Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 От къде се вмирисва рибата?
Автор: equinox   
Дата:   10-12-08 11:51

...Мениджмънтът не бива да назначава човек, който смята интелигентността за по-важна от честността. Това е незрелост - и обикновено неизлечима. Никога не трябва да се издига личност, която е показала, че се бои от силните си подчинени. Това е слабост. Не е подходящ за управленски пост и онзи, който не поставя високи стандарти за собствената си работа. Подобно поведение подхранва неуважение към труда и към компетентността на мениджмънта.

Човек може да знае твърде малко, да се справя зле, да е лишен от способност за преценка и умения и пак да не навреди прекалено като мениджър. Но ако му липсва характер и честност, независимо колко е начетен, умен и преуспяващ, той ще руши. Ще руши хората, най-ценния ресурс на предприятието. Ще руши духа. Ще руши работата.

Това важи с особена сила за ръководителите на дадена институция. Тъй като духът на организацията се заражда от върха. Ако една организация има здрав дух, то е защото духът на висшия мениджмънт е здрав. Ако духът й е разложен, то е защото върхът се разлага; както е казано в поговорката - „Рибата се вмирисва от главата". Никой не би следвало да бъде назначаван на отговорен пост, ако висшето управление не желае неговият характер да служи като модел за подчинените му...

Питър Дракър; "Мениджмънт - задачи, отговорности, практики"; 1974

Този текст ми направи голямо впечатление като го четох преди време и реших да го споделя с вас. Според вас може ли да се твърди, че винаги рибата се вмирисва от главата? До колко може да обвиняваме управителите на една институция, организация или фирма за състоянието й? Само тяхна ли е вината? Какво е влиянието им? До колко това е валидно за България? Какви са ви личните наблюдения?

За да не тикам темата в дадена посока ще си кажа мнението по-късно. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: От къде се вмирисва рибата?
Автор: slivenski   
Дата:   10-12-08 12:03

Нда... Имаше подобен проблем на предишната ми работа... Точно защото мениджърът допусна да се разложи духът в организацията, за период от година и половина напуснаха 2/3 от основния екип, в това число и аз... Все хора с по два-три езика, с по две-три образования /моето е едно, признавам си/... Буквално организацията колабира в един момент... Но после се назначиха други хора и сега не знам как е... [smilie21] [smilie21]

Автор: e-mil   
Дата:   10-12-08 12:08

Е, как? Естествено, че управителите са отговорни за всичко. Може ли да обвиняваш моряка, че блъснал кораба в скалите, докато капитанът е спал.
Работата на капитана е да наглежда екипажа; да забележи, че рулевият е уморен; да го подсили с втори човек, ако има мъгла; да изиска да му се докладва веднага, ако уредите се развалят...

Не може после да се оплаква: "Ама те моите подчинени не ми казаха навреме." Негова работа е да организира бързия и точен поток на информация от най-последния моряк до себе си. Затова му е дадена властта да сменя или размества хората ако не се справят.

Винаги шефът е виновен. Това е основно правило.

Автор: ejko   
Дата:   10-12-08 12:11

затова и взима повече кинти. Ако му отнемем правото той да е виновен и го присвоим, ще трябва да му вземем и заплатата...!

Автор: Chitsujo   
Дата:   10-12-08 12:12

Да не се забравя, че онези отгоре са тръгнали отдолу и върху тях също са оказвали влияние други мениджъри. Всеки човек, всяка личност има различна психика и различен опит. Някои имат качества за работа в екип, други лидерски качества и т.н. Комплексно е. Знам от УЧР-то (управл. на човешките ресурси), че подтисканият някога работещ дадеш ли му власт става робовладелец като онзи, който го е натискал него [smilie3]

Автор: Lalinda   
Дата:   10-12-08 14:05

Сещам се за един класически виц, който ми припомни мой колега миналата седмица. Та, Бог раздавал три качества - интелигентност, честност и партийност, но не давал никому и трите заедно. Предполагам, че партийност може да се замени и с вярност към фирмата...

