Автор: abyser
Дата: 26-03-09 19:29
След неуспешни опити да спра цигарите, от 7-8 месеца пуша лула. Пушил съм и преди около 15-тина години (Amphora и Clan преди да го развалят) за около година и имах добри спомени.
Усещането е доста по-приятно, и - доколкото четох из интернет - доста по-малко вредно от цигарите. Температура на горене, начин на гълтане (ако изобщо има такова при лулата), липса на буклуци и химии по цигарената хартия. Изобщо pipe smokers не страдат от характерните болести на цигарените такива - това е по инфо от интернет. Ако вечер като си чистя лулата, нчкой пушач на цигари види колко катран се е събрал по фълтъра и вътре в мундщука, дето при цигарите си се гълта - бая ще се замисли, това е по мое инфо .
Сутрин се събуждам без болки и тежест в гърдите. При 1.5-2 кутии цигари на ден (за последните 10-15 год.) не беше така. Устата ми не вони на гадно дори веднага след пушене. Дрехите също. Смяната и експериментирането с различни brands and blends не води до остра кашлица, а до нови предпочитания и оформяне на идеята за идеалния за пушача тютюн. В момента на бг пазара има около десетина марки тютюн, всяка с около поне 5-6 различни аромата, съставки и сила.
Едно от най-досадните неща за пушача при спиране на цигарите е постоянната мисъл, че му се пуши. Тази мисъл във времето расте експоненциално докато избие или в запалване на цигара или ... незапалване . И двата сучая са свързани с нервно напрежение:
- "ех, сега що запалих, да се таковам в главата" или
- "баси как ми се пуши, 2 не виждам".
При пушенето на лула често ми се налага да не пуша 5-6 часа и повече - щото съм на път, правя нещо и т.н.Но самата мисъл, че просто в момента не е удобно да паля лула, но нищо няма да ми попречи по-късно да го направя, ме успокоява и НЕ МИ СЕ ПУШИ! Това съвсем сериозно, не съм някакъв фанатик и не обичам крайностите. За същото време, примерно като цигарен пушач, да е заминала 1/2 кутия.
Като цяло масрафа (ех, ква хубава българска думичка ) е не по-малък от пушенето на цигари. Седмично ми стигат 2x50г тютюн, + филтри, + перца за почистване - ей ги станаха 30 лв. Сега с новите цени на цигарите може и да съм на далавера, май да .
Неудобствата са много, да , нооооо ... кеф цена няма .
- Всяка събота ходя за тютюн в едно магазинче - моят тютюн го няма навсякъде, да не говорим че по кварталните бараки много рядко има какъвто и да е тютюн за лула.
- Пълненето, почистването и грижите за лулата искат допълнително време - не е като да си хвърлиш фаса примерно. Пиниз си е и е занимавка.
- Понякога подтискам желанието за пушене, защото не е удобно - това има и положителен характер, вж. по-горе .
- Хората те гледат странно, но може би това е техен проблем. Ако плащате данък "обществено мнение" или се движете в клюкарска или снобска среда може би ще ви е трудно да понесете учудените погледи на хората около вас. За мен лично това няма никакво значение, важното е на мен да ми е гот, нали? Естествено, съобразявам се с непушачите и с местата за пушене и т.н. Но не ми пука от другите пушачи или кибици наоколо. Разни могат да те смятат дори теб за сноб или за някакъв, който се прави на различен и интересен. Което много слабо ме интересува, аз си правя кефя - те да му мислят кой какъв е.
- Първоначалното набутване - около 80 лв и нагоре за лула, пак толкова някъде за чантичка, инструмента за натъпкване и чистене поне е евтин. Говоря за най-евтините варианти, които са читави.
От както пуша лула няколко пъти съм запалвал цигара - ужасно е . Забравил съм как се дърпа и гълта директно, пушека е гаден и т.н., изобщо изводът за мен е, че това не става и е гадно .
С 2 думи - намирам пушенето на лула като много по-приятен начин за ... хм... тровене, отколкото цигарите. Пуша по-малко, чувстам се по-добре. Не съм недоволен.
Пушенето на лула смятам за по-добрата алтернатива и начин да избегнем цигарите АКО не помогнат хапчета, лепенки, доктори и докторки, нямаме воля или тем подобни (с електронна цигара не става, един приятел се набута и я отрече след първата седмица).
Не препоръчвам на никой, който не пуши, да започва - нито с цигари, нито с пури/пурети, нито с лули!
![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|