Автор: katy13
Дата: 24-02-09 14:40
Ето едно тирамису, рецептата е из дълбините на форума на dir.bg :)
Един класически десерт с бишкоти е италианското тирамису, със сирене маскарпоне. Всъщност маскарпонето е по-скоро вид кисело мляко: бактерията се добавя към сметаната, образувана при производството на пармезан. И се получава едно кадифяно, мазно (75%) и много вкусно нещо.
Ако нямаме маскарпоне, може да го заместим с безсолно крема-сирене, разбито много добре с няколко лъжици течна сметана, или пък с крема + сметана + масло, в краен случай със заквасена сметана.
Предлагам рецептата на София Лорен, тя ми се струва най-автентична от тия, на които съм попадала (пък и може ли от такава жена да се научи лоша рецепта):
3 яйца
5 супени лъжици захар
180 грама маскарпоне (или заместителя)
1-2 пакета бишкоти, така че да покрият дъното на тавичката поне на два пласта (наример Savoiardi, на някои пък на етикета пише, че са за тирамису)
1 чаша портокалов ликьор (Гранд Марние), или коняк, или бренди
1 чаша еспресо
60 грама настърган натурален шоколад
какао на прах - непълна половин чаша
Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта много добре. В отделна купа разбиваме белтъците на твърд сняг. В по-голяма купа смесваме жълтъчната смес с маскарпонето, докато се получи еднородна смес. След това внимателно добавяме белтъците - движим шпатулата в една посока, така че да не загубим "бухналостта" на разбитите белтъци.
Подреждаме първия пласт бишкоти в тавичката (в оригиналната рецепта тавичката е 22х30 см). С лъжица напояваме бишкотите с половината от ликьора и половината от еспресото. Покриваме с разбитите яйца и маскарпоне, поръсваме с настъргания шоколад и малко повече от половината какао. Подреждаме втория пласт бишкоти, напояваме с останалите ликьор и еспресо. Оставяме в хладилника поне за 12 часа. Преди сервиране поръсваме с останалото какао.
Аз обикновено разделям сместа от яйца и маскарпоне на две и завършвам с нея, а не с втория пласт бишкоти. Ако бишкотите са по-дебели, по-добре е да има само един пласт, може да се наложи да си сварим още малко кафенце, за да ги напоим. Но да не "джвакат" все пак.
Да Ви е сладко:)
|
|