В преамбюла на темата май се допуска, че интелигентният непременно ще е непочтен/нечестен/нелоялен?

Какво означава честност? А интелигентност?
[smilie11]

Какво ще кажете за случай, в който не са ви поставили нито една задача през годината, но в края й искат за работата ви?

И случвало ли ви се е да работите това, за което сте подготвен (тоест ръководейки се от собствените си интереси), без да ви интересува или се съобразявата с това, което се върши/работи в организацията или институцията ви?

Дата:   11-12-08 11:52

Добре, щом сте съгласни, че шефовете носят отговорност, защо в България чуване постоянно други обяснения. Разни работодатели обвиняват работниците си за ниската производителност и за това им дават ниски заплати като всъщност ее тяхната работа да осигурят среда повишаваща производителността... Разни прокурори обвиняват хората, че не им помагали в борбата с престъпността, като всъщност е тяхна работа да накарат хората да им вярват и помагат. Не е ли редно и ръководителите да поемат някакви отговорности и поне малко да се вгедат в себе си преди да обвиняват по нишестоящите от тях?

Или пък начина по който се самообвиняваме за това какъв народ сме, вместо да потърсим отговорност и обяснение от хората на ръководни позиции било то министри или управители на магазини.

Както Chitsujo все пак ръководните кадри преди са били на по-ниско ниво. Получава се един затворен кръг - кофти мениджъри - кофти работници следователно кофти бъдещи мениджъри. Къде и как точно този затворен кръг може да бъде разкъсан?

В преамбюла на темата май се допуска, че интелигентният непременно ще е непочтен/нечестен/нелоялен?

По-скоро се допуска, че е честността е по-важно качество от интелигентността.

Re:
Дата:   11-12-08 11:59

За мен и честността и интелигентността трябва да вървят ръка за ръка. Не бих искал да съм мениджър нито на банда честни глупаци, нито на свръх умни мошеници... [smilie18] [smilie21] [smilie21]

Автор: E.Stanev   
Дата:   11-12-08 12:09

Абсолютно съм съгласен, в потвърждение е факта че в работата ми е точно така.

За съжаление 45 години очевидно не стигат на някои хора [smilie23]

Re:
Автор: tnt   
Дата:   11-12-08 12:27

Знам от УЧР-то (управл. на човешките ресурси), че подтисканият някога работещ дадеш ли му власт става робовладелец като онзи, който го е натискал него [smilie3]

Това изобщо не е задължително [smilie25]

Дата:   11-12-08 12:31

Това наистина не е задължително, но често се прилага казарменият принцип "мен са ме гонили, сега аз ще гоня." [smilie21] [smilie21]

А и на ограничения човек, дай му власт и му гледай сеира... [smilie21] [smilie5]

Автор: tnt   
Дата:   11-12-08 12:55

не ако говорим за интелигентни хора

Дата:   11-12-08 13:29

Ето, в една друга тема хората съвсем искренно твърдят, че рибата се вмирисва от към опашката. [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Дата:   11-12-08 13:42

Тинте, мдам не е задължително, но наблюдавам тази тенденция сред мои познати, които израстнаха бързо - за близо годинка-две и вече не може да се говори с тях. В т.ч. са колеги от университета ми, бивши колеги от сегашната ми работа, които си спомням как просеха календарчета и тефтерчета, а сега не искат и една бира да пият с мен. Сигурно съм много глупава [smilie8] щом очаквам поне това --> [beer] [ezik]

Автор: Нереален   
Дата:   11-12-08 13:51

Че то това си е повече от ясно. Абсолютно винаги в една организация е виновно единствено най-високото ръководство, което последно взима решенията. Ако не се работи качествено, значи някой не е създал добра организация и контрол на работата.

