Автор: Safira
Дата: 22-03-09 00:34
Автор: Lalinda
Дата: 21-03-09 23:38
Чудя ви се как още не сте заминали за... Китай?
![[smilie10]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gif)
Нещо от книгата, която току-що дочетох (не е нито българска, нито китайска, а шотландска):
- Най-сетне обикновеният човек застава лице в лице с Властния Повелител на света. Само че нито вие сте много обикновен, нито пък аз съм много властен. Нито вие, нито аз можем да променим нещо. Но говорете, все пак. Говорете.
- Дойдох тук, за да говоря от името на жителите на Унтанк.
- Да. Сега ще ми кажете, че те нямат достатъчно работа, жилища и социални служби, и затова сред тях процъфтяват глупостта, жестокостта, болестите и престъпността. Това ми е известно. По света има много такива места, а скоро те ще станат още повече. Правителствата не могат да помогнат кой знае колко.
- Но същите тези правителства могат да изпращат огромни конструкции в Космоса!
- Да, защото това носи печалба.
- За кого? Защо не е възможно тези средства да се използват, за да помогнат на хората сега, в настоящия момент?
- Използват се, но можем да помагаме на хората само като им даваме по-малко от това, което вземаме от тях. Увеличаваме оазиса, като разширяваме пустинята. Това е науката за стопанисването. Някои я наричат икономика.
- Искате да кажете, че на хората им липсва необходимата почтеност и способности, за да се държат добре един с друг?
- Нищо подобно! Хората винаги са притежавали тези способности и нужната почтеност, и дори са ги прилагали на практика в малки, изолирани общности. Но един от тъжните факти на човешката природа е, че когато сме многобройни, сме с в състояние да се организираме само за борба едни срещу други.
- Лъжете! Ние нямаме никаква специална природа. Народите ни не са инстинктивно струпване на човешки тела, подобно на пчелен кошер; те са плод на човешки усилия, като кораб, например, или градина, или килим. Възможните им форми са безкрайно разнообразни. Лошите навици, а не порочната природа ни карат да повтаряме досадните стари схеми на бедност и войни. Само алчните хора, които се възползват от това, могат да твърдят, че то е естествено.
- Потокът на речта ви е очарователен, но не би могъл да има никакво въздействие върху човешкото поведение...
(Алистър Грей, "Ланарк", краят)
Ще се разходя из Славейков... дали ще намеря книжката, или?
|
|