Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 какво ще сложите на трапезата
Автор: kaiser.soze   
Дата:   21-12-08 21:40

на 24.12 вечерта(коледа)или ако не ви се кАзва, какво би трябвало да има.просто искам да си открадна идейки щото готварската ми муза се е запиляла някъде и хич не ще да идва [smile]
дам, спомням си, че имаше определн БРОЙ и ВИД ЯСТИЯ за този случай, ако някой се сеща... моля [smile] искам да направя един хубав бг празник на децата.
и разбира се разни обичаи за същия ден [smilie24]

[beer] [beer] [beer] [beer]

[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: какво ще сложите на трапезата
Автор: Lalinda   
Дата:   21-12-08 21:48

Считат, че броят им трябва да е нечетен, а ястията да са постни, с останалото можеш да импровизираш - например, да ги поднесеш на слама, на земята, децата много обичат такива неща и ги помнят...

Не забравяй баницата или питката с късмети...

Иначе - боб, сарми, тиквеник, ошав..., общо взето нещата се въртят около тях...

Сурвачка с наниз от сухи плодове, пуканки, орехи, цветни конци... децата могат и сами да я направят...

Re:
Автор: тьма   
Дата:   21-12-08 21:55

никаква баница - само содена питка
9 броя постни ястия
и всеки си избира орехче - каквото му се падне - такова ще е здравето му през следващата година

още от прадядо си /беше свещеник/ знам,че всеки си избира страница и ред/с налучкване/ от библията и се тълкуват

а да - и по едно герданче със скилидка чесънче - за здраве, против уроки

Дата:   21-12-08 21:55

такаааа.. нечетен значи.. примерно печени фъстъци считат ли се за ястие?? (за да спазя нечетноста)

а ошав май бяха варени сушени плодове, м?
сурвачка имаме. съпругата ми научи целия клас на вероника как се прави[smile]
и други- мартеница , хора, и т.н. англичанчетата са възхитени [smile]

Автор: мара   
Дата:   21-12-08 21:56

тая година ще взема да я пробвам на пода....наистина децата се кефят на такива неща[smilie25]
трябва да има зърна-много! за плодородие. затова сърмите с ориз, бобът, лещата са на почит. тук-там из бг сервират царевица. задължително е да иам нечетен брой неща. глава чесън, орехи. всеки си избира орех и по ядката се гадае каква ще му е годината. требе да има мед, сол, тушия, плодове, вино. ако искаш да не я обръщаме темата баш на кулинарна, влез си в кюто, ще ти дам няколко рецепти - що-годе лесни и мноо вкусни.

Дата:   21-12-08 21:57

тъма, интерсни неща[smilie24] . би ли пояснила още малко за орехчетата

Re:
Дата:   21-12-08 22:00

аз винаги избирам да са добри, защото понякога може да са изсъхнали вътре, може и мухлясали, на никой няма да му е приятно такова предсказание - слагаш в една купичка орехи и всеки си избира

а за чесънчетата - нанижи на конче скилидка, нека я носят поне вечерта
[smile]

Автор: sasi   
Дата:   21-12-08 22:15

Ние празнуваме по норвежка традиция и на коледа се яде ето това
https://photo-forum.net/static/forum/2008-12/svnq6593.JPG
http://img.nrk.no/img/436917.jpeg

https://photo-forum.net/static/forum/2008-12/tlxx9074.JPG
http://www.sib.no/bilder/Juletallerken_Vest.jpg/image_preview

Напълно е противоположно на това което се прави в България, но си има своя чар[smile] [smile]

Автор: elrisha   
Дата:   21-12-08 22:20

в нашето семейство слагаме в една малка чинийка мед с чесън и всеки трябва да си топне от него[smilie5]

а аз като луд фен на постните сърми - обикновено изяждам една крупна бройка от тях и така се натъпквам,че няма място за ошава[smilie5]

Re:
Дата:   21-12-08 22:20

на Коледа, скъпа норвежке, в България също се яде това, в темата се пита какво се яде на Бъдни вечер, тоест на 24 вечерта[smile]

Автор: elrisha   
Дата:   21-12-08 22:23

оф,тая сланина направо ми обърна червата!

https://photo-forum.net/joro/emoticons/eck16.gif

Дата:   21-12-08 22:25

Ама ние найстина това ядем на бъдни вечер и след вечерята отваряме подаръците

Дата:   21-12-08 22:27

Опитахме се да въведем постни гозби една година, но не беше прието никак добре. Просто различни традиции

Дата:   21-12-08 22:48

oleleeee , не мога да повярвам [smile] току що 2 момчета звъннаха на вратата и ни изпяха we wish you a merry cristmas .
dosega ne mi se bеше случвало. на хелоуин редовно минават, но на коледа за първи път. много ме изкефиха. [smile]

[beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: papi   
Дата:   21-12-08 22:58

"Трапезата за бъдни вечер
Трапезата на Бъдни вечер пресъздава магия за плодородие и късмет. Слагат се храни, които набъбват, също като тях „да набъбват” късметът и плодородието. Колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11. Трапезата е „символна”. Всичко, което се поставя, има за цел да донесе изобилие – обреден хляб с монета, царевица, пуканки, боб, ябълка, ошав и др. Чесънът предпазва от зло и болести, медът е послание за сладък живот, дряновите клонки, орехът и бръшлянът – за здраве. На трапезата се нареждат само постни ястия – сарми от кисело зеле с ориз, пълнени с ориз чушки, фасул, зелник, ошав, счукан чесън с орехи, тиквеник (баница с тиква), варено жито, плодове, орехи, грозде, дюли и др. Приготвя се пита или баница с късмети. На трапезата на Бъдни вечер задължително се слага и сол. Когато се нарежда масата солницата се слага най-напред. Солта пази от лоша среща, от лоши очи и от всякакви лоши неща."

