Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 малко за външните хардове?
Автор: exile   
Дата:   08-01-09 18:05

Накратко - искаме рак, няква система от кутии ли не знам какво, в която да си нареждаме харддискове и да си ги виждаме тези харддискове в мрежата, като свържеш тази кутия с рутера ни.

Какво правим? [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: малко за външните хардове?
Автор: ntonev   
Дата:   08-01-09 18:11

парички приготвили ли сте си ... [smilie7]

всъщност решения има доста, но зависи за какви цели ще го ползувате - ако е само да си шервате мп3-ки - няма да е трудно/скъпо мисля...

Дата:   08-01-09 18:15

парички ще приготвим като разберем колко трябват [smile]
ще се шерват много неща, клипартове, видео, абе всякаква архивна информация.
Т.е. цялата идея е да се направи някакъв архив, който да е нон-стоп на разположение по мрежата.

Автор: danbi   
Дата:   08-01-09 18:19

за решение тип 'направи си сам' ли говориш, или искаш нещо готово?

Автор: IvcheTo   
Дата:   08-01-09 18:22

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=227751&doy=8m1&C=SO&U=strat15

нешо такова ?

Дата:   08-01-09 18:22

по-скоро наготово.

Автор: IvcheTo   
Дата:   08-01-09 18:24

http://www.cooldrives.com/usb2-sata-mini-raid-system-sata-raid.html

Дата:   08-01-09 18:24

с две думи ви трябва файл-сървър - ама без сървър-а... [smile]

има външни дискове за връзка към ЛАН виж тук

Дата:   08-01-09 18:31

дотук нищо, което да ми хареса [smilie2]
само два слота за хдд в единия вариянт, при това без никаква гаранция.
в другия е фиксирано до 2 терабайта.

май минаваме на вариянта лоу-кост сървър.
или отдделни кутии с поддръжка на лан плюс рутер за тях, който влиза в другия рутер, ама пак излиза нерентабилно.

ок, тогава искам сървър с място да няколко харддиска. и без това място има бол.
имаме един компютър, който не се ползва и ще поеме натоварването.

кво правим [smile] сървърна кутия? слагане на тези компоненти, които имаме в нея? някой, който да ни го направи всичко тва? цена? [smile]

Дата:   08-01-09 18:33

Може би е редно да разгледаш FreeNAS в такъв случай?

http://www.freenas.org/

Дата:   08-01-09 18:42

Много добра идея е ZFS базирана система. Например минимална инсталация на OpenSolaris или FreeBSD 7. Тази файлова система освен вградената поддръжка на NFS/CIFS/iSCSI позволява разширяване на размера на масива с просто добавяне на още дискове.

Много интересен комерсиален продукт който използва тази файлова система е NexentiaStor http://www.nexenta.com/corp/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=140 но безплатното демо има лимит от 1TB.

Иначе, за ZFS ти трябва памет (която е евтина), и евентуално да си купиш чекмеджета за смена на дисковете в движение. Сегашните дъна имат вече по 6-8 SATA порта, тъй че решението може да стане наистина евтино.

Има и готови кутийки които правят тия неща, но не се сещам в момента.

Дата:   08-01-09 18:44

RAID ?

изобщо що се нервиш да откриваш топлата вода - прави един файл сървър - решения бол - според кесията и целите ...

Дата:   08-01-09 18:47

така, така, тва ми тябва.

сега ако може да ми кажете приблизителнаца цена на такова решение - натоварва се малко - ползваме го 4-ма души, място за 6-8 диска както каза, не е нужно да се добавят и вадят кутии в движение, но ми е интересно и това колко излиза като цена, къде могат да го направят.

под направят имам предвид сглобяване и софтуеърно конфигуриране.

[smile]

Дата:   08-01-09 18:48

тонев, защо реши, че мога да си направя файл сървър? [smilie21]

нали точно това искам...

за мен разликата между кутия за дискове с лан инферфейс и файл сървър в случая е точно никаква.

обясних [smile]

Дата:   08-01-09 19:11

е де да знам аз що реших така..., [smile]

тогава - у първата фирма с добри специалисти и ще ти "направят" ... [smilie7]

Успех!

Дата:   08-01-09 19:34

ако предпочиташ нещо за 19" шкаф, има готови шасита със сменяеми дискове, но във всички случаи ще струва повече.

последния си такъв сървер направих за около половин час докато се канех да си тръгвам от София.. малко скоропостижно, защото се оказа че ще ми трябва. повечето време отиде за чакане да се запишат данните на ужасно бавната SD флаш карта, която имах в джоба си и реших да ползвам за целта.

Компютъра беше някаква дънна платка с nVidia чипсет (май имам и други, ще проверя модела) с четириядрен AMD процесор (и двуядрен ще ти свърши работа, аз го гласях за друго) с 2 GB RAM.

На съществуваща инсталация на FreeBSD 7.1 си бучнах флашчето, монтирах си го в /mnt и изпълних следното:

cd /usr/src
make buildworld
make buildkernel
make installworld DESTDIR=/mnt
make distribution DESTDIR=/mnt
make installkernel DESTDIR=/mnt
cp /etc/fstab /mnt/etc/
тук редактирам /mnt/etc/fstab да бъдат правилни имената на диска от който ще зареждам. Тъй като флашчето ми се закача на USB, при мен устройството е /dev/da0.

Сложих флашчето на новия компютър, като вече му бях бучнал вътре 2 бр. 750 GB дискове (реших че са най-доброто съотношение цена/обем към момента -- днес може да е друго).

