Автор: danbi
Дата: 08-01-09 19:34
ако предпочиташ нещо за 19" шкаф, има готови шасита със сменяеми дискове, но във всички случаи ще струва повече.
последния си такъв сървер направих за около половин час докато се канех да си тръгвам от София.. малко скоропостижно, защото се оказа че ще ми трябва. повечето време отиде за чакане да се запишат данните на ужасно бавната SD флаш карта, която имах в джоба си и реших да ползвам за целта.
Компютъра беше някаква дънна платка с nVidia чипсет (май имам и други, ще проверя модела) с четириядрен AMD процесор (и двуядрен ще ти свърши работа, аз го гласях за друго) с 2 GB RAM.
На съществуваща инсталация на FreeBSD 7.1 си бучнах флашчето, монтирах си го в /mnt и изпълних следното:
cd /usr/src
make buildworld
make buildkernel
make installworld DESTDIR=/mnt
make distribution DESTDIR=/mnt
make installkernel DESTDIR=/mnt
cp /etc/fstab /mnt/etc/
тук редактирам /mnt/etc/fstab да бъдат правилни имената на диска от който ще зареждам. Тъй като флашчето ми се закача на USB, при мен устройството е /dev/da0.
Сложих флашчето на новия компютър, като вече му бях бучнал вътре 2 бр. 750 GB дискове (реших че са най-доброто съотношение цена/обем към момента -- днес може да е друго).
След като ми се зареди операционната система, си пуснах sysinstall (понеже периодично ме мързи :)) и си зададох пароли, IP адрес в мрежата и т.н.
За създаването на ZFS файловата система:
zpool create store mirror ad12 ad14
вече имам резервиран пул с размер 750 GB.
в моя случай дисковете са огледани, защото са само два, но ако имаш поне 3 диска, може да ползваш
zpool create store raidz ad10 ad12 ad14
ако имаш повече дискове, може да ги изредиш всичките.
В моя случай, ако реша да разширя още мястото, мога да добавя още два диска, примерно по 1TB (щото ми харесва да са огледални) с командата
zpool add store mirror ad8 ad10
това ще ми увеличи ZFS пула с още 1TB.
Мога да спра до тук, ако целта ми е само бекъп. Тази файлова система ще се монтира автоматично в /store и мога да си пиша там нещата. Ако обаче искам да я разделя, мога примерно така:
zfs create -o mountpoint=/usr/src store/usr-src
zfs create -o mountpoint=/usr/obj store/usr-obj
zfs create -o mountpoint=/usr/ports store/usr-ports
zfs create -o mountpoint=/usr/local store/usr-local
zfs create -o mountpoint=/tmp store/tmp
zfs create -V 16g store/swap
zfs create -o mountpoint=/backup store/backup
Тъй като зарежам от флаш дискче, все пак ми е полезно да имам някои неща базирани върху дисковете, извън самата операционна система. Така флаша ще искара доста повече време но по-важното е, че няма да ме бави (при писане).
В примера със swap парчето, съм задал и максимален размер -- може така да си ограничиш места за архивиране, които има риск да ти препълнят мястото иначе.
За да стане файлов сървер, трябва да му добавиш малко сърверни неща. NFS ти е стандартен в FreeBSD.
Дано не съм те наплашил с толкова команди. Страшно изглежда само на пръв поглед. След като го пуснеш, просто ще забравиш че го има.
|
|