Re:
Автор: anete   
Дата:   21-12-08 23:30

тьма и papi [smilie24]

така е

Re:
Автор: Императорът.   
Дата:   21-12-08 23:43

Бих искал да турна овча глава и заешко сърчице - в памет на малоумниците, които сринаха борсата и заради които инвестициите ми изгубиха 80% от стойността си... [smilie9]
Тъкмо сега смятах - 50 бона назад...
Е, ако манджи постни - и тиквеник ще свърши работа... [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Re:
Автор: anete   
Дата:   21-12-08 23:49

Моето дете обожава постните сърми-с ориз, стафиди и орехи; с ориз и фъстъци, всякакви такива. Тази година ще опитам и с плънка от шарен боб /начукан/

Автор: slivenski   
Дата:   21-12-08 23:54

Интересно съчетавате чесъна, урокито и Рождество Христово... Езичеството е дълбоко в нас изглежда... Дори и след 1000 години християнство... [smilie18]

Както и да е... Без лоши чувства... Норвежката традиция ми хареса... Но ще гледам да спазя българската и аз... [smilie18]

[smilie21] [beer] [smilie18] [smilie18]

Автор: pishman   
Дата:   22-12-08 00:04

Августейши...тва ко общо има с най-хубавия за децата празник [smilie9] Символите на благоденствието на коледна трапеза нямат нищо общо с гадните ви хартийки борсови [ezik]

Кайзере, мъдри съвети са ти дали, само не забравяй, че ТИ трябва да врътнеш баницата /питата/... Да знаят кой е глава на клана и кой носи отговорността за кораба семеен и през идната година [smilie5] Много лигави майчета дават на децата да го правят, а не е редно...
Да не говорим за новата мания да се теглят късмети месец преди, месец след Коледа [smilie10] Че и интернетни... как още никой не е пуснал темата, като лани [smilie8]
Доколкото знам, истинската традиция е да има само един късмет в питата - паричката [smile]
Айде весело и хубаво да ви е с българска Коледа у Албиона, да разправяш после колко паунда са натрупали дечурлигата със сурвачките - да го е яд Импито [smilie18]
[beer] [beer]

Re:
Автор: Императорът.   
Дата:   22-12-08 00:07

ъръмчх. [smilie8]

Автор: tan4o   
Дата:   22-12-08 00:11

В нашето семейство се спазва традицията и всяка година на бъдни вечер на масата е следното:!

1.питка
2.пълнени сушени чушки( пълнят се настърган картоф, ориз и подправки)
3.пълнени зелеви сърмички (същата плънка като за чушките)
4.яхния от боб
5.яхния от сушени гъбини,ориз,картофи,доматче и подправки.
6.ошав
7.тиквеник
8.плодове
9.салата/туршия.

Обожавам коледните празници, веселото настроение на мама, суматохата на баща ми покрай пазаруването...аромата който се носи от кухнята през целия ден,приготвянето на масата,подреждането й,после идва нашия ред да се приготвим,разбира се всеки се облича официално,дебненето да си оставиш подаръка за другите,без те да те видят!Подреждането на свещите и запалването им!Моята прабаба на Бъдни вечер преди да седнем на масата прекъдяваше за здраве трапезата с тамян и я благословеше, а ние всички седяхме прави и чакахме тя да свърши, едва тогава сядахме!Майка ми запази този ритуал и го продължи,аз ще го продължа в моето семейство...!Раздаването на подаръците е по-късно!Усмивките обаче са през цялата вечер!Нека не забравяме и бъдника, който трябва да гори в огнището цялата вечер и до сутринта! Пожелавам на всички по един такъв "бъдник" да ги грее през цялата година!
Весели празници от мен![shtrak]

Публикацията е редактирана (22-12-08 09:36)

Автор: Chitsujo   
Дата:   22-12-08 03:06

Сурвачка и баница с късмети не са ли за Нова година?

Автор: papi   
Дата:   22-12-08 03:53

танчо
картоф или картов?!?!?!

Дата:   22-12-08 06:14

Пишмански е прав - в питата има само една пара и я разчупва най-възрастният в семейстото - първото парче се оставя до иконата на Богородица, ако имате, ако не - някъде на ваше си специално място в къщата.

За прикадяването - също го прави най-възрастният - tan4o вече обясни

а за езичеството и християнството - то си е ясно - нали новата религия се е утвърдила върху старите празници - Коледа си е езически празник на слънцето[smile] на
неговото ново начало -дните започват да стават по-дълги и от този повратен момент в годината силата на слънцето започва да нараства.
Според Юлиянския календар 25-ти декември се считал за ден на зимното слънцестоене

а самата дума Коледа си е българска фонетична промяна на римската Календе, с която дума се отбелязва началото

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.