След като ми се зареди операционната система, си пуснах sysinstall (понеже периодично ме мързи :)) и си зададох пароли, IP адрес в мрежата и т.н.

За създаването на ZFS файловата система:

zpool create store mirror ad12 ad14

вече имам резервиран пул с размер 750 GB.
в моя случай дисковете са огледани, защото са само два, но ако имаш поне 3 диска, може да ползваш

zpool create store raidz ad10 ad12 ad14

ако имаш повече дискове, може да ги изредиш всичките.

В моя случай, ако реша да разширя още мястото, мога да добавя още два диска, примерно по 1TB (щото ми харесва да са огледални) с командата

zpool add store mirror ad8 ad10

това ще ми увеличи ZFS пула с още 1TB.

Мога да спра до тук, ако целта ми е само бекъп. Тази файлова система ще се монтира автоматично в /store и мога да си пиша там нещата. Ако обаче искам да я разделя, мога примерно така:

zfs create -o mountpoint=/usr/src store/usr-src
zfs create -o mountpoint=/usr/obj store/usr-obj
zfs create -o mountpoint=/usr/ports store/usr-ports
zfs create -o mountpoint=/usr/local store/usr-local
zfs create -o mountpoint=/tmp store/tmp
zfs create -V 16g store/swap
zfs create -o mountpoint=/backup store/backup

Тъй като зарежам от флаш дискче, все пак ми е полезно да имам някои неща базирани върху дисковете, извън самата операционна система. Така флаша ще искара доста повече време но по-важното е, че няма да ме бави (при писане).

В примера със swap парчето, съм задал и максимален размер -- може така да си ограничиш места за архивиране, които има риск да ти препълнят мястото иначе.

За да стане файлов сървер, трябва да му добавиш малко сърверни неща. NFS ти е стандартен в FreeBSD.

Дано не съм те наплашил с толкова команди. Страшно изглежда само на пръв поглед. След като го пуснеш, просто ще забравиш че го има.

Дата:   08-01-09 19:40

Вариант за създаване на подобен сървер с OpenSolaris е описан тук http://www.heise-online.co.uk/open/OpenSolaris-as-a-file-server--/features/112212

Дата:   09-01-09 10:39

Говорите ми на японски [smile]
просто исках ориентировъчна цена за правенето на такава система.
и да ме насочите към някой кадърен.
"специалисти" много.
[smile]

мерси де [beer]

Автор: GioX   
Дата:   09-01-09 11:17

Най-евтин и поносим вариант (за мене) е това:
http://www.reset.bg/catalog/product_info.php?products_id=5031

Автор: NeDDRaG   
Дата:   09-01-09 12:17

Вече има и в външни дискове с LAN.

Автор: asahi   
Дата:   09-01-09 13:16

Взимаш едно секънд хенд Делче за 80 лева от Лианна-бг.цом, връзваш му едно голямо дискче, инсталиарш ОС дето я познаваш и си готов.

Автор: n1x0n   
Дата:   09-01-09 13:26

Виж тук
http://www.buffalo-bg.com/category/linkstation_live
готови и полу-готови решения за NAS-ковци на прилични цени, с гаранция и т.н.

Аз още мисля по въпроса за "домашен" NAS, ама избора от хардуер - контролери, кутии и т.н. в БГ е ужасяващо беден. Пък варианта да бодна още едно PC да ми шуми и хабит ток заради единия сторидж - не ме кефи.

Автор: asahi   
Дата:   09-01-09 13:31

Деел ГХ240 шуми само ако си сложиш ухото на вентилатора. Кутията е малка и секси. Гълта колкото да не заспи. И най-важното - това е ПЦ, на което му разбираш. Може да му инсталнеш бит-кометче или друг торент клиент, да го администрираш дистанционно, да го палиш, да го гасиш. Даже може да забравиш къде си го заврял. Клавиатура, мишка и монитор ще ти трябват само за първото включване.

Дата:   18-01-09 11:00

решихме си проблема по DIY начина.
с помощта на един приятел програмист и един стар компютър с проблемно дъно, на който ползвахме само захранването и кутията.
взехме евтин интелски бокс процесор, даже не съм сигурен какъв точно, и дъно - излязоха 200 кинта с ддс-то, една плочка рам 1гб, има и още една, ама няма смисъл от нея.
Два харда по 750гб.
Убунту сървър.
Написа един скрипт, който прави бекъп на определен интервал от време като копира инфото от единия хард на другия и команда за възстановяване на информацията.

Избрахме вариянта два харда плюс скрипт за бекъп, вместо два харда в райд, понеже при райда ако затриеш инфо, или омажеш нещо на единия диск го омазваш и на другия. а ние искаме ако се омаже нещо просто да си възстановим информацията.
Евентуално ще боднем още един харддиск, който вече да е на райд с първите два, или пък ще пуснем райд на двата, понеже са еднакви, а ще вземеш още един хард, където да се прави въпросния бекъп. по този начин ще имаме възможност хем да се възползваме от райд като гаранция, че при механична повреда веднага си възобновяваме работата откъдето сме стигнали, хем си имаме бекъп и ако омажем нещо на "работните" хардове можем да си възстановим информацията.

така приключи нашата сага [smile]

Дата:   18-01-09 11:09

exile, еее.. ама не е точно тъй.

ако си оплескаш данните на единия диск, и скрипта се изпълни -- пак ще имаш лоши данни.

по-добре е да ти направи копия на последните няколко архива. Може да има готово скриптче 'rotate' в операционната система който прави това. така ще имате повече време да се усетите.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.