Re:
Дата:   11-12-08 15:21

Когато шефа се спъне падам аз [smilie5]

Дата:   11-12-08 15:22

ПРАВИЛНИК НА ШЕФА

1. Шефът има право.
2. Шефът винаги има право.
3. В малко вероятния случай, когато някой подчинен има право, автоматично влизат в сила чл.1 и чл.2.
4. Шефът не спи, той почива.
5. Шефът не пие, той дегустира.
6. Шефът не закъснява, той е възпрепятстван.
7. Шефът не напуска работното си място, той просто е необходим другаде.
8. Шефът никога не чете вестник в кабинета си, той се информира.
9. Шефът не фамилиарничи със секретарката, той я образова.
10. Който влиза със собствени идеи при шефа, излиза с идеи на шефа.
11. Шефа мисли за всички.
12. Колкото повече човек мисли като шефа, толкова повече напредва в службата.
13. Шефа никога не допуска грешки, той оставя тази възможност за другите.
14. Колко повече критикувате шефа, толкова по-малка става заплатата ви.

Автор: Gruyu   
Дата:   11-12-08 15:35

Шефе, голям си..., шефе

Автор: Kanonir   
Дата:   11-12-08 15:44

То това горе (извадката) си е така, но имам наблюденията че се спазва или не в зависимост от печалбата, която прави фирмата... какво имам предвид (малко грубо описание):
- много голяма печалба (в пъти не в проценти) - в повечето случаи - на собственика много, много не му пука какви ги върши мениджмънта и подчинените - позволява си да назначава хора по шуробаджанашки признак щото печалбата е толкова голяма че:
1. разпиляването на време и ресурси за подбор на кадърен мениджмънт и персонал му излизат по-скъпо (на дадения етап)от това да остави нещата така както са
2. достатъчно е тъп да си мисли че "харно е хорото" и това ще продължава вечно
- нормална печалба от няколко процента - в повечето случаи - добър мениджмънт управляващ добри екипи от специалисти. И управленците и управляваните правят всичко за да изцедят максимума от пазарната ситуацията и продукта който произвеждат...

Тия двете положения съм ги виждал навсякъде - не само в България и много често следват едно след друго щото такава е човешката ни природа....

Не съм специалист в областа де, може и да греша, но това съм видял и толкова съм разбрал [smilie5]
[beer]

Re:
Дата:   11-12-08 15:58

Нашият шеф е споделял, че винаги е бил доволен от хората, които назначава без предварителен подбор на персонала, а по т.нар. „шуробаджанашка” линия. Деца на познати, негови познати и т.н. Най-малкото, той е имал контакт с тези хора и преди, знае статуса на всеки от тях, познава и родителите им и може да направи ясна преценка кой какво може да върши и какво не. Тук въпросът е не по какъв начин си стигнал до раб. си място, а каква работа вършиш, иначе и при двата случая летиш. Независимо от това дали си с връзки или не, ако не ставаш за нищо бързо проличава.

Много често слагат некомпетентни хора на висши постове, за да могат лесно да бъдат манипулирани.

Дата:   11-12-08 16:00

П.П. А и когато става дума за частна фирма не можеш много да скатаеш. Виж в държавно предприятие може да си даяниш с връзки и без да бачкаш много, много [ezik]

Автор: ukk   
Дата:   11-12-08 16:30

имаше един готин лаф: йерархията в една фирма е като дърво с маймуни, драпащи към върха. тези, които са отгоре като погледнат надолу виждат нахилени муцуни гледащи към тях, а тези, които са отдолу виждат само задници [smilie18] [beer]

човек не трябва да се взема много насериозно, независимо дали е шеф или бачкатор [beer]

Re:
Дата:   11-12-08 16:33

Йерархия... [smilie21] [smilie21] [smilie8]

https://photo-forum.net/static/forum/2008-12/slme9126.JPG
http://nesu.org/~oil/Pics/Humor/hierarchy.jpg

Автор: PolarBear   
Дата:   11-12-08 17:58

Lalinda, за вица - [beer]

Отдавна не се бях смял на така. Хубав е.

Макар че според мен нека си стои в оригинал.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.