствията. За да има по-малко жертви е много важно хората да са информирани какво трябва да се прави при земетресение. Трябва да се запази спокойствие, да се изчака първия трус и, ако има възможност, веднага да се евакуират по стълбите. Не случайно задължително се прави поне по една стълбищна клетка на тяло (големите сгради се разделят от противоземетръсни фуги на отделни тела; ако едното падне, другите трябва да имат стълбища). След трус трябва да се напусне сградата, защото може да последва вторичен трус, който да я събори, тъй като тя вече е отслабена. След самото земетресение е важно как ще реагира Министерството на извънредните ситуации - и точно там мисля, че ще се ос*рем. Освен това мисля, че населението не е добре информирано.
|
|